Sînt populist

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Frica lui Putin jpeg

Sînt populist. E grav și nu mă tratez. În consecință, susțin că toate pensiile din România (la treizeci de ani de la o revoluție care a abolit sistemul de privilegii comunist al nomenclaturii) ar trebui să fie calculate la fel, adică pe aceeași bază. Asta înseamnă: fie se desființează toate pensiile care nu se calculează pe baza contributivității, ci ca procent din veniturile obținute de salariat în ultimii ani, fie, invers, nu rămîn decît acestea din urmă. Adică ori nu mai avem pensii „speciale“, ori nu avem decît pensii „speciale“. Presupun că cea de-a doua situație e imposibilă, deoarece nu există buget pentru ea, dar ca principiu e la fel de bună ca și cealaltă alternativă.

Am văzut în zilele din urmă jurnaliști sau analiști care, sub pretextul că sînt antipopuliști, fac excepții: magistrații ori chiar militarii, mai ales cei care au servit în teatrele de operațiuni, au dreptul la pensii speciale. Cred că acești oameni raționează incorect.

Astfel se spune că riscurile unei profesiuni, marea responsabilitate ori anumite incompatibilități conferă dreptul de a beneficia de o pensie specială. Dar oare un chirurg care operează pe creier sau inimă nu are o imensă responsabilitate? Dar un medic de la urgență, confruntat în fiecare zi cu situații de viață și moarte? De ce un grefier merită mai multe beneficii decît aceștia? Că muncește mult? Dar și profesorii muncesc mult. Răspundere foarte mare au și alte categorii – de exemplu, educatoarele. Pot să-ți distrugă psihic sau chiar fizic un copil pe viață din neatenție, indolență sau incompetență. N-ar merita și ele pensii speciale?  Desigur, judecătorii și procurorii trebuie să asigure o justiție imparțială. Au oricum salarii foarte mari, care le-ar asigura o pensie oricum mare, chiar bazată pe contributivitate. De ce ar vrea să aibă pe deasupra și privilegii? Curtea Constituțională a susținut că pensia specială asigură „stabilitatea financiară“ a magistraților și că, în consecință, „reprezintă una dintre garanțiile independenței Justiției“. Spus simplu: ca să ne asigurăm că magistrații nu sînt corupți, nu doar că-i plătim foarte bine, cît lucrează, dar le dăm și niște pensii imense, cînd ies din activitate. Iar militarilor (armată, poliție, jandarmerie, pompieri, vameși, servicii de informații), de ce le dăm aceste pensii? Că și-au riscat pielea în Afganistan? Să le dăm acelora niște prime speciale. Sau mai degrabă cu pensiile astea vrem să ne asigurăm că n-o să scoată tancurile pe străzi ca să răstoarne guvernul, dacă li se năzare, sau, mai probabil, că o să intervină atunci cînd li se ordonă s-o facă în caz de necesitate, ori o să stingă incendiile la nevoie, ori vor stropi cu gaze lacrimogene niște demonstranți antiguvernamentali, cum au făcut-o, ori că, în cazul poliției, nu se vor deroba de la sarcina de a-i prinde pe criminali, și așa mai departe. Ce să mai vorbim despre servicii! Adică îi mituim preventiv. De ce? Fiindcă atît militarii, cît și magistrații pot paraliza sau chiar distruge statul, dacă vor și cînd vor. Primii pot chiar trage în populație, așa cum au făcut-o acum 30 de ani, fără să fie pedepsiți cum se cuvine de cei din urmă. Două caste privilegiate complice! Împotriva forței lor combinate nu avem altă forță.

Așadar, pensiile speciale pentru magistrați și militari nu sînt o recompensă justă pentru riscurile și responsabilitățile profesiei, ci o favoare, aproape o promisiune de taxă de protecție. Diferența dintre ei și toți ceilalți cetățeni nu e că ei muncesc mai mult, mai greu, au mai multă răspundere ori sînt supuși mai multor restricții etc. Toate acestea sînt justificări ridicole și nimeni cu un pic de judecată și de experiență de viață nu poate să le ia în serios. Pur și simplu, aceste două categorii profesionale au mai multă putere, fiind singurele, de fapt, care pot șantaja întreaga societate. (A se vedea, de exemplu, puterea imensă și imposibil de controlat dobîndită de Curtea Constituțională, care de altfel a interzis desființarea pensiilor speciale pentru magistrați.)

Faptul că, săptămîna trecută, grefierii de la Tribunalul București s-au mobilizat fulgerător și masiv și împreună cu unii magistrați au încetat lucrul, paralizînd cîteva ore exercitarea justiției, atunci cînd Parlamentul discuta abrogarea pensiilor speciale, arată de ce e în stare această castă. (Bineînțeles că Parlamentul a amînat orice decizie.) Nici o OUG pe Justiție a guvernării Dragnea n‑a generat un protest atît de rapid și de masiv!

În cazul militarilor există cel puțin scuza că, prin profesia lor, n-au mult de-a face cu justiția și echitatea. Dar pentru judecători și procurori (pentru a nu mai vorbi de grefieri) și cei care le țin partea e pur și simplu dizgrațios să apere privilegii, pe considerentul că nu-și pot face meseria de a împărți dreptatea dacă n-au convingerea că peste cîțiva ani (puțini, în general) îi așteaptă o pensie egală sau uneori chiar mai mare decît salariul. Egalitatea în fața legii – principiu constituțional și democratic – e anulată chiar de cei care sînt meniți s-o asigure, prin justificarea a două modalități de calcul al pensiei. Că, luați individual, există magistrați curajoși, competenți și lucizi, e foarte sigur și lăudabil. Așa cum e sigur că, individual, există și mulți militari care își merită leafa. Dar chiar de-ar fi onești, individual, toți membrii unui grup privilegiat, nu e obligatoriu ca și grupul luat ca totalitate să fie la fel. Senatus bestia, senatores homines honesti, spuneau cu înțelepciune romanii.

Dacă-i așa, atunci măcar să nu acceptăm argumente ipocrite, ci să spunem adevărul: cei care au pensii speciale n-au nici un drept la ele. De ce le au atunci? Pentru că pot. Iar dacă argumentele astea nu plac, tratați-mă drept populist. Nu mă supăr!

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.