Sub Arini

Publicat în Dilema Veche nr. 338 din 5 - 11 august 2010
Întrebări jpeg

Doamnei dr. Rodica Munteanu 

 „Sub Arini“ – aşa se numeşte un parc dinspre marginea Sibiului, vechi de peste o sută cincizeci de ani. E un loc celebru al oraşului, cu douăzeci şi două de hectare de pajişti, denivelări pitoreşti, arbori spectaculoşi, uneori exotici, inevitabile locuri de agrement, terase, cîini şi oameni. De curînd, primăria i-a adăugat o pistă roz-brună pentru biciclete, de-a lungul unui stadion de fotbal mai curînd ornamental. Parcul în sine are un „ce“ inconfundabil, datorat probabil inginerului sas care l-a proiectat la jumătatea secolului al XIX-lea. Dar ceea ce vezi dacă te plimbi prin el a devenit nespecific: e colecţia de portrete, mici întîmplări de iarbă verde, sport duminical şi relaxare orăşenească cu care te poţi întîlni în orice parc de la noi şi, probabil, de aiurea. Cu singura deosebire că aici, la Sibiu, sînt mai puţine deşeuri uitate pe sub bănci sau în tufişuri şi, parcă, mai puţină gălăgie regăţeană. (Sibiul rămîne, totuşi, distinct de agitaţia provincială a „sudiştilor“.) O figură inconturnabilă sub arini este „atletul“ de ocazie. Trece asudat pe lîngă tine, fanatic al jogging-ului, vizibil nefericit, hăituit de fantasma unei longevităţi abstracte, de mitul sănătăţii perpetue şi al efortului izbăvitor. Mai nou, are în urechi firul unui mic emiţător de muzică, ustensilă romantică, menită să adauge utilului antipatic plăcutul unei evaziuni ritmice. Rareori foarte tînăr, alergătorul e o sinteză de pîntec şi emaciere. Traversează parcul ca un funcţionar al fitness-ului, visînd, oarecum culpabil, la „destinderea“ de după, de fapt o prăbuşire printre beri, ciorbe şi moţăieli, compensată de sentimentul datoriei împlinite. 

Personaje ubicui sînt bunicii, puşi de părinţi să trebăluiască grijuliu, „la aer“, în jurul nepotului. În sufletul şi pe chipul lor se dă o luptă surdă (şi mută) între tandreţea faţă de progenitura de-alături şi dezesperarea statutului de pensionar, trimis la „munca de jos“. Cînd vag adormiţi, cînd îmboldiţi de obscure refulări pedagogice, bunicii reuşesc, de regulă, să-şi plictisească „clienţii“ pînă la exasperare: îi urmăresc tenace cu cîte un pufuleţ în mînă, îi îmbracă şi îi dezbracă protector, după cum le e frig sau cald lor înşile, le împing tricicletele de la spate, cerîndu-le, insistent, să dea din picioare, le cîntă fals sau le ţin discursuri edificatoare. Copiii au, de obicei, o mină absentă: nu înţeleg de ce tot acest tapaj ar trebui să-i amuze, de ce nu sînt lăsaţi în pace şi, mai ales, de ce bunicii sînt atît de puţin ascultători şi fac numai ce le trece prin cap. 

Mai există şi doamne (şi domni) care îşi plimbă, cuminţi, cîinele sau soţul (respectiv nevasta), tandemuri de bătrîni „disponibilizaţi“, care detestă „lumea de azi“, deapănă amintiri glorioase sau şugubeţe şi, eventual, joacă table; mai există şi doi-trei cerşetori, îmbrăcaţi în pufoaice năclăite, chiar dacă afară sînt treizeci de grade, prietene de o viaţă care vorbesc neîncetat şi se prefac că ascultă cu mare interes discursul celeilalte, tinere cupluri neobişnuit de tăcute, fete care îşi fac mărturisiri intime, băieţi care se dau mari, cîini nedumeriţi, patine pe rotile, grădini de vară şi, din ce în ce mai des, inşi în pantaloni scurţi, fără cămaşă ori maieu, etalînd, cu legănări suverane, burţi ofensive şi moi. 

Pe pista pentru biciclişti, din loc în loc, e imprimată adresa, indescifrabilă, a unui site, deasupra căreia scrie: „Fă bani!“. Pietonii plimbăreţi şi bicicliştii trec, impasibili, peste lucrativul înscris. De jur împrejur, toată lumea se relaxează, fericită să nu facă nimic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

painter 3554227 1280 jpg
Cât costă să zugrăvești un apartament de 3 camere în 2025. Prețul ireal cerut de un zugrav cu experiență: „Include și mobila, că altfel nu înțeleg!”
Dacă plănuiți să vă mutați sau să vă renovați locuința în 2025, s-ar putea să fie momentul să vă revizuiți bugetul.
277250600 3243970672482011 3824232854631672170 n jpg
Fiica lui Irinel Columbeanu, în lacrimi după ce casa unei prietene a fost mistuită de incendiile din L.A.: „Sunt mai mult decât sfâșiată de durere!”
Irina Columbeanu, care este stabilită în California de aproximativ șapte ani, a postat, în mediul online, un mesaj sfâșietor, după ce flăcările au mistuit tot ceea ce le-a ieșit în cale. Irina Columbeanu a postat, în mediul online, un mesaj în care susține că este „sfâșiată de durrere”, după ce f
Cetăţenii multor state obţin foarte greu vize pentru SUA
Care este data de la care românii vor putea călători în SUA fără vize în scop turistic și de afaceri
Ministerul Afacerilor Interne a precizat într-un comunicat de presă că vizele nu vor mai fi necesare pentru călătoriile de scurtă durată, în scop turistic sau pentru afaceri.
batalia de la vaslui jpg
Bătălia din România care a rămas unică în istorie. Povestea celei mai mari înfrângeri a islamului în fața unei armate creștine
La 10 ianuarie 1475, lângă orașul Vaslui, s-a consumat una dintre cele mai importante confruntări militare din istoria Europei medievale – Bătălia de la Podul Înalt.
image png
Andreea Bălan a dat nas în nas cu animalele tradiționale din Australia: „Vă prezint ariciul australian, șarpele și koala!” VIDEO
Așa cum deja ne-a obișnuit, Andreea Bălan își însoțește viitorul soț în majoritatea turneelor. Cântăreața îl susține pe Victor Cornea la Australian Open 2025, astfel că a profitat de șederea în Melbourne pentru a face fotografii cu câteva animale exotice.
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Autoritățile dorm, mitingul pro-Georgescu provoacă o adevărată nebunie și manipulează online. Cum funcționează comunicarea în tabăra suveraniștilor
Mitingul pro Călin Georgescu s-a viralizat pe rețelele de socializare, iar mesajele fanilor săi se propagă cu repeziciune. Expertul în comunicare Radu Delicote explică unde punctează adepții lui Georgescu și de ce autoritățile și comunicatorii altor lideri politici nu au capabilitatea să țină pasul.
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
Trump, primul președinte american condamnat penal. Ce sentință a primit, cu doar 10 zile înainte de preluarea mandatului
Judecătorul Juan Merchan l-a condamnat pe Donald Trump la eliberare necondiționată, permițând președintelui ales să evite închisoarea, amenzile sau probațiunea.
Stema Transnistria
Starea de urgență în economie din Transnistria a fost prelungită până în februarie
Consiliu Suprem al regiunii transnistrene a decis vineri, 10 ianuarie, să prelungească starea de urgență economică din Transnistria până în februarie.
ciolacu visa waiver foto marcel ciolacu facebook png
Ciolacu, la evenimentul de oficiere a includerii României în Programul Visa Waiver: „Aşteptăm de fapt cu toţii de peste 16 ani”
Marcel Ciolacu a participat la evenimentul de oficiere a deciziei SUA de a include România în Programul Visa Waiver, organizat la Palatul Victoria. Acesta a declarat că românii vor putea călători fără vize începând cu sfârșitul lui martie.