Summum ius, summa iniuria

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
Frica lui Putin jpeg

Așadar pensiile speciale, „de serviciu”, „de lux”, „nesimțite” sau oricum vreți să le numiți – în tot cazul nebazate pe contributivitate – nu se pot impozita suplimentar. A zis-o în clar dna Renate Weber, Avocat al Poporului. Chiar dacă sînt imense – treizeci, ori patruzeci, ori chiar cincizeci de mii de lei pe lună. Chiar dacă sînt mai multe pentru aceeași persoană, dacă se cumulează cu un salariu, chiar dacă se adaugă la pensia obținută prin contributivitate. Fiindcă – zice dumneaei –  oamenii aceia, magistrați sau ce sînt, ar fi discriminați. Pe bună dreptate: avem articolul 16, punctul 1 din Constituția României și articolul 56, punctul 2, acesta din urmă referitor la sarcinile fiscale. Ele trebuie să fie juste și, dacă impozitezi o pensie suplimentar, de ce n-ai impozita și un salariu echivalent? În România funcționează o cotă unică de impozitare; cum ar putea fi ea desființată în defavoarea unor categorii? Just, dnă Weber, și bine faceți că ați atacat legea la CCR. Așa cum just a procedat și dna Alina Corbu, președinta Înaltei Curți (instituție care și ea a atacat legea la CCR): magistrații sînt privați de anumite drepturi în timpul activității, așa încît atunci cînd se pensionează au tot dreptul să trăiască luxos prin compensație. Sigur, să recunoaștem că e ceva fragil în argumentația dnei Corbu, cînd declară că „de o lungă perioadă de timp celelalte puteri ale statului tratează Justiția, de multe ori, în cel mai bun caz ca pe o «Cenușăreasă», iar, în cel mai rău caz, ca pe o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu «deranja» celelalte puteri ale statului”. O, cîți dintre noi nu ne-am dori să fim asemenea opulente Cenușărese! Însă scrisoarea deschisă a dnei Corbu e nobilă și stăpînit-indignată. Cine ar putea spune că n-are dreptate cînd Cenușăreasa asta denunță mașinațiunile „prințului”-politician? Unde-i amor, e și puțin război, se știe bine.

Judecătorii au dreptate, grefierii au dreptate, militarii au dreptate, diplomații au dreptate, piloții au dreptate etc. Toți cei care au pensii de serviciu au dreptate, fiecare grup în parte. Într-un caz, pensiile respective sînt juste compensații pentru restricții, în altul juste speranțe luminoase la capătul carierei, în altul răsplătesc justificat o activitate grea și esențială pentru societate, cum ar fi fost aceea de fost lucrător al Securității. Cel mai mult mă impresionează argumentul că, fără asemenea pensii juste, independența Justiției nu e asigurată. Citim în subtext: dacă nu sîntem răsplătiți cu asupra de măsură la sfîrșitul carierei, „ne vom dezlega la ochi”, acum, cînd vă judecăm! Ne amintim și că acum cîteva luni a căzut la CCR un proiect de lege care tăia parțial pensiile speciale. Pe atunci judecătorii și grefierii făceau grevă (deși le e interzis), numai ca să-și verse justa supărare pe politicieni. Just, politicienii sînt ipocriți și fac legi proaste, cine s-ar îndoi fie și un moment de asta?

Deci să tai pensiile nu se poate. Să le impozitezi nu se va putea – cu siguranță se va opune CCR. Să faci o altă lege? Va fi inutil. Orice lege va cădea la CCR, cointeresată în căderea ei. Să schimbi CCR din temelii? Următoarea, avînd aceleași privilegii, va decide la fel. Să desființezi CCR cu totul? Nu-i constituțional, nu-i democratic, nu-i just. Să schimbi Constituția? Inutil. Următoarea va fi la fel din acest punct de vedere. Să schimbi țara? Asta da, poate ar servi la ceva.

În particular, fiecare argument juridic e valid. În particular, și Avocatul Poporului, și președinta Înaltei Curți, și maeștrii constituționaliști de la CCR își cîștigă cazul sub raport juridic. Dar luate laolaltă, toate argumentele lor conduc la o flagrantă nedreptate. O știm cu toții, chiar dacă sîntem incapabili să o punem în formă juridică validă. Și nu-i vorba neapărat numai de disparitatea uriașă între pensii (deși și asta-i important), și nici la faptul că se aplică două sisteme de calcul al pensiilor, ceea ce creează clase privilegiate – lucru de neadmis într-o republică. Foarte grav mi se pare și faptul că Justiția (inclusiv CCR) își judecă propriul caz: e deopotrivă parte și judecător în caz. Așa că sentința e deja dată. Totul e perfect legal, justificat – legal vorbind, absolut nimic incorect. Dar nedreptatea e uriașă!

Summum ius, summa iniuria (Cicero). (Excesul de formalism juridic conduce la maxima nedreptate.)

Cum s-ar putea ieși din impas? Cred că numai pe cale morală: unei majorități (sau măcar unei minorități influente) a magistraților într-o zi să-i crape obrazul de rușine și să renunțe de bunăvoie la o parte măcar din privilegii, acceptînd, de exemplu, voluntar o plafonare a pensiilor.

„Așadar, dumneata chiar propui să schimbăm țara! Păi, de ce ai mai scris atunci toată polologhia?”

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

1 tratamente cu hrean jpg jpeg
Efectele adverse ale unui condiment banal. De ce e interzis consumul excesiv de hrean, ce pericole apar
Este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine vitamin B, potasiu, calciu, fier şi fosfor. De la hrean folosim rădăcina care se poate consumă crudă, rasă, în salate sau diverse preparat.
Moisă Irod veteran din Sibiu ultimul soldat român din Garda Regală Sursă Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” jpg
Ultimul soldat din Garda Regelui Mihai, la 100 de ani: „La Peleș împușcam, nu întrebam de parolă” FOTO
Veteranul de război maior (rtr.) Moisă Irod a împlinit miercuri, 30 noiembrie, 100 de ani. A fost aniversat cu fast și onoruri militare, în avans, de oficialii Armatei Române.
horoscop jpg
Horoscopul zilei: 1 decembrie. Vești importante pentru nativii din trei zodii
Horoscopul zilnic pentru joi, 1 decembrie, este realizat de astrologul Click, Lorina, ți vine cu predicții clare pentru nativii tuturor semnelor zodiacale.

HIstoria.ro

image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ