Teorii și povești

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Vorbim foarte adesea despre „teoriile conspiraționiste”, de obicei privindu-le cu dispreț și uimire (cînd nu sînt ale noastre), încercînd din răsputeri să le dovedim inanitatea, alteori să le înțelegem natura și originea. Ceea ce am vrea să știm mai ales este de ce au ele atîta succes la public, totuși într-o epocă a științei și a informației. Ce le face atît de contagioase, încît mulți oameni preferă să ignore realitatea dură decît să renunțe la ele? Cazul extrem de azi este al celor care, deși spitalizați cu COVID-19 și chiar în stare gravă, refuză să creadă în realitatea virusului. Cum de pot oamenii deveni atît de iraționali?

Eu cred că teoriile conspiraționiste au un atît de mare succes tocmai în măsura în care, în realitate, ele nu sînt deloc „teorii” (noi denumindu-le așa prin abuz semantic). Dar dacă nu sînt „teorii”, ce sînt atunci? Sînt povești, ori narațiuni (ori, mai științific, „mituri”). Care e diferența dintre o poveste și o teorie nu este greu de văzut, dacă ne folosim de cîteva exemple:

1a) Teorie: Anumite fluctuații climatice și o anumită structură socială aristocratică aflată în pericol i-au determinat pe micenienii epocii bronzului tîrziu să se lanseze în expediții maritime de jaf. Într-una dintre acestea au cucerit cetatea Troia, un avanpost al puterii hitite.

1b) Poveste: Paris, un prinț troian, a răpit-o pe soția regelui Spartei – cea mai frumoasă femeie din lume. Drept răzbunare, regele Micenei, Agamemnon, fratele regelui cu onoarea pierdută, a organizat o mare expediție care a cucerit Troia, dar cu mari pierderi printre cei mai de seamă războinici greci.

2a) Teorie: Oamenii au vorbit și vorbesc foarte multe limbi diferite. Explicația constă în aceea că semnul lingvistic este arbitrar, neexistînd nici o legătură necesară între semnificantul sonor și semnificat – conceptul sau ideea.

2b) Poveste: Inițial, oamenii vorbeau o singură limbă, dar, în aroganța lor, au vrut să cucerească cerul și au construit un Turn uriaș. Atunci Dumnezeu i-a pedepsit multiplicîndu-le limbile, astfel încît înțelegerea reciprocă a devenit cu neputință și efortul colectiv a eșuat.

3a) Teorie: Evreii s-au răspîndit în Imperiul Roman mai ales din cauza opresiunii străine și a războaielor. Aflați în exil, și-au continuat existența comunitară autonomă și după distrugerea Templului, deoarece iudaismul devenise o religie a Cărții, detașată de un loc și chiar de o limbă sau de etnicitate.

3b) Poveste: Evreii au fost și rămîn risipiți în toată lumea ca pedeapsă pentru crima de deicid: orbi în fața profețiilor din propria Carte, au complotat și apoi l-au ucis pe Mîntuitor prin brațul secular al lui Pilat, asumîndu-și astfel o eternă vinovăție.

4a) Teorie: Vaccinurile anti-COVID care vor fi în curînd puse la dispoziția populației se bazează pe mari realizări ale științei. Ele au fost create special pentru a reduce și a elimina pandemia, iar vaccinarea e mijlocul indispensabil pentru o depășire a crizei sanitare globale și salvarea de la moarte a milioane de oameni.

4b) Poveste: Vaccinurile sînt dăunătoare sau false și sînt pretexte pentru introducerea unor cipuri în corpul oamenilor, cipuri prin care o elită mondială, condusă de Soros, Gates etc. vrea să controleze umanitatea, desființînd națiunile și anulînd tradițiile religioase...

Or – toți antropologii ne-o spun –, ne plac poveștile, indiferent dacă ele se spun într-un mic grup de vînători primitivi strînși în jurul focului, sau se citesc în cărți, sau se urmăresc în săli de cinema și la televizor. Povestea este vie, umană, lesne inteligibilă pentru oricine. Ea consolidează legăturile în interiorul grupului, formează tradiții, îi socializează pe tineri. Adevărată sau falsă, conspiraționistă sau nu, povestea devine și rămîne cumva adevărată pentru grup prin simplul fapt că e spusă, auzită, repetată, parodiată, transformată. Unele povești devin mituri întemeietoare și nu mai pot fi discutate critic sau alterate. Ele creează o complicitate între om, istorie și univers. Poate de aceea poveștile și povestitul ne plac, chiar atunci cînd zeci de generații n-au obosit să le tot reia, fie și sub forme ușor schimbate.

Teoria e aspră. Pretinde un limbaj dificil, abstract, conceptual, la limită logic sau matematic. Pretinde învățătură multă și e inaccesibilă majorității. Nu ajută la unificarea grupurilor, nu se poate „povesti” la gura focului. Relativizează. Deconcertează, elimină sensurile, răpește omului sentimentul complicității la un univers făcut pe măsura lui și avîndu-l pe el drept scop. O teorie dovedită falsă moare. Teoriile despre nașterea Universului, a vieții și a omului se trec continuu. E îndoielnic că teoriile „moarte” mai produc cuiva plăcere și poate nici măcar cele încă vii.

Sintagma „teoria conspirației” e, așadar, un nonsens. „Conspirația” nu e teorie, ci întotdeauna o poveste sau o parte a unei povești; dimpotrivă, o teorie veritabilă n-are nimic de-a face cu o „conspirație”. Dacă ar exista cu adevărat „teorii” ale conspirației, ele ar putea fi lesne omorîte. Dar poveștile, chiar false, nu pot fi cu adevărat omorîte. Și, din păcate, mai ales cînd relatează conspirații, plăcerea care ne-o fac poate deveni și cauza unor teribile suferințe și imense nedreptăți. Omul, acest animal povestitor, nu o dată cade victimă propriilor povești.

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.