Serviciile americane despre români

Publicat în Dilema Veche nr. 535 din 15-21 mai 2014
Avanpremieră jpeg

Fundaţia „Academia Civică“ a publicat anul trecut un raport al serviciilor secrete americane (CIA) despre România. Raportul a fost întocmit în 1949, pentru uzul preşedintelui de atunci al Statelor Unite, Harry S. Truman, şi a fost pus la dispoziţia publicului de către istoricul şi jurnalistul Thomas S. Blanton. Textul conţine ample informaţii despre situaţia politică, militară, economică a României postbelice, precum şi date concrete despre topografie şi climă, despre căile de comunicare, demografie, politică externă etc. La paginile 30-31, găsim o succintă, dar pătrunzătoare descriere a locuitorilor ţării, pe care o transcriem mai jos pentru interesul ei istoric, dar şi pentru a arăta cititorului de azi cum ne reflectam, la sfîrşitul deceniului 5 al secolului trecut, în ochii unor observatori străini capabili să surprindă – cu mare fineţe, credem – note ale unui portret psihologic în care, schimbînd contextul, ne încadrăm, poate, şi astăzi. Citez:

„În general, românii sînt consideraţi a fi un amestec de element latin şi oriental. Ceea ce se invocă în explicarea caracterului lor naţional multifaţetat. Instabili şi emotivi în momente de stres, ei sînt capabili, pentru scopurile mari, să susţină stratageme răbdătoare de disimulare şi viclenie. Au un grad de adaptabilitate sinuoasă şi oportunism politic, care explică în parte supravieţuirea lor ca entitate etnică şi ca naţiune, factori care joacă probabil un rol important în reacţia lor faţă de dominaţia Uniunii Sovietice.  

Cei mai mulţi români trăiesc cu speranţa zilei în care vor scăpa de ruşi şi în care vor fi lichidaţi actualii conducători ai României. Ei sînt totuşi incapabili de a face mişcările necesare pentru a răsturna regimul actual, atitudinea lor în prezent fiind aceea de inerţie ostilă. Românii nu văd speranţa eliberării decît printr-un război în care puterile occidentale să înfrîngă Uniunea Sovietică. Astfel că românii se bucură de fiecare nou incident care marchează deteriorarea relaţiei dintre URSS şi Occident.

Dacă majoritatea românilor îi urăsc pe actualii lor stăpîni, sperînd că vor fi eliberaţi, instalarea fermă a guvernului actual şi efortul viguros, neabătut, al acestuia de a suprima şi eradica toate ideile şi tradiţiile occidentale vor eroda probabil voinţa de rezistenţă pînă la proporţii neglijabile, odată cu trecerea anilor. Ura poate face loc unei toleranţe neajutorate şi românii pot ajunge la acceptarea resemnată a noii ordini, aşa cum au fost siliţi să facă fraţii lor de sînge în Moldova sovietică de trei decenii. Doar dacă în faţa lor se va menţine o speranţă luminoasă de eliberare, vor mai resimţi românii impulsul de a imagina obstacole eficiente şi de a rezista la subjugarea comunistă a naţiunii. Istoria demonstrează că românii au un talent rar de a-şi înlătura opresorii, atunci cînd independenţa sau eliberarea de tiranie devin obiective tangibile.“ (sublinierile ne aparţin – n.r.)

Deocamdată, doar două comentarii:

1. S-ar zice că românii nu lucrează cu binomul speranţă – disperare. Cînd n-au speranţă, preferă resemnarea. Aşteaptă o eventuală deschidere de orizont, care să merite efortul. Cînd această deschidere de orizont nu se produce, reacţia e de tipul: „Asta-i situaţia!“; „Or veni şi vremuri mai bune, dar asta nu depinde de noi.“

2. În 1949, CIA avea o vechime de doar doi ani! Trebuie să recunoaştem că, pentru o instituţie abia înfiinţată, lucra destul de bine…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.