Toată lumea are dreptate

Publicat în Dilema Veche nr. 931 din 10 – 16 februarie 2022
Frica lui Putin jpeg

Să recunoaștem, aproape toată lumea e mulțumită de Omicron: antivacciniștii – fiindcă vaccinații și nevaccinații se infectează cam la fel de ușor (doar ne-au spus ei că vaccinurile nu folosesc la nimic); vacciniștii – că vaccinații se îmbolnăvesc grav mult mai puțin. Medicii sînt bucuroși că, în general, spitalele și secțiile ATI se umplu mai puțin decît înainte, chiar și într-o țară cu vaccinare insuficientă precum România. Populația e mulțumită că întrevede sfîrșitul pandemiei și va scăpa de „botniță”, politicienii se bucură că de-acum pot face stupidități fără să mai mimeze că ascultă de medici și epidemiologi, educatorii că școlile nu se vor mai închide etc. Dar unii comentatori cred că sînt, dintre toți, cei mai mulțumiți cetățeni: pot spune încîntați de sine că au avut mereu dreptate, atîta doar că n-au fost crezuți la timpul lor. Au spus ei că panica generală a fost exagerată; că guvernele – mai ales cele europene – au suprimat prea ușor libertățile; au insistat că, sub influența „dictaturii medicilor” (dar și a „cercurilor liberale”), s-au luat măsuri excesive, cum ar fi – oroare – certificatul verde la locul de muncă sau obligativitatea vaccinării. Ce dacă astfel, cică, au fost salvate vieți? Dar au fost cu adevărat salvate? La urma urmelor, oamenii oricum mureau din vreo cauză. Ce dacă spitalele au fost blocate cu bolnavii cu COVID, iar alți bolnavi nu s-au mai putut trata? Nu pot recunoaște deschis – corectitudinea politică îi împiedică, vai! – că, pentru ei, libertățile unora atîrnă mai greu decît viețile altora.

Oricum, oamenii respectivi sînt experți în toate: cunosc medicină, farmacologie și epidemiologie fără să le fi învățat – ceea ce-i un miracol mare cît, să zicem, mersul pe apă al lui Christos. Totuși ne-au spus ei marele adevăr. De exemplu: „Maniera în care a fost gestionată pandemia a avut legătură în mult mai mare măsură cu politica decît cu «știința» (care nici nu avea cum să tragă concluzii atît de ferme, așa cum s-a pretins în această perioadă, într-un timp atît de scurt și cu atîtea necunoscute de luat în calcul)” (Alexandru Lăzescu, pe Facebook). Pînă aici nu ne-am supăra excesiv și i-am ierta pentru că se arată prea sceptici. Ne-am mîhni puțin, dar ne-am resemna totuși că nu spun deschis că realizările și sfaturile „științei” (așa pripită cum va fi fost și pusă între ghilimele) au salvat sute de mii (poate milioane) de vieți prin vaccinarea rapidă în special, dar și prin măsurile, chipurile, „liberticide” de protecție (mască, distanțare, carantine). Sîntem prea bătrîni ca să ne mai scandalizăm excesiv dinaintea atîtor omisiuni rău intenționate. Lucrurile devin totuși greu tolerabile abia cînd comentatorul respectiv se întreabă, vag justițiar, în final: „Întrebarea este dacă vor fi costuri pentru cei ca Anthony Fauci sau Jurma & co de la noi”.

În neghiobia mea, eu înțeleg de aici că medicii de pretutindeni, care ne-au atenționat insistent pe noi și guvernele despre pericolele COVID, care au vorbit, au explicat, au promovat vaccinarea și măsurile profilactice sociale, tocmai ei ar trebui să plătească. Poate să fie dați afară din slujbele lor bănoase. Poate e bine să fie ostracizați, supuși oprobriului public, eventual chiar judecați. În schimb, pesemne că e cazul să fie premiați, recompensați corifeii antivacciniștilor, precum Olivia Steer sau doctorul Astărăstoaie, dar și regimentele luptătorilor pentru libertate care au promovat teza că pandemia a fost inventată sau măcar „utilizată” de „elitele mondiale/liberale” ca să restrîngă drepturile civile – ceea ce, firește, de mult acelea urmăreau, căci sînt destui pentru care este un truism că „elitele” vor să distrugă națiunea, familia, creștinismul, la pachet cu toate libertățile mari, mici și medii, în numele edificării monstruosului stat mondial.

Sigur, am putea și noi să-i rugăm pe statisticieni și pe infecționiști să ne repete mai apăsat cîți oameni ar fi putut fi salvați în România, de exemplu (mai ales în lunile valului Delta, dar și acum, sub domnia ceva mai blîndului Omicron), dacă mult hulitul certificat verde la locul de muncă ar fi fost introdus vara sau chiar toamna trecută. Am putea să-i rugăm să explice mai apăsat că mortalitatea COVID în România, raportată la numărul infecțiilor, a fost mult mai mare decît în Europa de Vest (chiar și acum e de vreo trei ori mai mare decît în Franța). Pe scurt, ar fi cazul ca „știința” să ne spună că oameni care puteau fi salvați au murit fiindcă niște comentatori semidocți și aroganți, urmați de o armată de postaci fanatici, au difuzat și viralizat conștiincios teamă, coronascepticism, teorii conspiraționiste despre „elitele liberale”, populisme ridicole. Au îmbolnăvit mintea a milioane de conaționali (două treimi dintre români cred că pandemia de COVID a fost „inventată” de „elitele mondiale”, spre a controla populația, spune un recent sondaj de opinie INSCOP). Dar pe alții, zeci, sute de mii, indirect i-au îmbolnăvit fizic și omorît și cînd putea fi salvați.

Desigur că faptic nu va răspunde nimeni pentru nimic. Nici aceștia despre care am vorbit, nici alții ca ei – nimeni. Cît despre cercetarea conștiințelor proprii – să fim modești: nu sîntem toți convinși că am avut întotdeauna, cu monotonie, dreptate, atîta doar că lucrurile au mers rău, fiindcă, vai, n-am fost ascultați?

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.