Țoapa de tip nou

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image png

Nu mă pot abține. În 1993 am scris un text despre diferența dintre „mitocan” și „țoapă”. În decembrie 2014 am scris și publicat încă un text, pe care îl reiau mai jos. Tema mă obsedează, ceea ce, poate, e o mitocănie... Dar ar fi tot o mitocănie să fac abstracție an de an, zi de zi, de unele chipuri ale lumii în care trăiesc. Fiindcă nu e vorba strict de întîmplătoare „caricaturi” ambulante, ci de un peisaj din care linia unui alt orizont nu se prea lasă văzută... Scuze!

Țoapa e eternă și ubicuă. La noi, ea are însă o consistență aparte, ceva între exasperant și pitoresc, un amestec de candoare zoologică și obrăznicie veselă, de agresivitate fudulă și nesimțire colocvială. Țoapa de tip vechi nu avea încă mijloacele de care dispune țoapa de tip nou. Nu se simțea neapărat bine în localurile „fine”, nu conducea jeep-uri năpraznice, nu avea smartphone ultimul răcnet. Acum, noile țoape au intrat în expansiune. Pe stradă, la restaurant, la televiziune, ele sînt de neocolit. Ne populează viața de fiecare zi, ne invadează intimitatea, ne impun codul lor de comportament. Sîntem prizonieri. Și dacă protestăm, facem figură de  boșorogi „elitiști”, incapabili să se „branșeze” la exigențele vremurilor noi.

Să ne înțelegem. „Țoapa” la care mă refer nu este o categorie socială sau simptomul unei denivelări culturale. O poți identifica în toate straturile societății, dar, mai ales, în noua nomenclatură, între proaspeții îmbogățiți, în „noua burghezie” cu venituri și cariere confortabile. Țoapa tradițională era, mai curînd, un produs al sărăciei, un epifenomen al periferiei, un efect secundar al dezordinii axiologice. Țoapa contemporană este, oricît ne-ar întrista să spunem asta, unul din rezultatele nedorite ale schimbării din decembrie 1989. Libertatea e, încă din Rai, un dar cu două tăișuri. O poți folosi greșit. La fel, democrația. Egalitarismul ofensiv pînă la necuviință, arbitrarul noilor ierarhii, suspensia regulilor, averile nemuncite, satisfacția tribală de a-ți etala bunurile, toate la un loc produc un tip uman care riscă să devină o adevărată toxină publică: te izbești de el la fiecare pas, nu-l poți reforma, nu-l poți contesta, fără să fi acuzat de aroganță, fandoseală discriminatoare, lipsă de îngăduință creștinească. 

Spre deosebire de țoapa „clasică”, înclinată să se simtă bine mai degrabă în mediul ei, între cei din aceeași făină cu ea, țoapa cea nouă se simte acasă oriunde. Peste tot. Ia imediat în posesie spațiul în care se află. Dacă e la volan, își adjudecă ambianța rutieră: „se descurcă” impenitent printre fraierii care încă se conformează unei minime geometrii a traficului, parchează unde are chef (și, preponderent, unde n-are voie). Frecvent, îți taie calea vitejește cîte un „jipan”, condus în 70% din cazuri (după statistica mea aproximativă) de fete abia domesticite, care n-aveau cînd să-și fi putut finanța, prin performanță profesională, un asemenea lux și care conduc cu telefonul într-o mînă și cu rujul în cealaltă. 

„Acasă” se simt țoapele de tip nou și la restaurant. Deîndată ce se așază la o masă, singuri sau cu rude și prieteni, ei îi evacuează psihologic din sală pe toți ceilalți clienți. Dacă ai ghinionul să nimerești într-un local în care „petrec” asemenea ipochimene, ești anulat. Se vorbește tare, se rîde cu sughițuri, se fac glume cu apropo, se povestesc lucruri de tot soiul, în general neapetisante… Ești condamnat la indiscreție. Afli, din sonore conversații telefonice, ce simte comeseanul pentru Maricica, ce boli are mama, ce au de făcut imediat subalternii din firmă etc. Din taclaua convorbitorilor, ajung la tine, în ample torente de decibeli, opinii politice tranșante, ipoteze despre dezastrul din Apuseni și de pe lacul Siutghiol, relatări picante despre șefi, vecini, cumnați și soacre. Oamenii se simt bine. Nu cred în chestia cu „spațiul public”. Peste tot, se poartă destins, ca la ei în bucătărie. Copiii aleargă urlînd printre mese, se cere muzica mai tare, se alunecă des spre vorba în doi peri și gluma deșucheată. De obicei, masa e dominată de o matroană volubilă, „sufletul” petrecerii, încîntată de sine, provocatoare, învestmîntată strident și trăgînd zglobiu cu ochiul spre mesele vecine, ca să-și verifice și consolideze succesul. 

Mai sînt și cei care stau în mașină cu portiera deschisă și ascultă manele sfîșietoare în beneficiul întregului cartier, mai sînt și cei care strigă pe stradă ca pe tarla, mai sînt și cei (cele) care apar la cîte un post de televiziune îmbrăcați cool sau dezbrăcați și vorbesc limba română ca pe o limbă străină. Mai sînt și cîteva țațe nărăvașe care își asupresc invitații prin talk-show-uri „de atitudine”, mai sînt și unele cuconițe cu ventuze hipertrofice în loc de buze și cu o regie apocaliptică a posteriorului, mai sînt și politicieni înecați, fianciar, în propria lor osînză, dascăli cu o cultură de telenovelă, preoți adormiți într-o pietate inexpresivă, neconvingătoare și, totuși, profitabilă, ziariști care transformă informația într-un soi de bordel de vorbe ș.a.m.d.

Aș spune că acestea sînt „oule sparte” ale revoluției. Dar aș adăuga imediat că ceea ce s-a întîmplat în decembrie 1989 nu poate fi compromis (încă) de asemenea „pagube colaterale”. Cei care au murit atunci nu merită dezonoarea de a fi sărbătoriți morocănos, dar nici pe aceea de a-și vedea jertfa murdărită de discursuri pompoase, de anecdotică facilă, de festivisme ipocrite și ostentative. Trebuie să vorbim altfel despre revoluție și, de asemenea, să tăcem altfel despre ea.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ceremonia de semnare a tratatelor la Palazzo dei Conservatori, Colina Capitolină, Roma Foto Uniunea Europeana jpeg
9 Mai: 75 de ani de la Declarația Schuman – Rădăcinile Uniunii Europene și scopul tratatului fondator
Mai bine de jumătate dintre români știu că pe 9 mai este Ziua Europei, însă foarte puțini știu și care este semnificația istorică a acestei zile, potrivit unui studiu recent. În cele ce urmează trecem în revistă principalele aspecte care au dus la înființarea Uniunii Europene de astăzi.
Alergiile sezoniere Foto Yale Health jpg
Răceală vs. alergie: Diferențele-cheie care îți spun ce te-a lovit în plin sezon al polenului
Aflați cum să faceți diferența între răceală și alergii sezoniere! Descoperiți simptomele-cheie care vă ajută să identificați rapid ce vă afectează, în special în sezonul polenului.
pawel durakiewicz guinness jpg
A alergat 42 km desculț pe gheață!
Alergătorul polonez Pawel Durakiewicz (38 de ani) a reușit o performanță incredibilă, intrând în Cartea Recordurilor Guinness după ce a alergat un maraton complet desculț, pe gheață și zăpadă, în 4 ore, 57 de minute și 54 de secunde.
george simion foto facebook png
Cum pot influența alegerile din România politica europeană. Expert: „Va fi un bloc est-european constând în Ungaria, Slovacia și România”
Profesor de științe politice la Rutgers University-Newark și expert în spațiul ex-sovietic, Alexander J. Motyl consideră că o victorie a lui George Simion poate duce la reconfigurarea politicii europene. O abordare similară are și expertul în relații internaționale Laurențiu Pleșca.
duminica gelu jpg
Alegătorii tăcuți pot răsturna rezultatul. Cine sunt românii care ar putea decide soarta turului II al prezidențialelor
Scena politică românească e dominată de susținătorii vocali ai celor doi finaliști, aflați într-o confruntare deschisă. Sociologul Gelu Duminică avertizează însă că, deși pare că au confiscat discursul politic, nu aceștia vor decide alegerile.
fabrica dacia
Se mai produce ceva în România după 1990? Adevărul care nu le place unora, scos la iveală de un economist
Economistul Adrian Băzăvan reacționează la criticile suveraniștilor, care susțin că economia României nu mai produce nimic și că trăim exclusiv din importuri. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, susține Băzăvan, care vine cu date interesante în acest sens.
Patru zodii primesc un mesaj important de la Univers pe 8 martie, foto Shutterstock jpg
Zodia care va avea de înfruntat un obstacol, la finalul lunii mai. Ce trebuie să știe acest nativ
La finalul lunii mai, astrele pregătesc o perioadă intensă pentru nativii din zodia Taur. După un început de primăvară liniștit, cu multă energie pozitivă și oportunități, aceștia vor întâmpina un obstacol semnificativ care va pune la încercare răbdarea și reziliența lor.
nor tornada cluj jpg
Vremea e în mâinile noastre. Cum pot românii pasionați de fenomene meteo să sprijine cercetarea științifică
Pasionații de fenomene meteo extreme sunt încurajați să ajute comunitatea științifică. Specialiștii îi îndeamnă să filmeze tornade, efecte spectuloase ale grindinei, dar și alte fenomene interesante, pentru a fi apoi distribuite către organizații de profil și analizate.
papa leon profimedia jpg
Leon al XIV-lea, noul papa, deşi american, nu este un fan al preşedintelui SUA. „Trump a încurcat-o”
Cristian Bădiliţă, istoric al creştinismului timpuriu, spune că Papa Leon al XIV-lea, în ciuda faptului că este un american, nu este de acord cu politica MAGA a preşedintelui Donald Trump.