Teatrul şi politica

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
Frica lui Putin jpeg

Limbajul politicii, al politicienilor şi al celor care vorbim despre politică e doldora de metafore din viaţa teatrului şi a spectacolului în general. Politicienii „joacă roluri” şi „intră” bine sau rău în rolul respectiv. Ei sînt „actori” într-o „piesă” care poate fi o „dramă” sau o „farsă”, care „se termină bine” sau „rău” pentru unii dintre ei. Există cîte un politician care e „protagonist” într-o „scenă”, altul are, sărmanul, numai un „rol secundar”. Uneori ei „joacă idila” împăcării, alteori „îşi cară unii altora pumni” ca într-o „mascaradă”. Printre ei, unii „fac acrobaţii”, alții „fac pe nebunii”, alţii „fac frumos”. Din cînd în cînd are loc un mare „show”, care e „bine sau rău regizat” şi pe care „publicul” îl „aplaudă” sau îl „huiduie”. Cînd nu ştim să legăm lucrurile și faptele prea bine, spunem că „piesa a fost regizată din umbră”. Uneori au loc şi „repetiţii”, ba chiar „repetiţia generală” pentru un eveniment politic – de exemplu, pentru alegeri. Cînd este cazul, se negociază „în culise”. Evenimentele politice sînt „jucate” după „scenarii scrise dinainte” şi ele apar în „luminile rampei”. Uneori se „scriu scenarii sumbre” la unul din „palate”, sau în „palatele Puterii”. Ele vor fi „jucate pe o scenă”, care e ţara sau lumea. Noi asistăm la „spectacol” şi, la alegeri, „îi premiem” sau nu pe actori.

image

Cît despre sintagma „scena politică”, aceasta a devenit atît de banală şi de tocită de utilizarea continuă, încît nici nu o mai luăm în seamă. E interesant că vorbim mai rar despre „scena culturală” şi deloc despre „scena economică” sau „scena socială”. Aceasta arată, de fapt, şi motivul ascuns – sau cel puţin unul dintre ele – pentru care tindem să vedem lumea politicii ca pe un teatru: avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” – neautentică, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală. Se întîmplă în politică lucruri ca „pe scenă”, „gesticulaţie mare”, vorbe grave, dar, înapoia scenei, nimic sau aproape nimic nu e adevărat. Lumea politicii ni se pare dublă: o faţă îndreptată spre noi, care devenim asistenţă şi „public”, şi o faţă reală, necunoscută, aflată în umbră. Impresia de fals o naşte pe aceea de teamă: politicienii „fac scenarii” pe care noi nu le înţelegem. Un exemplu: în ultimul timp, preţul petrolului a crescut vertiginos şi am fost bombardaţi cu ştiri ameninţătoare şi previziuni sumbre. Criza generalizată şi exitus-ul economic şi politic al unei lumi păcătoase de a avea prea multe maşini, de a aprinde prea multe becuri şi de a face duş prea des sînt anunţate. Cauzele mari şi mici, esenţiale şi auxiliare sînt descrise. Deodată, pe neaşteptate pentru „publicul spectator”, preţul petrolului începe să scadă şi scăderea continuă. Cauzele mari, mici şi auxilare au rămas aceleaşi. Cum să nu te gîndeşti la „un scenariu”, la un „în spatele cortinei” care explică totul?

Falsitatea, aşadar, a vieţii politice, cît şi teama noastră de necunoscutul şi neînţelesul vieţii şi lumii creează impresia de teatru. Fireşte, impresie accentuată pînă la paroxism de prezenţa politicii şi a politicienilor la televiziune. Sau poate, mai curînd, metaforele teatrale vor să exorcizeze teama, să o circumscrie unui teritoriu mai sigur şi mai familiar: „e un teatru”, spunem, înţelegînd adesea: „nu-i decît un teatru”, adică nu-i ceva autentic care să trebuiască a fi luat în serios. E totuşi numai un „spectacol”, o „paradă de măşti” la care noi asistăm, aşezaţi leneș în fotoliul din faţa televizorului. În plus, ne şi flatăm pe noi înşine: cum-necum, noi sîntem „publicul”, noi reprezentăm scopul întregii „reprezentaţii” politice, noi îi „aplaudăm” sau „huiduim” pe „actorii politici”. 

E adevărat, avem aici o mică problemă: nu putem părăsi „sala”, dacă „spectacolul” ne displace. Locul nostru la „circul politic” nu poate fi nici refuzat, nici schimbat, nici abandonat. Putem închide ochii, dacă luminile sînt prea puternice, ne putem astupa urechile, dacă strigătele sînt prea ascuţite, dar „reprezentaţia” continuă oricum, fără antract, cu noi mereu „în sală”. Aşa că poate e mai bine totuşi s-o urmărim. Mai ales că, de obicei, plătim scump şi participarea, şi neparticiparea!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cine este News Daddy, tiktokerul care a anunțat atentatul asupra lui Trump de la „Beach, Please”. Dylan Page: „Nu e o glumă, se întâmplă chiar acum” VIDEO
Dylan Page, un creator de conținut pe Tik Tok, cu peste 11 milioane de urmăritori, a fost primul care a anunțat tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. TikTok-erul se afla la festivalul „Beach, Please”, când a publicat știrea.
image
Tentativa de asasinat asupra lui Trump. Mișcarea salvatoare pe care a făcut-o fostul președinte chiar înainte ca glonțul să îl lovească FOTO VIDEO
Imaginile și informațiile despre tentativa de asasinare asupra lui Donald Trup, continuă să șocheze. O nouă înregistrare video arată mișcarea salvatoare pe care Donald Trump a făcut-o chiar în momentul în care un glonț a trecut pe lângă capul fostului președinte la mitingul din Butler, Pennsylvania.
image
Cum salvăm, pe caniculă, legumele din grădini și solarii. Fermier: „Se coace și roșia cât nuca, e de speriat”
Temperaturile de cuptor din ultimele zile pun la grea încercare și culturile din grădini și solarii. Legumicultori cu experiență spun ce putem face pentru a salva pe caniculă din munca de câteva luni și a ne bucura de legume din grădina proprie.

HIstoria.ro

image
De ce mergeau bogătașii ruși la Nisa?
Citirea romanului Fum, de Turgheniev, dar și reluarea prozei mele despre Rușii de la Baden Baden, au făcut să mă întreb: De ce mergeau rușii din lumea înaltă în Occident în proporție de masă? De ce nu dădeau năvală occidentalii în Rusia țaristă?
image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.