Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 950 din 23 ÔÇô 29 iunie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg

Str─âmutat din spa╚Ťiul ales al M├«n─âstirii Stavropoleos ├«ntr-o smerit─â, dar primitoare c─âsu╚Ť─â din Peri╚Ö, P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse. ÔÇ×Neconven╚ŤionalÔÇŁ, ├«n sensul c─â are curajul s─â pun─â ├«n discu╚Ťie afirma╚Ťii, strategii, politici ╚Öi dogme radicale ale ierarhilor ÔÇ×oficialiÔÇŁ, asum├«ndu-╚Öi consecin╚Ťele canonice ale analizelor sale. Dup─â ce, ├«nc─â din 2009, a fost sus╚Ťin─âtor ╚Öi colaborator al viitorului Patriarh Kiril, a pl─âtit unele riscante convingeri ╚Öi declara╚Ťii publice cu interdic╚Ťia de a sluji, interdic╚Ťie consemnat─â ├«ntr-un decret din aprilie 2020. N-am nici competen╚Ťa, nici inten╚Ťia s─â dezbat ÔÇ×corectitudineaÔÇŁ religioas─â a tezelor lui Andrei Kuraev. Dar s├«nt ├«nclinat s─â fiu solidar, stilistic ╚Öi hermeneutic, cu un fel de a g├«ndi via╚Ťa Bisericii cuviincios, dar f─âr─â ├«n╚Ťepeneal─â oarb─â, f─âr─â refuzul interoga╚Ťiei, f─âr─â dispre╚Ť ÔÇ×institu╚ŤionalÔÇŁ fa╚Ť─â de spiritul vremii, fa╚Ť─â de bog─â╚Ťia imprevizibil─â, greu sistematizabil─â, a Duhului. ├Än termenii lui Andrei Kuraev, e esen╚Ťial─â ÔÇ×necesitatea unei culturi a credin╚Ťei, asociat─â cu o cultur─â a g├«ndiriiÔÇŁ, precum ╚Öi o confruntare liber─â cu problematica modernit─â╚Ťii...

Pentru informarea cititorului ╚Öi pentru stimularea reac╚Ťiei sale libere, am ales, dintre textele primite, c├«teva pasaje pe tema institu╚Ťionaliz─ârii credin╚Ťei ╚Öi pe aceea a filetismului.

Orice op╚Ťiune omeneasc─â, orice idee, experien╚Ť─â sau sentiment asumate cu autenticitate ├«nclin─â s─â se confirme, s─â se impun─â, prin institu╚Ťionalizare. E firesc, dar nu lipsit de riscuri. Institu╚Ťionalizarea implic─â reguli, exigen╚Ťe procedurale, reflexe comportamentale, autoritarism, prestigiu supra-individual. Uneori ├«ns─â, aceste ÔÇ×anexeÔÇŁ ├«n aparen╚Ť─â ÔÇ×formaleÔÇŁ tind s─â geometrizeze ceea ce nu e geometrizabil, s─â converteasc─â spontaneitatea ├«n obliga╚Ťie, s─â transforme dinamismul l─âuntric ├«n conven╚Ťie, ├«n protocol. Un exemplu la ├«ndem├«n─â ar putea fi, de pild─â, transformarea iubirii ├«n c─âs─âtorie... Adic─â institu╚Ťionalizarea unui afect tainic, transformarea lui ├«n contract administrativ. La fel, institu╚Ťionalizarea credin╚Ťei ├«n rigoare bisericeasc─â. ╚śtiu! Nu se poate f─âr─â, dar e preferabil s─â fii prevenit ╚Öi precaut, av├«nd mereu ├«n minte posibilele efecte colaterale ale ÔÇ×schematiz─âriiÔÇŁ autoritare. ÔÇ×SimfoniaÔÇŁ bizantin─â dintre Biseric─â ╚Öi stat poate duce la o ilicit─â schimbare a rolurilor. ╚śi, cum a spus-o ╚Öi un teolog occidental, putem ajunge s─â uit─âm c─â nu lumea e f─âcut─â pentru Biseric─â, ci Biserica pentru lume... Andrei Kuraev a intrat ├«n dezacord cu administra╚Ťia Bisericii ├«n 2010, c├«nd Patriarhul Kiril a propus spre dezbatere proiectul unui document privind ÔÇ×atitudinea blasfematoare a presei laiceÔÇŁ. Andrei Kuraev: ÔÇ×Acest proiect f─âcea referire la ├«mp─âratul Iustinian ╚Öi la decizia Sinodului de la Trullo, care amenin╚Ťa cu pedepse ├«ntru totul p─âm├«nte╚Öti pe cei care insultau Cerul. Drept consecin╚Ť─â, documentul, ├«n ansamblul s─âu, suna ca o amenin╚Ťare: ┬źVom g─âsi o form─â de dreptate poli╚Ťieneasc─â pentru detractorii no╚Ötri!┬╗.ÔÇŁ ÔÇ×Pentru ce ÔÇô se ├«ntreab─â Kuraev ÔÇô s─â ├«i ├«nsp─âim├«nt─âm pe oameni cu aceste lucruri ast─âzi, pentru ce Biserica trebuie s─â ac╚Ťioneze ca o instan╚Ť─â represiv─â? Nu ╚Ötiam atunci c─â aceasta era strategia de fond a patriarhului Kiril.ÔÇŁ Un bizantinolog ca Aleksandr Kajdan nu ezita s─â observe c─â acest tip de atitudine e, oarecum, o mo╚Ötenire discutabil─â a Bizan╚Ťului... (Dar ar fi nedrept s─â uit─âm ╚Öi unele procedee ÔÇ×apologeticeÔÇŁ apusene, pentru care arderea pe rug, tortura, excomunicarea au putut fi instrumente curente ale Inchizi╚Ťiei...)

Institu╚Ťionalizarea implic─â ÔÇô spune Kuraev ÔÇô ╚Öi un accent aparte asupra ideii de ierarhie, surs─â curent─â a ÔÇ×violen╚Ťei ├«n via╚Ťa Bisericii ortodoxe: puterea episcopului asupra clerului; puterea patriarhului asupra episcopilor (inclusiv str─âini ╚Öi ucraineni); cenzura Bisericii asupra vie╚Ťii ╚Öi culturii laice...ÔÇŁ. Alt citat: ÔÇ×...├«n cultura ortodox─â, minciuna politic─â proferat─â de episcop (patriarhul) nu este considerat─â un p─âcat, ci o form─â de ├«n╚Ťelepciune pastoral─â. Pentru binele Bisericii, este permis s─â placi nu ╚Ötiu c─ârui tiran.ÔÇŁ

Trecem la ÔÇ×filetismÔÇŁ, erezia condamnat─â de Sinodul de la Constantinopol ├«n 1872. Andrei Kuraev precizeaz─â, pe bun─â dreptate, c─â nu e ÔÇ×erezieÔÇŁ ca o biseric─â local─â s─â vrea s─â aib─â preo╚Ťi ╚Öi ierarhi din propria comunitate sau s─â insiste pe folosirea limbii proprii ├«n practica ritual─â. Erezia const─â ├«n supralicitarea virtu╚Ťilor etnice ├«n discursul ÔÇ×religiosÔÇŁ, sentimentul c─â dialog─âm ├«ntotdeauna cu ÔÇ×alte neamuriÔÇŁ de pe pozi╚Ťii de superioritate. A╚Öa se na╚Öte mitologia ÔÇ×lumii ruseÔÇŁ, confuzia, pernicioas─â, dintre iradierea mistic─â ╚Öi expansiunea politico-militar─â, justificarea agresiunii printr-o retoric─â a ÔÇ×opera╚Ťiunii specialeÔÇŁ de ├«ntrajutorare...

Kuraev: ÔÇ×├Än psihologia ortodox─â exist─â o contradic╚Ťie intern─â ├«ntre autopozi╚Ťionarea lui ┬źeu┬╗ ╚Öi a lui ┬źnoi┬╗. Pentru sine, fiecare ortodox individual trebuie s─â se considere drept ┬źpersoana cea mai p─âc─âtoas─â ╚Öi mai rea de pe P─âm├«nt┬╗. Dar ┬źnoi┬╗ este obiectul unei sancta superba, a unei sfinte, legitime, m├«ndrii. ┬źNoi, ortodoc╚Öii┬╗, ┬źBiserica noastr─â┬╗ s├«ntem infailibili ╚Öi sfin╚Ťi.ÔÇŁ E o form─â de autoidealizare, asem─ân─âtoare, din p─âcate, cu autopercep╚Ťia ÔÇ×idealist─âÔÇŁ pe care, ├«n vremea comunismului, o avea partidul fa╚Ť─â de sine. Altfel spus, individului i se atrage aten╚Ťia c─â a ╚Öi-o lua ├«n cap, a se situa deasupra tuturor e ÔÇ×slav─â de╚Öart─âÔÇŁ, dar nu se pune nici o clip─â problema c─â aceea╚Öi atitudine la nivel etnic e ╚Öi ea ÔÇ×slav─â de╚Öart─âÔÇŁ. ╚śi tot a╚Öa...

Precizare: A nu se citi Kuraev sau comentariile mele cu ├«ncrunt─âtura moroc─ânoas─â cu care se ├«nt├«mpin─â, de obicei, ÔÇ×r─âzvr─âti╚ŤiiÔÇŁ ne├«mbiserici╚Ťi. E vorba, dimpotriv─â, de un interes terapeutic pentru o imagine a Bisericii pe potriva anvergurii ei reale ╚Öi a misiunii ei lume╚Öti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinz─âtoare ale unui rom├ón care a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali fa┼ú─â de Cluj sau Bucure┼čti. ÔÇ×M─â cost─â 10 euro pe noapteÔÇŁ
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social, dup─â cum spune chiar el. Patrik a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali comparativ cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinz─âtoare
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actri┼úa din ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť: ÔÇ×M-am ├«ndr─âgostit de Unsprezece ┼či am sim┼úit c─â vreau s─â fiu ca eaÔÇť
Actri┼úa Millie Bobby Brown spune c─â o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficial─â, c─âci ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť trateaz─â probleme reale ÔÇô spre exemplu, personajul pe care ├«l interpreteaz─â, Unsprezece, se confrunt─â cu ÔÇ×stresul posttraumatic ┼či traumele din copil─ârieÔÇť.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.