Secession orădean

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

O scurtă vizită la Oradea m-a convins că acesta este, astăzi, poate cel mai frumos oraș din România și, în orice caz, bate multe recorduri sub raportul restaurării fondului arhitectural, al refacerii infrastructurii urbane, al iluminatului public, dar și, probabil, al bucuriei de a trăi într-un spațiu civic deopotrivă minunat, dar și bine întreținut. Dar nu despre eforturile și meritele cu totul remarcabile ale administrației Bolojan vreau să vorbesc acum – deși ar trebui s-o facă cineva. 

Ceea ce dă nota specifică și unică, cumva, centrului urban al Oradiei este prezența masivă a stilului „Secession” (numit și „Art Nouveau”, după moda franceză), înfloritor în anii de la începutul secolului XX. Cu formele sale rotunjite, cu decorul „organic” mai ales vegetal, în plus cu trimiterile la folclorul maghiar (laleaua), cu turnulețele pe colț, cu fațadele viu și luminos colorate (și foarte bine restaurate), acest stil tranșează clar – fără, totuși, violență stilistică – cu stilul eclectic-istorist al ultimelor decenii ale secolului al XIX-lea, continuat însă și mai tîrziu pe ici, pe colo. Trebuie spus că, în anii premergători Primului Război Mondial, „Secession” era cumva expresia modernității stilistice, și nu numai la exterior, dar și în felul organizării interioare, al confortului locuinței – așa cum poți vedea dacă vizitezi încîntătorul palat Darvas-La Roche.

Dar cum se explică această explozie „secessionistă” la începutul secolului trecut? Toate aceste reședințe (Stern, Moskovits, Vulturul Negru, Ullmann, Darvas-La Roche, Rimanoczy, Deutsch etc.) au fost comandate (și uneori și proiectate) de o nouă clasă antreprenorială, foarte prosperă, de origine evreiască. „Explozia” a fost nu numai artistică, ci și economică, socială și de status: beneficiind din plin de egalitatea juridică deplină obținută în 1867 în Austro-Ungaria, considerați din acel moment „parte a națiunii maghiare” de religie mozaică, conform unui principiu republican-francez, admiși să domicilieze în centrele orașelor, evreii din zona Oradiei (urmînd un trend mai general din Austro-Ungaria) au devenit în două-trei decenii o populație relativ numeroasă (o treime din cea a orașului în 1900, adică circa 12.000), dar și, în mare parte prosperă, avînd cîteva vîrfuri – oameni de afaceri bogați și de succes, în plus avocați, medici, ingineri, comercianți. Faptul e dovedit și de numărul considerabil de sinagogi care au existat la Oradea (17, după Cristian Pușcaș, Șapte sinagogi orădene, unele ortodoxe, precum Aachvas Rein sau Marea Sinagogă Ortodoxă, altele apaținînd ritului neolog, precum Sinagoga Zion), din care mai există astăzi șase, iar patru dintre ele au fost restaurate și reabilitate. Aș aminti mai ales de majestuoasa sinagogă neologă, plasată mîndru pe cheiul Crișului Repede și a cărei cupolă poate fi văzută de departe, făcînd concurență Turnului Primăriei, bisericii romano-catolice Sf. Ladislau și Palatului Episcopiei Greco-Catolice. A fost, bineînțeles, și un mod de a afirma simbolic prezența civică și cultică deopotrivă a evreilor, deveniți parte integrantă, chiar majoră a comunității civice orădene.

În acest context, stilul „Secession” exprimă și el, simbolic, un program al afirmării: sugerează, pe de o parte, modernitatea, respectiv ruptura cu istoria simbolizată de stilurile eclectice din restul orașului vechi (neobaroc, neovenețian, neorenascentist etc.), istorie care cu evreii nu fusese deloc tandră. Pe de altă parte, prin unele referințe vizuale la folclorul maghiar se exprima și entuziasmul de a aparține unei națiuni care le dăduse drepturi și îi recunoscuse ca egali. (O deosebire fundamentală față de ce se întîmpla în România Vechiului Regat, unde evreii se găseau sub puterea infamului „Articol 7” al Constituției României, care le refuzase naturalizarea.)

Două generații aproximativ le-a luat, așadar, evreilor din Oradea să ajungă de la emanciparea totală la prosperitatea și influența socială și culturală remarcabile din preajma lui 1900. Dar tot două generații au mai trecut pînă ce, în 1940, să înceapă a fi trădați de concitadinii lor, cu care pînă atunci fuseseră și se simțiseră egali. În Oradea, revenită Ungariei în urma Dictatului de la Viena, se aplică în acea perioadă tot mai insistent legile rasiale împotriva evreilor și se impun tot mai multe interdicții și limitări. Totul culminează cu închiderea evreilor în ghetou și apoi cu deportarea lor la Auschwitz în 1944, din ordinul lui Eichmann, deportare pusă însă în execuție de autoritățile locale și de jandarmerie. Rezultatul e exterminarea celei mai mari părți a populației evreiești, inclusiv a familiilor care schimbaseră fața orașului cu două generații în urmă. Din 15.000 de evrei deportați se pare că au supraviețuit cam o cincime. (Astăzi ar mai fi cca 500 de evrei în Oradea.) Patria, cîndva atît de generoasă, s-a dovedit a fi nu numai vitregă, dar și ucigașă. Iar cei care își decoraseră cîndva palatele cu simbolurile ei fuseseră... cum? Orbi? 

Iată de ce  încîntătoarea arhitectură Secession orădeană, ca și aceea mai eclectică a sinagogilor orașului, rămîne pentru mine un simbol ambivalent: pe de o parte, trimite la mari speranțe, la încredere și la reușită socială și culturală majoră. Pe de alta, însă, dacă te gîndești la copiii și nepoții celor care au comandat, clădit și locuit acele palate, revine în minte barbaria care mai întîi i-a dezmoștenit, apoi i-a expediat pe toți la moarte, dar și autoiluzionarea lor fatală, a celor care au refuzat să vadă acea barbarie pînă ce a devenit prea tîrziu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Trump Israel EPA
Îi va da Trump undă verde lui Netahyahu pentru un război cu Iranul? Analist: „Ar însemna implicarea SUA în război, ori el a zis că aduce pacea”
Dacă Trump îi dă undă verde lui Netanyahu pentru un război cu Iranul, asta ar însemna o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce vine în contradicție cu unul dintre pilonii campaniei electorale a republicanului, spune experta în relații internaționale Ioana Constantin Bercean.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.