Sugestii pentru PSD

Publicat în Dilema Veche nr. 563 din 27 noiembrie - 3 decembrie 2014
Fellini și spiritele jpeg

Mă bucur că PSD a pierdut alegerile. Era momentul să se producă o schimbare radicală de strategie politică şi de stil. Admit, pe de altă parte, că bunul echilibru al democraţiei nu se poate dispensa de existenţa unui solid partid de stînga, coerent şi funcţional. 

Mă tem însă că, în inevitabilele dezbateri interne care vor încerca să înţeleagă raţiunile înfrîngerii şi să adopte măsuri rectificatoare, nu se va vorbi deschis şi eficient. Se vor ciocni la fiecare pas orgolii, interese şi obtuzităţi, de natură să rateze diagnosticul şi să amîne (sau să greşească) tratamentul. De aceea, ca un observator neangajat, exterior vînzolelilor de partid, îmi îngădui să fac cîteva sugestii „elitei“ PSD. Poate vor fi socotite utile. 

1) Renunţaţi la principiul „unităţii de monolit“ a partidului. Coeziunea internă nu trebuie să se bazeze pe idolatria şefilor şi pe complicitatea de gaşcă a membrilor de partid. Încercaţi să aveţi personalitate şi curaj, dincolo de obedienţa soldăţească şi de patosul triumfalist. Cultivaţi, măcar din cînd în cînd, îndoiala, introspecţia sinceră şi – vorba strămoşilor dumneavoastră politici – „autocritica“. 

2) Încercaţi să nu mai promovaţi în forurile de conducere ale partidului personaje incerte, alese „la mica înţelegere“, pe principiul „aranjamentelor“ lucrative. Preferaţi credibilitatea în locul aşa-zisului „talent politic“, care, de regulă, e o viclenie de mîna a doua, fără consistenţă, fără autoritate reală. Feriţi-vă de (potenţiali) penali (chiar dacă sînt „solvabili“), de plagiatori jalnici, de nulităţi confortabile. Nu mai duceţi în Guvernele voastre taclagii ţanţoşi, incapabili de o minimă performanţă. Cu inşi ca Şova, Grapini, Stanoevici şi alţii (unii perfect anonimi, de la începutul pînă la sfîrşitul mandatului), nu se poate guverna plauzibil. Nu ezitaţi să verificaţi, discret, şi cunoştinţele de limba română ale candidaţilor, sau pe cele privind bunele maniere. Cu purtători de cuvînt sau consilieri care vorbesc un dialect paralel cu limba noastră şi se dau la om birjăreşte, ca nişte satrapi de mahala care, pe deasupra, se cred polemişti de geniu (vezi cazul inimitabilului Palada) nu se poate comunica normal. Renunţaţi la „sprijinul“ contraproductiv al unor cuconiţe nevricoase de prin Craiova sau Voluntari. Ieşirile lor belicoase vă fac de rîs. Oricît ar părea de nepotrivit, de „discriminatoriu“, priviţi, cu coada ochiului, şi portretele celor care vă reprezintă, în Capitală sau în provincie. Nu e vorba să fie frumoşi (nici Socrate n-arăta prea bine), dar n-ar fi rău, dacă se poate, să aibă o privire inteligentă, să nu se distreze deghizîndu-se în ofiţeri nazişti şi împăraţi romani, să nu etaleze, din toate unghiurile, prea abundente „părţi moi“, aptitudini carnasiere, fălci umede, cefe stereo şi tot ce mai defineşte, fizionomic, tipul masticator… Chipul activistului „de comitet“, cu alură de conducător GAC, nu prea mai aduce voturi. 

3) Dacă e ceva care nu se potriveşte deloc cu stînga, este aroganţa, suficienţa nătîngă. Nu mai puneţi în priză „energici“ tineri necopţi, pe care accesul prematur la funcţii supreme îi buimăceşte. 

4) Dacă tot sînteţi de stînga, nu mai adoptaţi, în campanii, mici americanisme: defilări televizate de mame tandre, copii drăgălaşi, neveste grijulii. Veleitarii să-şi valorifice, prioritar, aptitudinile proprii, nu merite strămoşeşti sau o burgeză imagistică de familie. 

5) Renunţaţi la retorica patriotică a secolului al XIX-lea. De vreme ce vă purtaţi frecvent ca şi cum partidul e mai important decît ţara, nu mai hărţuiţi numele şi istoria României cu demagogia voastră interesată, menită să aducă doar voturi cu miros de sarmale, mititei şi şpriţ. Nu mai trataţi ţara ca pe o materie primă a bucătăriei voastre electorale. Nu mai riscaţi alianţe „utile“, cu formaţiuni politice dezonorante şi „lideri“ de iarmaroc. 

6) Patriotic cu adevărat ar fi să vă propuneţi luminarea electoratului, încurajarea părţii lui bune, raţionale, nu a afectelor lui primare, a impulsivităţii şi a „utilitarismului“ lui de primă instanţă.

Nu mai păcăliţi lumea, nu mai cumpăraţi voturi cu bacşişuri ostentative, cu sloganuri de stadion, cu minciuni festive. Alegerile de-adineauri au dovedit, între altele, că şi onestitatea, măsura, buna creştere pot fi „rentabile“. 

7) Reflectaţi de ce vă votează mai curînd bătrînii decît tinerii, mai curînd oamenii neinstruiţi decît cei cu studii universitare. Evident, dinaintea votului, toţi sîntem egali. Dar nu poţi fi insensibil la refuzul unor categorii de votanţi devenite, iată, majoritare şi orientate, în mod cert, spre viitor. 

8) Luaţi cunoştinţă de faptul că nu sînteţi eterni, că puterea nu se ia odată pentru totdeauna şi renunţaţi, în consecinţă, la stilul prepotent, la tupeul care îşi permite orice, la dispreţuirea trivială a adversarilor politici. Lăsaţi uşi deschise pentru dialog şi pentru construcţie. Şi respectaţi legea. Fiţi mai cordiali (dar

, nu

), fiţi mai modeşti, fiţi mai inteligenţi! 

9) Nu vă lăsaţi flataţi de lauda mediocră a unor mercenari sau a unor propagandişti maniacali.

Se vor găsi cititori care să observe că „sfaturile“ de mai sus s-ar potrivi şi unor partide din opoziţie. Cu atît mai bine! Nimeni nu e perfect…  

Adevărul  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.