Tragedie și farsă în istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 798 din 6-12 iunie 2019
Frica lui Putin jpeg

Multora ascensiunea, tipologia și căderea lui Dragnea le-a amintit de Ceaușescu. Același tip de dictator, cu aceeași poftă de dominare nestăpînită. Aceleași origini umile, aceeași viclenie în a-și înlătura rivalii din partid unul cîte unul. Aceeași ură pentru valorile culturale de tip occidental, același naționalism, chiar șovinism primitiv, aceeași propensiune înspre rău și incompetență care conduce la distrugerea țării. Desigur, Ceaușescu n-a trebuit să guverneze prin interpuși, iar Dragnea nu avea (sau mai bine zis nu avea încă) puterile discreționare ale dictatorului comunist. Toți am simțit însă, mai ales în ultimul an, un fior rece pe șira spinării. Țara întreagă părea să-i stea lui Dragnea la picioare, iar loviturile pe care le administra justiției, economiei, finanțelor, sectorului privat, dar și demonizarea adversarilor, obsesiile conspiraționiste păreau imitații tot mai reușite ale unui model sumbru, despre care crezusem, cu naivitate, că fusese îngropat de mult. Se repeta istoria?

Și apoi, aproape brusc, a venit sfîrșitul, ce-i drept, fără tragedie și violență în zilele noastre: pe timpuri, sfîrșitul tiraniei a fost o revoluție cu mulți morți, acum a fost doar o explozie a indignării exprimate democratic la urne. Apoi ambii lideri au dispărut subit. Repetiție din nou: acum treizeci de ani, dictatorul a fost împușcat în urma unui proces trucat. Acum, cel care amenința să devină dictator a fost condamnat într-un proces legal și trimis la închisoare. Ceaușescu avusese mîinile pătate de sîngele celor a căror împușcare o ordonase. Dragnea furase din banii copiilor orfani pentru partid.

Dar și ce a urmat în ultimele zile pare o copie mai palidă a evenimentelor din trecut: Dragnea, odată plecat, PSD-ul se dezice de el, cău-tînd să pară un partid onorabil. Pierderea alegerilor nu duce la abanonarea puterii, așa cum nici comuniștii de acum trei decenii n-au făcut-o. Pesediștii se cramponează de manșa de comandă, încercînd să curețe cosmetic fața „întinată“ a partidului, așa cum predecesorii lor considerau că Ceaușescu „întinase“ valorile socialismului. Se fac cîteva schimbări de personal: unele figuri sinistre sînt împinse în spate, altora li se cere să „nu mai vorbească despre Justiție“; așa cum Iliescu scosese de la „naftalina“ istoriei cîțiva „vechi“, precum Alexandru Bârlădeanu, tot așa urmașa sa, Viorica Dăncilă, pare că vrea să se folosească de serviciile lui Adrian Năstase. Adică, în limbaj brutal, golul lăsat de un actual pușcăriaș va fi substituit cu sfaturile unui fost pușcăriaș.

Riscul este ca, în continuare, și alte evenimente să se repete, și nu doar de partea Puterii. Acum o generație, o societate năucită de eliberarea neașteptată, a căzut în plasa dominației foștilor comuniști, deveniți pesediștii de azi. Azi există riscul ca, îmbătați de splendida victorie din 26 mai, Opoziția să lase jos garda, să se epuizeze în certuri intestine meschine (unele au și început), să caute compromisuri nedemne cu actuala Putere. Iar societatea civilă, căreia i se datorează în bună măsură înfrîngerea PSD-ului, dar și protejarea Justiției de atacurile lui Dragnea și ale oamenilor săi, riscă să-și abată atenția de la scena politică sau chiar, din nou dezgustată de tranzacționalismul politicienilor pe care i-a susținut, să revină la vechile ei metehne de apolitism.

Marx avea o vorbă deșteaptă (în 18 Brumar al lui Ludovic Bonaparte): istoria se repetă, dar mai întîi vine în chip de tragedie, a doua oară în chip de farsă.

Or, dacă toate acele riscuri și altele se vor adeveri, din neputința, neatenția și delăsarea noastră, a tuturor celor care n am putut să ne deșteptăm din euforia zilelor de 26 și 27 mai, atunci vom retrăi în deplinătatea ei repetiția în cheie ridicolă (și totuși nu lipsită de tragism) a istoriei: vom revedea metodele de guvernare ale lui Dragnea – sub sigla PSD sau sub alt nume, căci ce contează un nume? – ieșind ca un strigoi din mormînt, așa cum în PSD au revenit, ascunse sub alte nume, metodele de guvernare comuniste. Poate că vom scăpa de tragedie – deși nici asta nu-i tocmai sigur –, dar farsa, ba chiar bătaia de joc a istoriei va fi atunci deplină.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.