Ştim totul, nu ştim nimic

Publicat în Dilema Veche nr. 737 din 5-11 aprilie 2018
Ştim totul, nu ştim nimic jpeg

Sînt pline ziarele și emisiunile de televiziune de „știri-bombă“, „răsturnări de situație“ revelatoare, „dezvăluiri“ radicale, „analize“ subtile, scenarii, mărturisiri „cutremurătoare“ etc. S-ar zice că „transparența“ a atins cote unice: sîntem orbiți de atîta lumină, asfixiați de atîta informație, eliberați de povara dubiilor, a subteranelor indescifrabile, a „secretului“ pecetluit pe veci. Știm tot. Eu, unul, mă declar, totuși, mai neștiutor ca niciodată. Pot, la o adică, să am unele „convingeri“, să presupun cîte ceva, să tatonez, timid, într-o direcție sau alta. Dar certitudini nu pot să (mai) am. Mi se pare, mai degrabă, că tot ce mi se spune îmi amplifică ignoranța în loc să o dizolve sau, măcar, să o diminueze. În fapt, dezvăluirile voalează, „comunicarea“ torențială mă amuțește, „știrile-bombă“ nu fac să explodeze nebuloasa contextuală, cu obscurele ei conspirații indescifrabile, ci îmi dinamitează mie creierii, mă lasă lat dinaintea unui morman de ipoteze care nu prea țin laolaltă. Simt instalîndu-se, tot mai confortabil, în măruntaiele mele, „dilemele“ cetățeanului turmentat…

Carevasăzică: există sau nu „statul paralel“? E totuna cu „încrengătura“ Coldea – Kövesi, respectiv SRI – DNA? Dl Ghiță cam asta sugerează. Dar atunci de ce era el, Ghiță, atît de prieten cu dl Coldea (concedii și chefuri comune etc.)? Și de ce petrecea cu dna Kövesi? De naiv ce era sau de „paralel“ ce era? Dar, pînă la urmă, cine e băiatul ăsta inconsistent, șmecherașul ăsta de doi bani, capabil, totuși, să facă din neantul propriu o „prezență“ mediatică ubicuă? La rîndul lui, dl Dragnea apare și dînsul ba ici, ba colo. Ba tranșînd porci cu băieții răi, ba victimă a malversațiunilor lor. E dl Dragnea „paralel“ cu dl Tăriceanu sau e pe aceeași linie cu el? Care linie? Linia patrioților sabotați (de sorosiști) sau linia unui stat paralel, paralel și cu statul propriu-zis, dar și cu ce cred unii că e „statul paralel“! În fond, cîte „state paralele“ există? Pînă la urmă, fiecare partid și fiecare politician echivalează statul paralel cu „dușmanul“. De curînd, a apărut și ideea (democratică?) potrivit căreia statul paralel e, pur și simplu, opoziția, care nu lasă guvernul să guverneze. Madam Firea declară că, între zidurile primăriei, un fel de stat paralel s-a constituit prin alianța consilierilor nepesediști împotriva marelui ei proiect de reinventare a Bucureștiului. Una peste alta, oriîncotro te uiți, vezi numai fascicule de linii paralele și nici un drum limpede și eficient. Ca să nu mai spun că e greu de înțeles cum se face că un partid de guvernămînt „susținut de popor“, un președinte al Camerei Deputaților uns (neglijent) cu toate unsorile și un președinte al Senatului care are aerul că înțelege tot (și încă ceva pe deasupra) nu sînt în stare să țină în frîu „statul paralel“, „forțele ostile“, sabotorii calificați, preocupați strict de năruirea patriei. Păi, dacă nu sînt în stare, să plece! Să lase pe alții la butoane. Sau poate, dacă actualul stat paralel e atît de viguros și performant, ar fi înțelept să facem o rocadă: să instalăm statul paralel la guvernare și să invităm statul propriu-zis la un stagiu de funcționalitate „paralelă“, ca să-și facă mîna, să-și lucreze nițeluș mușchii…

N-am loc să inventariez toate întrebările cărora li se dau, zilnic, puzderie de răspunsuri și nici o lămurire. În definitiv, „serviciile“ fac și treabă bună sau sînt fundamental vicioase? Sînt ele anti-PSD (drept care, între altele, stimulează și pilotează manifestațiile de stradă din ultimul an)? Sau, dimpotrivă, manipulează protestele, fie ca să le compromită (reușind, astfel, să consolideze imaginea guvernului), fie, mai rău, ca să le transforme în unelte inconștiente ale „străinilor“ care lucrează la dezmembrarea țării?

Mai sînt și alte „mărunțișuri“. Anchete prelungi nu reușesc să clarifice prompt împrejurări evidente (în principiu). E dl Tăriceanu vinovat de mărturie mincinoasă? E dl Dragnea implicat în afacerea „Tel Drum“ (și în altele, din Teleorman pînă-n Brazilia)? Dacă da, să ni se prezinte integral probele și domnii cu pricina să tragă consecințele faptelor lor. Dacă nu, să nu ne mai „distrăm“ la infinit cu suspiciuni și subînțelesuri. O altă întrebare (pe care nu o pun pentru prima dată) ar fi: de unde a avut dl Dragnea fonduri pentru a-și construi ditamai vila hollywoodiană în inima Alexandrei? Dar cu protocoalele astea zgomotos desecretizate cum e, de fapt? Sînt ele „scandaloase“, grave încălcări ale statului de drept (cum zic unii), sau sînt apă de ploaie, simple „aranjamente“ birocratice nesemnificative (cum zic alții)? Dl Băsescu crede că anticorupția e ceva bun sau că se cam exagerează? Dna Kövesi a fost sau nu la șprițuri cu Ghiță? Ș.a.m.d.

În general, scena politică și cea mediatică sînt rupte în două: de o parte unii care vorbesc incontinent, mult, agitat, confuzionist, de cealaltă parte unii care vorbesc mai puțin decît ar trebui (îi includ aici pe dl președinte Iohannis și pe dna Kövesi). Aflu tot felul de lucruri care nu mă interesează („mică istorie“, bîrfe de alcov, știri „rupătoare“, breaking, care nu rup nimic) și nu aflu nimic clarificator despre lucrurile importante care mă interesează. Mă umplu de invidie comentatori ca Ion Cristoiu, sau Alina Mungiu-Pippidi, care par să știe și să priceapă tot! Eu, din contra, sînt lemn! Cum spuneam: cetățeanul din mine e tot mai turmentat… 

P.S. La orizont, întrevăd un pic de speranță: (re)intrarea pe scenă a dlui Cioloș. Poate ne va livra un pic de normalitate. Sper să-și găsească echipa de care are nevoie.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.