Sentimentul apartenenţei

Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
Ce ştii să faci? jpeg

De 66 de ani, într-un oraș din Franconia (Dinkelsbühl), sașii transilvăneni stabiliți în Germania se întîlnesc pentru a-și sărbători apartenența la același grup etnic și la rădăcinile lui ardelenești. Motto-ul întîlnirii din acest an a fost: „Eu aparțin acestei comunități. Și tu?“ Am avut șansa de a participa la ceremoniile de la Dinkelsbühl și tot ce am văzut, auzit și trăit a fost de natură să mă emoționeze intens și să mă pună pe gînduri. Peste 20.000 de oameni – dintre care aproximativ 80% încă vorbesc bine românește – au făcut o demonstrație de solidaritate, de simț comunitar și de afectivitate decentă (și nobilă), toate legate de tradițiile lor specifice, dar și de țara din care au plecat. Serbarea se cheamă Heimattag, ceea ce, în traducere, ar însemna „ziua patriei, ziua locului de baștină“. Dar era limpede că, fără ipocrizie și fără echivoc, participanții la programul comemorativ resimțeau drept „patrie“ atît țara în care trăiau, cît și cea de care se despărțiseră, după 875 de ani de istorie transilvană. „Patria“ își pierde, astfel, caracterul exclusiv, parohial, pentru a se deschide spre un sentiment mai complex al identității, care poate include nu doar locul nașterii, ci și locul adopției sau al reintegrării. Mă întreb în ce măsură diaspora românească a fost vreodată (sau este) capabilă să își dea întîlnire o dată pe an, vreme de decenii, pentru a „ține aproape“, pentru a omagia țara de obîrșie și, totodată, țara-gazdă. În diaspora noastră predomină divergențele, fragmentarea, iar cînd e vorba de „patrie“, se pendulează între o nostalgie de parastas (care duce spre o existență de ghetto) și o fudulie de expatriat, care nu mai vrea să fie asimilat cu clar-obscurul „rădăcinilor“ proprii. Cu notabile excepții, românii „plecați“ ori stau în străinătate cu gîndul înlăcrimat la „telemeaua noastră de-acasă“, ori se prefac că nu mai știu bine românește și că, de fapt, nu au nici o legătură cu meleagurile natale. Sașii transilvani reușesc, dimpotrivă, să nu fie nici provinciali triști, nici cosmopoliți cu fasoane. O lecție de care ar trebui să ținem seama.

Programul de la Dinkelsbühl a fost bogat și pitoresc: defilări ample, în costum tradițional, cu inevitabilul acompaniament de fanfară, procesiuni cu făclii, dansuri zonale, mese rotunde, discursuri de protocol, recepții, dineuri festive etc. Au fost de față premierul Dacian Cioloș, Peter Altmaier, șef al cancelariei federale și ministru pentru probleme speciale, Bernd Fabritius, parlamentar federal și președinte al Uniunii Sașilor ardeleni din Germania, ambasadorul român din Berlin, ambasadorul german de la București și mulți alți politicieni, artiști, oameni de cultură, întreprinzători etc. Totul într-o atmosferă de cordialitate, bună-dispoziție, bucurie a comunicării și orientare spre viitor.

Profit de ocazie ca să diversific puțin ideea pe care o avem îndeobște cu privire la dominanta „culturală“ a spațiului autohton. Toată lumea știe că sîntem marcați, prin limbă, temperament, istorie modernă, de modelul francez. E adevărat. Pe de altă parte, nu părem să realizăm aportul decisiv al spiritului german în constituirea și consolidarea elitelor noastre. Eminescu – student la Viena și Berlin, Titu Maiorescu – gimnaziu la Viena, doctorat la Giessen, Nicolae Iorga – studii la Berlin, doctorat la Leipzig, Lucian Blaga – studii și doctorat la Viena. Să amintim și că primul profesor de sculptură din țară (Karl Storck) a fost un neamț născut la Hanau, că pe profesorul de la București al tînărului Brâncuși îl chema Hegel, că ambianța modelatoare a pictorului Ștefan Luchian a fost școala müncheneză. Iar astea sînt doar cîteva exemple, e drept, fondatoare. Nu mai vorbim de împrejurarea semnificativă că România a intrat cu adevărat în modernitate sub Domnia și datorită Domniei lui Carol I. Ar fi de adăugat că minoritatea germană a fost, cred, multă vreme, singura din țara noastră care s-a constituit – pentru restul populației – în model de urmat. „A face treabă nemțească“ a devenit un superlativ al performanței. Nu spun toate astea ca să diminuez rolul Franței în alcătuirea profilului nostru politic și intelectual. Lucian Blaga și-a pus, la un moment dat, problema unei comparații între influența franceză și cea germană asupra „matricei“ noastre stilistice. A ajuns la concluzia că influența franceză e „modelatoare“ (te face să devii mai „francez“), în vreme ce influența germană e „catalitică“: te face să devii, în tot mai mare măsură, tu însuți.

Mă tem că nici noi și nici sașii nu luăm notă cu suficientă responsabilitate de fertila noastră coprezență în spațiul românesc. Unul din efectele triste ale acestei situații este starea patrimoniului nostru comun din localitățile transilvănene părăsite de minoritarii germani. Semnalez, totuși, cu titlu de excepție, efortul unui sas, Michael Schmidt, plecat din țară, dar revenit după 1989: pe lîngă importantele sale investiții în România regăsită, i se datorează proiectul de reconstrucție a satului natal, Criț (Kreuz), din preajma Sighișoarei. Solitar, dar tenace, pragmatic, dar generos, Michael Schmidt e un excelent exemplu de eficiență „bilaterală“: e și „de-ai lor“ și „de-ai noștri“. Profitul e reciproc. Carevasăzică, se poate!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pistol jpg
Un polițist de 22 de ani a fost găsit împușcat în cap, în mașină. Urma să asigure paza la o secție de vot
Un poliţist de frontieră, în vârstă de 22 de ani, a fost găsit într-o mașină împușcat în cap. Agentul a fost transportat la spital inconștient, dar cu semne vitale.
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Tentativă de fraudă la Ploiești. Un bărbat a încercat să voteze de două ori la alegerile prezidențiale, în secții diferite
Un bărbat din Ploieşti a încercat să voteze, duminică, 24 noiembrie, la două secţii din oraș. Reprezentanţii celei de-a doua secţii l-au denunțat la Poliţie. Autoritățile au deschis un dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot.
radu dragusin haaland goal com webp
Laude pentru Radu Drăgușin de la idolul său, Giorgio Chiellini. Mesajul transmis și de Mircea Lucescu
Fundașul, erou în victoria lui Tottenham, 4-0 cu Manchester City.
profimedia 0911951459 jpg
Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia, spune fostul șef al armatei ucrainene. Argumentele sale
Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei ucrainene, în prezent ambasador al acestei țări Marea Britanie, a explicat într-un interviu pentru Ukrainska Pravda de ce are convingerea că Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia.
iliescu si clinton jpg
Controversata poveste a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejatul lui „Stalin în fustă” s-a luptat pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu rămâne una dintre cele mai controversate figuri ale istoriei contemporane a României, fiind primul președinte ales democratic după căderea regimului comunist.
vot anulat sosoaca  jpg
Diana Șoșoacă, circ și în ziua alegerilor. Și-a fotografiat buletinul de vot pe care a scris numele ei
Diana Șoșoacă face circ și în ziua alegerilor prezidențiale. Ea și-a fotografiat buletinul de vot cât timp s-a aflat în cabină. Ulterior, ea a postat pe facebook zeci
Marian Ceausescu, foto Facebook jpg
Marian Ceauşescu, amendat după ce l-a huiduit pe Klaus Iohannis în faţa secţiei de votare
Marian Ceauşescu l-a aşteptat pe preşedintele Klaus Iohannis în faţa secţiei de votare, unde l-a huiduit în stilu-i caracteristic: „Borfaşule, dă banii înapoi!”.
Dennis Man jpg
diana sosoaca
Diana Șoșoacă este anchetată de Poliție după ce i-ar fi îndemnat pe alegători să o voteze, deși nu este pe buletinele de vot
Un video de pe TikTok arată cum fosta candidată la alegerile prezidențiale, Diana Iovanovici-Șoșoacă, ar fi instruit mai mulți cetățeni să pună ștampila pe o căsuță cu denumirea S.O.S, desenată pe buletinul de vot.