Sugestii pentru PSD

Publicat în Dilema Veche nr. 563 din 27 noiembrie - 3 decembrie 2014
Fellini și spiritele jpeg

Mă bucur că PSD a pierdut alegerile. Era momentul să se producă o schimbare radicală de strategie politică şi de stil. Admit, pe de altă parte, că bunul echilibru al democraţiei nu se poate dispensa de existenţa unui solid partid de stînga, coerent şi funcţional. 

Mă tem însă că, în inevitabilele dezbateri interne care vor încerca să înţeleagă raţiunile înfrîngerii şi să adopte măsuri rectificatoare, nu se va vorbi deschis şi eficient. Se vor ciocni la fiecare pas orgolii, interese şi obtuzităţi, de natură să rateze diagnosticul şi să amîne (sau să greşească) tratamentul. De aceea, ca un observator neangajat, exterior vînzolelilor de partid, îmi îngădui să fac cîteva sugestii „elitei“ PSD. Poate vor fi socotite utile. 

1) Renunţaţi la principiul „unităţii de monolit“ a partidului. Coeziunea internă nu trebuie să se bazeze pe idolatria şefilor şi pe complicitatea de gaşcă a membrilor de partid. Încercaţi să aveţi personalitate şi curaj, dincolo de obedienţa soldăţească şi de patosul triumfalist. Cultivaţi, măcar din cînd în cînd, îndoiala, introspecţia sinceră şi – vorba strămoşilor dumneavoastră politici – „autocritica“. 

2) Încercaţi să nu mai promovaţi în forurile de conducere ale partidului personaje incerte, alese „la mica înţelegere“, pe principiul „aranjamentelor“ lucrative. Preferaţi credibilitatea în locul aşa-zisului „talent politic“, care, de regulă, e o viclenie de mîna a doua, fără consistenţă, fără autoritate reală. Feriţi-vă de (potenţiali) penali (chiar dacă sînt „solvabili“), de plagiatori jalnici, de nulităţi confortabile. Nu mai duceţi în Guvernele voastre taclagii ţanţoşi, incapabili de o minimă performanţă. Cu inşi ca Şova, Grapini, Stanoevici şi alţii (unii perfect anonimi, de la începutul pînă la sfîrşitul mandatului), nu se poate guverna plauzibil. Nu ezitaţi să verificaţi, discret, şi cunoştinţele de limba română ale candidaţilor, sau pe cele privind bunele maniere. Cu purtători de cuvînt sau consilieri care vorbesc un dialect paralel cu limba noastră şi se dau la om birjăreşte, ca nişte satrapi de mahala care, pe deasupra, se cred polemişti de geniu (vezi cazul inimitabilului Palada) nu se poate comunica normal. Renunţaţi la „sprijinul“ contraproductiv al unor cuconiţe nevricoase de prin Craiova sau Voluntari. Ieşirile lor belicoase vă fac de rîs. Oricît ar părea de nepotrivit, de „discriminatoriu“, priviţi, cu coada ochiului, şi portretele celor care vă reprezintă, în Capitală sau în provincie. Nu e vorba să fie frumoşi (nici Socrate n-arăta prea bine), dar n-ar fi rău, dacă se poate, să aibă o privire inteligentă, să nu se distreze deghizîndu-se în ofiţeri nazişti şi împăraţi romani, să nu etaleze, din toate unghiurile, prea abundente „părţi moi“, aptitudini carnasiere, fălci umede, cefe stereo şi tot ce mai defineşte, fizionomic, tipul masticator… Chipul activistului „de comitet“, cu alură de conducător GAC, nu prea mai aduce voturi. 

3) Dacă e ceva care nu se potriveşte deloc cu stînga, este aroganţa, suficienţa nătîngă. Nu mai puneţi în priză „energici“ tineri necopţi, pe care accesul prematur la funcţii supreme îi buimăceşte. 

4) Dacă tot sînteţi de stînga, nu mai adoptaţi, în campanii, mici americanisme: defilări televizate de mame tandre, copii drăgălaşi, neveste grijulii. Veleitarii să-şi valorifice, prioritar, aptitudinile proprii, nu merite strămoşeşti sau o burgeză imagistică de familie. 

5) Renunţaţi la retorica patriotică a secolului al XIX-lea. De vreme ce vă purtaţi frecvent ca şi cum partidul e mai important decît ţara, nu mai hărţuiţi numele şi istoria României cu demagogia voastră interesată, menită să aducă doar voturi cu miros de sarmale, mititei şi şpriţ. Nu mai trataţi ţara ca pe o materie primă a bucătăriei voastre electorale. Nu mai riscaţi alianţe „utile“, cu formaţiuni politice dezonorante şi „lideri“ de iarmaroc. 

6) Patriotic cu adevărat ar fi să vă propuneţi luminarea electoratului, încurajarea părţii lui bune, raţionale, nu a afectelor lui primare, a impulsivităţii şi a „utilitarismului“ lui de primă instanţă.

Nu mai păcăliţi lumea, nu mai cumpăraţi voturi cu bacşişuri ostentative, cu sloganuri de stadion, cu minciuni festive. Alegerile de-adineauri au dovedit, între altele, că şi onestitatea, măsura, buna creştere pot fi „rentabile“. 

7) Reflectaţi de ce vă votează mai curînd bătrînii decît tinerii, mai curînd oamenii neinstruiţi decît cei cu studii universitare. Evident, dinaintea votului, toţi sîntem egali. Dar nu poţi fi insensibil la refuzul unor categorii de votanţi devenite, iată, majoritare şi orientate, în mod cert, spre viitor. 

8) Luaţi cunoştinţă de faptul că nu sînteţi eterni, că puterea nu se ia odată pentru totdeauna şi renunţaţi, în consecinţă, la stilul prepotent, la tupeul care îşi permite orice, la dispreţuirea trivială a adversarilor politici. Lăsaţi uşi deschise pentru dialog şi pentru construcţie. Şi respectaţi legea. Fiţi mai cordiali (dar

, nu

), fiţi mai modeşti, fiţi mai inteligenţi! 

9) Nu vă lăsaţi flataţi de lauda mediocră a unor mercenari sau a unor propagandişti maniacali.

Se vor găsi cititori care să observe că „sfaturile“ de mai sus s-ar potrivi şi unor partide din opoziţie. Cu atît mai bine! Nimeni nu e perfect…  

Adevărul  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cristian Popescu Piedone, amendat. A sunat la 112 de la o secție de votare din Giurgiu
Cristian Popescu Piedone, candidat din partea PSD Giurgiu pentru funcția de senator, a fost sancționat cu o amendă în valoare de 2.000 de lei după ce a sesizat Poliția cu privire la o presupusă încălcare a normelor electorale.
image png
Cea mai bună prăjitură îmbină 2 deserturi renumite: brownie și cheesecake. E un adevărat deliciu!
Ai poftă de ceva dulce, simplu și rapid de pregătit în casă, dar inedit față de toate rețelele de până acum? Ei bine, îți prezentăm o rețetă care îmbină două tipuri de prăjituri: brownie și cheesecake.
gigi becali facebook jpg
Gigi Becali, derapaj în ziua alegerilor. Remarci misogine la adresa Elenei Lasconi. George Simion l-a „pus pe mute”
Duminică după-amiază, în jurul orei 16:00, George Simion, candidatul partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) la alegerile prezidențiale, a intrat în direct pe platforma TikTok din Diaspora, unde se afla pentru a vota.
guardian alegeri romania jpg
Presa internațională, interesată de alegerile din România. The Guardian: „Un moment de răscruce”
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 din România a suscitat interesul presei internaționale, care a analizat dezideratele potențialilor competitori din turul doi și a catalogat scrutinul drept un „moment de răscruce”.
c9da8930 aa51 11ef 9739 6bd0dfdfa161 png webp
Un sud-coreean de 26 de ani a scăpat de recrutare îndopându-se cu mâncare: cântărea peste 102 kg și a fost declarat obez
Un tribunal din Coreea de Sud a găsit un bărbat vinovat care a încercat sa evite serviciul militar obligatoriu prin luarea în greutate în mod deliberat.
tur I PSD foto Adevarul 1 jpeg
Cum așteaptă principalii candidați la prezidențiale rezultatele. De la apariții la TV și atmosferă relaxată, la dezamăgire greu de mascat
Sunt ore de maximă încordare la sediile de campanie ale principalilor candidați. Nervii sunt întinși la maximum, iar unii dintre politicienii din staff-uri reușesc să ascundă încordarea, în timp ce pe chipul altora se citește deja dezamăgirea.
femeie pistol arma de foc revolver foto shutterstock
Incident șocant. Un bărbat de 60 de ani a intrat cu o armă în secţia de votare. S-a ales cu dosar penal
Incident grav într-o secție de votare din județul Timiș. Un bărbat de 60 de ani, fost cadru militar, a pătruns într-o secţie de votare, având asupra sa o armă deţinută legal. El s-a ales cu dosar penal.
Banner Daniela Gyorfi
Daniela Gyorfi s-a bucurat din plin de turneu din America: „Anul viitor mi-am propus să o duc pe Maria la Miami”
Daniela Gyorfi (56 de ani) tocmai ce s-a întors dintr-un frumos turneu de aproape o lună de zile în America.
Captură de ecran 2024 11 24 193834 png
Rachetele britanice lansate de ucraineni în Rusia ar fi ucis un general rus și 500 de soldați nord-coreeni
Un general rus de top, împreună cu 500 de soldați nord-coreeni, ar fi fost uciși într-un atac devastator din 20 noiembrie, în care ar fi fost folosite în premieră rachete britanice Storm Shadow, relatează Daily Mail, prezentând informații neconfirmate.