„Se strică limba”?

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

Periodic, sîntem supărați, ba chiar indignați că „se schimbă limba”. Sau, mai exact, că „se strică limba”, căci interpretăm toate schimbările pe care le constatăm în sensul pierderii unor calități lexicale sau semantice, al apariției unor confuzii gramaticale etc. Pe scurt, în mai rău. Ba sîntem nemulțumiți că se introduc neologisme pe care le-am putea evita, precum „week-end” în loc de „sfîrșit de săptămînă”, sau „job” în loc de „serviciu”. Ba protestăm împotriva romglezei, cînd auzim expresii precum „a da like” „a șerui”, „cool” și zeci de altele. Alteori ne deranjează schimbările semantice: „locație” care a devenit sinonim cu „loc” (de unde însemna „închiriere”), ori „determinat” ajuns sinonim pentru „hotărît”. Pe cîte unii îi scot din minți chiar și anumite expresii relativ noi în uz, precum salutul „Bună!” în loc de „Bună ziua!” sau „cu drag” în loc de „cu plăcere”, drept răspuns la „mulțumesc”. Și poate cel mai mult ne frustrează greșelile de gramatică generalizate, și nu numai în vorbirea „incultă”, precum suprimarea prepoziției „pe” înainte de complementul direct, folosirea lui „decît” în loc de „numai” în propoziții pozitive, ori atotbiruitorul „ca și”, insinuat din false pudori în locul simplului „ca” și rămas atoaterezistent.

Să mai spunem că modificările – semantice, lexicale, gramaticale – vin deopotrivă de „jos”, de la vorbirea populară, argotică, motiv pentru care sînt denunțate de cei cu mai multă carte, dar, uneori, sosesc și de „sus”, atunci cînd clasa superioară introduce neologisme culte; așa au făcut seniorii normanzi francofoni în Anglia, care, spre deosebire de saxoni, dormeau în „puf” – „duvet” în franceză –, cuvînt care în engleză a ajuns să însemne „plapumă”. Transformări similare și la noi, și pretutindeni, și întotdeauna. Și, de regulă, puriștii au denunțat „stricarea limbii” – azi, ca și acum o sută de ani, ca și acum două mii. (Părinții Bisericii din secolele III-IV priveau limba Bibliei grecești – Septuaginta – ca fiind vulgară și dovedind incultura autorilor și a traducătorilor, oricît de „inspirați” de Dumnezeu ar fi fost.)

Lamentația că „se strică limba” ține, desigur, și de limbă, dar în mod fundamental ține de noi înșine. Îmbătrînim. Lumea se scurge la vale cu noi cu tot. Or, faptul că tinerii vorbesc altfel decît noi e un semn puternic, greu de ignorat, uneori de-a dreptul obsedant, că ne trece și ne-a trecut vremea. Generația noastră și cele apropiate coboară încet-încet sub orizont și noile generații urcă să ne înlocuiască, uneori mai brutal, alteori mai discret. Supărarea noastră este deci numai în aparență pe schimbările, altfel inevitabile și naturale ale limbii noastre, ca și ale tuturor limbilor vii. În realitate, ceea ce ne scandalizează este propriul crepuscul, pe care nu-l putem opri, cît și răgazul tot mai scurt pînă la înlocuire. Și atunci, ne vărsăm oful pe noile generații care vor călca peste noi și peste felul nostru de a fi, inclusiv limba, fiindcă cu inevitabilul nu ne putem lua la trîntă.

Se „strică limba”? Cumva, da. Dar nu asta ne indignează cu adevărat, ci faptul că nu mai sîntem noi aceia care o stricăm.

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.