Teodicee

Publicat în Dilema Veche nr. 984 din 16 februarie – 22 februarie 2023
Frica lui Putin jpeg

În vara lui 1944, părți ale nord-estului Statelor Unite au avut de îndurat o puternică epidemie de poliomielită. Un mare număr de copii și adolescenți fie au murit, fie au rămas infirmi, după teribile suferințe. Cum au stat lucrurile într-o suburbie evreiască din Newark este fundalul romanului Nemesis al lui Philip RothPersonajul principal, domnul Bucky Cantor, ajunge în final să se prăbușească nu atît fizic, sub acțiunea acestei boli teribile, cît psihic, fiindcă, dotat cu o conștiință excesivă a responsabilității, se consideră responsabil de răspîndirea involuntară a virusului într-o tabără de vară pentru adolescenți, unde lucra ca supraveghetor și antrenor. Iar această excesivă, enormă și, de fapt, falsă atribuire de răspundere e numai contrapartida lipsei de răspundere pozitivă – așa consideră domnul Cantor – a celui care era obligat de fapt s-o aibă: Dumnezeu însuși, cel care a permis ca poliomielita să existe, să omoare și să chinuie copii nevinovați. Asta dacă nu cumva chiar el a produs-o în chip malefic. „Concepția lui despre Dumnezeu era aceea a unei ființe atotputernice care nu reprezenta unirea a trei persoane într-un singur Dumnezeu-tată, ca în creștinism, ci a două persoane: un ticălos psihopat și un geniu rău.” Iar cel care relatează, devenit ateu la maturitate – el însuși elev al lui Cantor în copilărie și rămas infirm de pe urma poliomielitei –, adaugă: „El trebuia să convertească tragedia în vinovăție... Nu-l satisface ideea că [epidemia] e ceva fără sens, accidental, revoltător și tragic”. Pentru povestitor, Dumnezeu pur și simplu nu există și deci nu există nici o dilemă. Pentru Cantor, el există, dar departe de a fi bun, precum e prezentat de teologiile monoteiste, e un ticălos care urzește moartea și suferința unor nevinovați și copleșește cu responsabilitate imposibilă oameni ca el. Desigur, sînt și mulți alții netulburați de contradicții (de exemplu, logodnica lui Cantor, Marcia) care refuză pur și simplu dilema și continuă și să sufere, și să fie credincioși.

Avem astfel prezentată, sub o formă romanescă, marea dilemă din toate timpurile a teodiceii, care i-a tulburat pe credincioși, de la Iov la gnostici, la Augustin și la atîția alții și pe care a formulat-o cîndva și Epicur, după spusele lui Lactanțiu: Dumnezeu, dacă e unic, trebuie să fie și bun, și atotputernic. Or, avînd în vedere cantitatea și puterea răului din lume, el este ori bun, dar neputincios (să curme răul sau să facă lumea mai bună), ori atotputernic și rău (varianta domnului Cantor), ori, pur și simplu, nu e unic (varianta gnosticilor), ori de fapt nu există ca providență personalizată (varianta ateilor și agnosticilor); în acest ultim caz, chestiunea unui plan divin al lumii sau istoriei – bun sau rău – nu se mai pune, totul fiind guvernat de o combinație de „hazard și necesitate”, pentru a relua formula celebră a biologului Jacques Monod.

Desigur că teologii au încercat să dea alte răspunsuri: unii, precum Augustin, au susținut că răul și binele depind de perspectiva noastră limitată și că ar trebui să avem o privire de ansamblu – pe care n-o avem – pentru a le judeca în mod corect. Augustin compara chiar lumea cu un tablou pictat în clarobscur cu umbre și lumini, susținînd că numai un pictor rău ar pune numai lumini în tabloul său. Desigur, umbrele sînt necesare și adecvate într-un tablou: dar care este necesitatea și adecvarea răului cînd mor sau rămîn infirmi niște copii nevinovați? 11 ani mai tîrziu (după 1944) a fost produs vaccinul antipolio și iată – n-a mai existat nici o necesitate ca niște copii să moară astfel. Dar 11 ani mai devreme să fi existat necesitatea?

Există și teoria că răul este necesar pentru ca noi să avem latitudinea să alegem între el și bine. Dumnezeu, spun acei teologi, a voit ca omul să fie liber și i-a dat voie să aleagă între bine și rău; de aceea a trebuit să lase răul să subziste. Dar teoria nu explică – sau așa mi se pare mie – de ce au fost și sînt necesare moartea și suferința unor ființe nevinovate (precum cei morți la teribilul cutremur din Turcia de acum două săptămîni) și fără nici o responsabilitate în situația respectivă. (Nu susțin că oamenii in corpore n-au avut nici o responsabilitate, ci că cei care au murit n-au avut-o.)

În fața acestor străvechi întrebări și dileme, teologii obișnuiesc ori să invoce „misterul” divinității, ori să se supere și să invoce blasfemia din partea celui care le formulează. Retează astfel orice discuție și evită să se tulbure prea mult – pe ei și pe enoriașii lor. Alții susțin că Dumnezeu are „logica” lui care nouă ne scapă. Dar logica este universală, valabilă pentru orice ființă rațională. Dacă nu-i valabilă pentru Dumnezeu înseamnă că el e absurd – un alt mod de a spune că nu e atotputernic. Mai sînt și unii oameni care se consacră remedierii parțiale și locale, dar eficiente, a răului, cum e cazul celor care au inventat vaccinurile (atît de ponegrite de feluriți imbecili în zilele noastre), dar și multe alte lucruri folositoare și benefice. Dar răul nu va înceta să existe. Se va muta doar. Mai sînt și cei care dau din umeri, puțin păsîndu-le de astfel de probleme, atîta timp cît nu sînt ei personal loviți.

Și, în fine, sînt și cei ca Roth care spun povestea despre unele dintre aceste lucruri. Iar cînd ne lipsesc structural răspunsurile adecvate, povestea lipsei de răspuns e și ea un fel de răspuns.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.