Spiritul de corp

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Frica lui Putin jpeg

Fără îndoială, spiritul de corp are valoarea lui imposibil de negat: asigură coerența unor acțiuni esențiale pentru civilizație – de la armată la sport, și de la echipele de medici la cele de cercetare; îi face pe oameni solidari între ei, cooperanți pentru un scop determinat, le insuflă sentimente frumoase precum onoarea corpului, sensul disciplinei și al valorii profesionale, îi ambiționează să ajungă membri, cînd nu sînt, și să rămînă, cînd deja sînt, le transmite standardele bune ale unei discipline și îi face atenți să nu permită slăbirea lor. Îi învață că există și ceva mai important și mai cuprinzător decît micul lor bine propriu. În plus, și nu e un mic beneficiu, corpurile constituite sînt și au fost întotdeauna o frînă puternică împotriva abuzurilor unor tiranii. Revoltați împotriva lui Ioan Fără de Țară, baronii englezi obțin celebra Magna Charta, în care, printre altele, se prevedea dreptul (deloc democratic) de a nu fi judecați decît de egalii lor. Dimpotrivă, revoluțiile și sistemele politice care se inspiră din ele tind să distrugă corpurile constituite și să le dizolve în masa informă a supușilor. Obsesia lor este că aceste corpuri (precum francmasoneria) conspiră împotriva puterii, dar în realitate simpla lor existență, fără nici un fel de conspirație, opune rezistență încercării puterilor totalitare de a fărîmița societatea, de a o nivela, de a o reduce la indivizi izolați neputincioși. De aici suspiciunea generalizată a regimurilor autoritare și totalitare împotriva spiritului de corp.

Da, spiritul de corp este o valoare importantă, o valoare umană de bază. La noi însă, în ultimele decenii, a devenit adesea și o valoare profund inumană, ba chiar o măsură a inumanității. Servește la menținerea unor privilegii exorbitante, acoperă erorile, împiedică anchetele justificate, anihilează principiul egalității înaintea legii, astupă vocile critice și, mai ales, poate servi la perpetrarea unor acte crude și a disprețului pentru cei „din afara“ corpului. Dintr-o neglijență, un om se aprinde pe masa de operație, peste cîteva zile moare. Președintele Colegiului Medicilor pune accidentul pe seama întîmplării, îl laudă pe conducătorul echipei medicale și se abține de la critici. Toți medicii, cu o singură excepție (după știința mea), tac public. Știu bine că s-a greșit grav, că neglijențele sînt lege și mai ales cunosc comportamentul discreționar al unor conducători de acest tip. În numele spiritului de corp însă tac, încurajînd astfel viitoare neglijențe și inumanitatea.

Alteori, membrii corpului vociferează, precum magistrații, cărora, sub o mare presiune populară, politicienii s-au decis să le retragă pensiile speciale (care se sustrag principiului general al contributivității). Amenință cu greva, cu paralizarea Justiției, reclamă guvernul unor foruri internaționale, protestează gălăgios. Dar ceea ce mi se pare cel mai grav este că vin cu justificări absurde. Ei, meniți să apere egalitatea înaintea legii, pretind că sînt mai presus decît alții și de lege. Susțin, în mod nedemn pentru niște oameni ai legii, că promisiunea unei pensii pe care o vor lua după ce nu vor mai lucra îi face independenți pe timpul cît lucrează. „Nu vom judeca strîmb azi“, par să spună, „decît dacă ne mituiți pentru mîine.“

Dar magistrații și medicii nu sînt o excepție: recent, profesorii din preuniversitar au făcut zid în apărarea unei profesoare prinse de ministru, în vizită inopinată în școală, că țipă la copii. Poate că intruziunea dnei ministru n-a fost ireproșabilă, dar coalizarea sindicatului împotriva ei nu face decît să susțină ascunderea greșelilor. Dacă vrem să știm de ce copiii noștri sînt tot mai prost educați, de ce nu fac față testelor PISA, de ce nu citesc, de ce, de ce, cereți socoteală și spiritului de corp. Inapetența de a „ieși din rînd“, de a-i critica pe colegii care au comis greșeli și chiar abuzuri împotriva copiilor, tăcerea arareori întreruptă, cînd se cere nu numai spirit de corp, dar și spirit și curaj civic, nu fac decît să perpetueze mediocritatea, corupția și indolența.

Am vorbit despre medici, magistrați, profesori; am putea tot la fel de bine să vorbim despre polițiști sau funcționari publici, sau jurnaliști. În cele din urmă, aproape toți sîntem cuprinși într-un corp și ne simțim bine că-i sîntem membri. E firesc. Dar asta nu înseamnă că nu sîntem și membri ai umanității și că, în numele ei, n-ar trebui uneori să ne revoltăm chiar și împotriva corpului propriu. Dar foarte rar avem acest curaj să ne expunem blamului „egalilor“ noștri. Pe de o parte, toți strigăm că lucrurile nu merg bine în sectorul public – sănătate, educație, administrație. Dar ori de cîte ori vreun guvern vrea, chiar și timid, să amorseze niște reforme, protestăm îndată ce reforma ajunge la noi și la corpul nostru profesional. Sîntem de acord ca toate corpurile să sufere reforma, cu condiția ca al nostru să fie exceptat. Pretindem într-un glas că nu cerem privilegii – o, nu! –, ci numai respect. Dar rezistăm schimbării cu înverșunare, indiferent dacă ea e benefică sau nu. Rezistăm justiției, rezistăm moralei, ne opunem oricărei idei de democrație și de republică. Omertà face legea. Principiul „noi și ai noștri“ are cîștig de cauză în final. Dar după asta iarăși ne lamentăm că, vai, ce rău merg lucrurile la noi. Dar noi, nu în ultimul rînd prin spiritul nostru de corp, le-am făcut să meargă astfel.

Păstrăm un singur mare regret: că pe lumea cealaltă, unde inevitabil vom ajunge, spiritul de corp e desființat. Acolo – pare-se – judecata e numai individuală.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner Vica Blochina png
Vica Blochina, dezvăluiri șocante! De ce nu trebuie să iei numele soțului după căsătorie și cum îți distruge asta destinul
De curând a devenit specialistă în arta numerologiei, iar acum Vica Blochina le explică celor de acasă cât de mult ne inlfuențează cifrele, dar și numele pe care-l purtăm. Recent, fosta lui Pițurcă explică de ce nu e bine ca femeile să ia numele soțului după căsătorie.
Dorin Recean FOTO Facebook jpeg
Dorin Recean a făcut remanierea guvernamentală. Cine pleacă din Guvernul de la Chișinău
Dorin Recean a anunțat că ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, va fi înlocuit de secretara de stat Daniella Misail-Nichitin, iar Ludmila Catlabuga o va înlocui pe ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bolea, ultimul urmând să ajungă la conducerea Ministerului Infrastructurii
Landing of Australian troops at ANZAC Cove, 25 April 1915 slnsw jpg
Revolta Arabă, moment crucial în crearea conștiinței naționale arabe și apariția Orientului Mijlociu Modern. Cum a reușit un arheolog și spion al Armatei Britanice să pună capăt existenței Imperiului Otoman?
La începutul secolului al-XX-lea, în ciuda tuturor reformelor realizate de sultanii Abdul Medjid (1839-1861) și Abdulaziz (1861-1876) în Perioada Tanzimatului (1839-1876), precum dezvoltarea sistemului administrativ(prin promulgarea ,,Legii Vilayetelor” din 21 octombrie 1864, ce stipula împărțirea
banner elodia png
image png
Premiul german de arhitectură, acordat unui artist britanic, anulat după ce acesta a cerut boicotarea instituțiilor culturale israeliene
Fundația de Arhitectură Schelling refuză să îi acorde lui James Bridle premiul de 10.000 de euro după ce acesta a semnat o scrisoare deschisă.
andreea marin stefan banica 6 jpg
Ce înălțime are, de fapt, Ștefan Bănică. Pe vremea când era cu Andreea Marin spunea că măsoară mai mult decât în realitate!
Ștefan Bănică Jr., unul dintre cei mai iubiți artiști din România, a fost mereu subiect de interes public, fie pentru cariera sa de succes, fie pentru viața personală.
Inmormantarea fica  lui Igor Cugiuc , FOTO FB Alina Zotea jpg
Imagini tulburătoare de la înmormântarea fiicei artistului Igor Cuciuc: „De ce, Doamne, mi-ai luat, la 17 ani, fata? Nu este leac sa ne revenim”
Andreea, fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc a fost înmormântată luni. Adolescenta, în vârstă de 17 ani, a murit în urma unui stop cardiac, în timp ce se afla la petrecerea de Balul Bobocilor.
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
Ce atribuții are președintele României. Aproape o treime dintre alegători nu știu să răspundă la această întrebare
Aproape o treime dintre români nu cunosc adevăratele atribuții ale președintelui pe care urmează să îl voteze duminică, arată un nou sondaj de opinie INSCOP, realizat la comanda cotidianului Libertatea.
parcare otopeni jpg
Concedii lungi în familie: cum să te pregătești și să te bucuri de fiecare moment
Vacanțele lungi în familie sunt o oportunitate extraordinară de a petrece timp de calitate cu cei dragi, de a crea amintiri și de a explora locuri noi. Însă, pentru ca totul să decurgă fără probleme și să te bucuri de fiecare moment, e important să planifici cu grijă fiecare detaliu. De la pregătire