Temă cu variațiuni

Publicat în Dilema Veche nr. 889 din 22 - 28 aprilie 2021
Frica lui Putin jpeg

Ceea ce mai mult și mai mult îmi provoacă deznădejdea cînd văd întîmplările recente din politica noastră nu sînt faptele însele, nici acuzațiile, nici chiar insultele, deși ele adesea sînt urîte. Nici măcar nu mă mai impresionează așa de mult faptul că protagoniștii principali par să ignore aproape cu totul în fapt marile suferințe și supărări ale oamenilor la vremea unei pandemii foarte departe încă de a fi depășite. (M-am blindat deja de ani buni contra nesimțirii politicienilor.) Toate acestea sînt rele destul, dar în sine n-ar putea răpi speranța unui progres, după „război”, a unei lecții în fine asimilate – poate nu în imediat, dar măcar peste cîteva luni sau ani.

Nu, lucrul cel mai sumbru mi se pare sentimentul de déjà-vu. Asistăm cel puțin noi, cei mai în vîrstă, la o reprezentație – devenită adesea farsă de bîlci, spectacol cu saltimbanci mediocri – repetîndu-se iar și iar, cu mici variante conjuncturale și de personaje. Actori mai buni sau mai răi intră sau ies în roluri parcă prestabilite. Temă cu variațiuni. Anii 1990, 2000, 2010 chiar stau mărturie. Ce vedem mereu? După ani de luptă politică și civică contra marelui partid de stînga, ajuns prea corupt, slăbit și discreditat, în fine o coaliție „de centru-dreapta” ajunge la putere, purtată pe balonul unor imense așteptări. Lumea așteaptă reforme, corerență, viziune. Aș! După un timp nu prea lung, înțelegerea dintre aliați începe să se destrame și coerența visată devine o amintire. Protagoniștii – pînă de curînd aliați și prieteni politici – își proptesc mîinile în beregatele celorlalți, mai ceva ca șuții din ganguri. Își cară pumni de zor și se lovesc peste, dar mai ales sub centură. Și mereu reapar aceleași roluri principale, jucate mai bine sau mai rău de actorii momentului.

Avem mereu rolul cuiva care se crede Mesia, „vindecătorul” major al societății. Megalomania sa nu e dublată decît de amatorism politic și inadecvare administrativă. În trena lui umblă numeroși adepți, altminteri foarte de calitate, dar care se lasă amăgiți de aparențe. Pînă la urmă pierde, e aruncat afară și se declară „învins de sistem”, iar un cor de bocitoare îi plîng sacrificiul și jură răzbunare. Într-un alt rol e cineva care are complexul inferiorității, nu foarte rar la liderii mici de statură. Nesigur pe sine și ambiționînd să-și domine partidul, uzează impulsiv de puterea pe care o are și, în loc să panseze rănile unor orgolii rănite, toarnă sare peste ele. În spatele megalomaniei unuia și al complexului celuilalt se strîng oștile partidelor respective, deși ambele știu bine că ar fi avut războaie mult mai serioase de dus în acel moment și adversari mult mai autentici. Dar se cred obligate de o solidaritate de gașcă să reacționeze excesiv și să taie punțile colaborării. Deși toți înțeleg bine că cearta lor conduce direct la naufragiul ambelor părți, dau impresia unor somnambuli, incapabili să se trezească înainte de a cădea de pe acoperișul pe care umblă. Prevalează o logică a suspiciunii reciproce de trădare și pactizare cu „adversarul”, ațîțată desigur de presă. Sigur, se mai încheie uneori mici armistiții (cum probabil că se va mai întîmpla și acum), dar războiul se reia peste cîteva săptămîni sau luni, pînă cînd coaliția se face praf, iar marele partid de stînga, chipurile reformat și înțelepțit, redevine arbitrul situației de criză generală, înainte de a prelua direct puterea. Între timp apăruseră și niște personaje în rolul bufonului, gălăgioase, puse pe scandal, șovine și conspiraționiste, care se umflă electoral imens la un moment dat, în bună măsură pe seama naufragiului celor „buni”. Ele sînt distribuite în rolul, și el prestabilit parcă, al extremistului.

Vă rog să puneți dumneavoastră nume pe roluri și să precizați corespondențele între personajele care azi se perindă pe la televiziuni și fac postări pe Facebook și cele de ieri sau de alaltăieri, care se foloseau și ele de televiziuni, dar și de ziarul tipărit. Tehnologiile se schimbă, viețile noastre se trec, dramele individuale se consumă cu folos sau nu. Dar în politica țării, totul pare că se învîrte în cerc: mereu „noi” și „ai noștri” sperăm la reforme decisive, mereu le lăsăm neterminate, mereu cădem învinși „de sistem”, mereu „reformiștii”, „democrații”, „europenii” se încaieră ca orbii, își aplică lovituri de băieți de cartier, se probozesc în sudalme de mahala, se acuză de trădare și de pactizare cu adversarul. Publicul se împarte, prietenii se ceartă, taberele devin ireconciliabile. În realitate, și unii, și alții am mizat greșit, iar fructul tîrziu este, mereu, amărăciunea, cînd nu cinismul. Și mereu, chiar dacă pierd unele bătălii, „ceilalți” cîștigă inevitabil. Iar bufonii au și ei parte de un mare succes de etapă, spre disperarea noastră. De aceea am ajuns să putem prezice finalul și unele întorsături importante ale intrigii. Surprizele sînt tot mai rare. Ne-am săturat. Am vrea să ieșim din sală, dar e imposibil. În teatrul ăsta prost, care nu știe decît să rejoace la nesfîrșit o singură farsă, avem abonament obligatoriu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Iarna s-a întors în forță. Ninge în Braşov, Prahova, Suceava, Vaslui, Covasna și Harghita
Duminică dimineaţă ninge în judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui, însă fără depuneri pe partea carosabilă şi fără a fi impuse restricţii de trafic. Pe parcursul nopţii, în judeţele unde a nins s-a acţionat cu utilaje şi material antiderapant.
goilavi
Oamenii care au adus României faima de „grânar al Europei”. Au fost colegi de clasă cu Eminescu și au făcut un paradis agricol
La începutul secolului al XX-lea, în nordul extrem al României funcționa una dintre cele mai moderne ferme agricole din Europa. Era opera Goilavilor, moșieri care au reușit să găsească rețeta succesului în domeniul agricol, contribuind la faima țării noastre, ca mare producător de cereale.
fani u cluj foto Cristian Cosma jpg
Ungurii cer socoteală României după ce doi fani ai lui CFR Cluj au fost bătuți pentru că vorbeau maghiara
Ministrul de Externe al țării vecine, îngrijorat de veștile din România.
1 buze maini jpg jpeg
De ce se usucă buzele?
Buzele uscate creează neplăceri și disconfort, provocând cojițele inestice și, în unele cazuri, sângerări și durere, mai ales când alegi să smulgi cojițele care se formează pe suprafaţa lor.
shutterstock 2574531603 jpg
Cum a funcționat impunerea de tarife ridicate pentru alte țări. Ce a făcut diferit Coreea de Sud, o poveste de succes
Impunerea unor taxe vamale ridicate a avut în mare parte un impact negativ pentru industriile țărilor care le-au îmbrățișat, cu mici excepții, relatează Wall Street Journal, care analizează cazurile a patru țări.
Dacia Spring FOTO Adevarul auto jpg
Scădere catastrofală a vânzărilor de mașini electrice în România. Nici Dacia Spring nu mai merge bine
Luna martie a fost a treia lună consecutivă din acest an în care s-au înregistrat scăderi dramatice ale vânzărilor de mașini electrice din România, inclusiv în ceea ce privește numărul de autoturisme Dacia Spring.
Ianis Hagi Rangers  Foto Profimedia (3) jpg
BUN adrian cotos cautat trafic cocaina foto europol jpg
Cine sunt cei doi români aflați pe lista Europol a celor mai periculoși infractori căutați. Unul dintre ei a exploatat sexual copii
Doi români sunt la ora actuală pe lista Europol a celor mai periculoși infractori dați în urmărire internațională. Infracțiunile pentru care sunt căutați aceștia sunt trafic de cocaină, pornografie infantilă și trafic de persoane.
dragos sprinceana medalie waltz foto facebook jpg
Ce șanse are România în relația cu Statele Unite, avându-i emisari speciali pe Dragoș Sprînceană și pe Lucian Romașcanu
Premierul Marcel Ciolacu a desemnat în această săptămână doi emisari speciali pentru a face lobby pe lângă administrația americană. „Adevărul” a analizat șansele celor doi de a reuși în această misiune extrem de importantă și dificilă.