Scrisoare deschisă către Ion Vianu

Publicat în Dilema Veche nr. 360 din 6 - 12 ianuarie 2011
Întrebări jpeg

Carevasăzică, dragă Ion, m-ai dat la gazetă! În ce mă priveşte, cînd intru în divergenţă cu un prieten, prefer să-i dau un telefon. Sau să-i scriu, sau să-i trimit un mail. Pînă de curînd, şi tu făceai aşa. Ai recurs, sever, dar amical, la poşta electronică, fie cînd te-a deranjat opinia mea favorabilă despre cartea lui Liviu Bordaş, fie cînd, cu ani în urmă, te-a contrariat decizia mea de a da unor burse NEC numele lui Petre Ţuţea. Vigilenţa ta, chiar dacă puţin panicardă, m-a mişcat. N-am simţit nici o clipă că suspectezi buna mea credinţă şi că relaţia noastră e pusă în discuţie. Prin gestul de acum te-ai situat însă în afara acestei relaţii: ai devenit judecătorul meu şi al celorlalţi nouă semnatari ai unei scrisori adresate Consiliului Naţional al Audiovizalului (v. articolul „Cine este conformist?“, în Observator cultural, 24 decembrie 2010). E motivul pentru care îţi răspund tot public nu atît pentru a mă apăra, cît pentru că simt nevoia, încă prietenească, de a-ţi livra, sincer, motivele unei stupori şi ale unei dezamăgiri de natură să coloreze melancolic dialogul nostru de pînă acum. 

Pasajul cel mai năucitor al textului tău e acela din care rezultă că „cei zece“, condamnînd conformismul „corectitudinii politice“, trec de partea „celuilalt“ conformism, conformismul criminal al unei „politique du pire“, care „aşteaptă“ dezastrul ţării cu inevitabila lui consecinţă –  totalitarismul. „De necrezut“ e ultimul cuvînt al articolului tău. Dar există ceva mai greu de crezut decît acest verdict prin care stigmatizezi de-a valma o mînă de oameni cumsecade, dizolvîndu-i în massa „cîtă frunză şi iarbă“ (?!) a rasismului şi antisemitismului autohton? Marie-France Ionesco şi Toma Pavel susţinînd Protocoalele Sionului? David Esrig şi Lucian Pintilie adoptînd teoria complotului iudeo-masonic? Cristian Mungiu, Silviu Purcărete, Cristi Puiu şi Corneliu Porumboiu – versiuni de camuflaj pentru Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali? Crezi cu adevărat că Liiceanu şi cu mine visăm pogromuri? Putem fi, cu toţii, suspecţi de un asemenea „partizanat“? Cum reuşeşti, totuşi, să manevrezi cu atîta lejeritate ponciful perfid potrivit căruia orice rezervă faţă de extrema stîngă e cripto-legionară? Cum reuşeşti să cazi la nivelul unui proces de intenţie atît de rudimentar? Scrisoarea noastră spunea, în fond, două lucruri simple: 1) că un jurnalist nu poate fi urecheat că nu şi-a beştelit invitatul pentru opiniile sale greşite şi, mai ales, 2) că dacă el este urecheat, atunci aceeaşi urecheală trebuie aplicată şi pentru excesul de sens contrar, implicînd apologia dictaturii comuniste. Protestam, cu alte cuvinte, împotriva dublei măsuri. Dacă Cristoiu nu are voie să privească tandru spre „calităţile“ lui Zelea Codreanu, atunci nici alţii nu ar trebui să aibă voie să privească nostalgic spre „calităţile“ lui Ceauşescu sau ale unui cobzar al lui, din speţa lui Adrian Păunescu. Ce e atît de scandalos în această exigenţă? De ce e ea „stîngace“? „De necrezut“? Din punctul tău de vedere, Eugenia Vodă ar fi fost absolvită dacă l-ar fi întrebat pe Cristoiu ce crede despre antisemitismul lui Codreanu. Naivitatea ta e înduioşătoare. Poţi fi sigur că răspunsul împricinatului ar fi fost prompt (l-a şi dat de altfel, în ziare, după incident): „Nu sînt de acord cu antisemitismul!“. După un astfel de răspuns, ai fi privit mai blînd drăgălaşa lui imagine despre Căpitan? 

Din păcate, sînt trei locuri în articolul tău pe care nu le pot legitima prin „naivitate“. Nu mă grăbesc să vorbesc de rea-credinţă sau de o stranie orbire hermeneutică, dar nici n-am la îndemînă calificative mai inocente. A. Pretinzi că scrisoarea noastră face o comparaţie vinovată între Zelea-Codreanu şi Adrian Păunescu. Nu, Ion, ai citit cu o neatenţie duşmănoasă. Comparaţia noastră era între Adrian Păunescu şi Ion Cristoiu! Ne refeream la art. 47 din Codul Audiovizualului, observînd că prezentarea apologetică a unui regim totalitar e socotită inadmisibilă în cazul Cristoiu, dar tolerabilă în cazul celor care, ca Păunescu, au slujit zgomotos un asemenea regim. Ceea ce nu înţelegem este de ce lăudătorii unui personaj blamabil din spectrul comunist sînt consideraţi mai puţin vinovaţi decît lăudătorii unui personaj blamabil din spectrul legionar. B. Pari să ne dispreţuieşti într-atît, încît ne iei şi dreptul de a folosi corect limba română şi te complaci în meschine observaţii de formulare. Ne reproşezi că spunem: „nu discutăm… opiniile discutabile ale lui Ion Cristoiu“. Păi, ori sînt discutabile, ori nu – zici tu, sigur pe dreptatea şi pe gramatica ta. Dar în româneşte cuvîntul „discutabil“ a ajuns să însemne şi niţeluş altceva decît „obiect de discuţie“, „temă de dezbătut“. „Discutabil“ înseamnă „îndoielnic, contestabil, dubios“. Pot spune, deci: „Despre morala discutabilă a domnişoarei X nu vreau să discut“. Aşa şi noi, nu ne-am propus să discutăm despre opiniile discutabile ale lui Cristoiu. Cît trebuie să fii de pornit, ca să ne iei la bani mărunţi, pentru asemenea gingăşii stilistice? C. „Opiniile lui Ion Cristoiu sînt, pentru unii dintre noi, mai mult decît discutabile“ – scrie în „manifestul“ nostru. Aha! – jubilezi tu, încîntat să duci ancheta pînă la cele mai mici detalii. Deci unora dintre voi opiniile „în discuţie“ vă plac! Ar fi interesant de ştiut cui anume? Dar răspunsul e simplu, dragul meu! Ia, rînd pe rînd, numele semnatarilor şi judecă singur care dintre ei prezintă afinităţi cu invitatul dnei Vodă. Care dintre ei e compatibil cu opiniile rostite de ei. Ştii bine că un text poate cuprinde un „noi“ generic, fără ca asta să trimită neapărat la autorul (sau autorii) lui. Dacă încep un articol spunînd: „Pentru unii dintre noi, iarna e un anotimp antipatic“, ai să crezi că „noi“ se referă la mine? Şi ai să mă întrebi dacă nu cumva sînt schizofrenic de vreme ce sînt inclus în acest „noi“? Vezi, dragă Ion, la ce nivel am ajuns? Cum să nu mă smintesc cînd constat că, pornind de la răstălmăcirea trivială a acestui „noi“, eşti gata să presupui că, pentru unii din semnatarii scrisorii noastre de protest, Cristoiu e un exponent plauzibil şi că, deci, pentru aceiaşi,  „reabilitarea“ lui Codreanu nu e de exclus! 

La sfîrşitul unei recomandări pe care mi-ai solicitat-o pentru a intra în Uniunea Scriitorilor, mă declaram trist că te-am cunoscut prea tîrziu. Rămîn trist. Ar fi fost poate de preferat să mă limitez la cărţile tale şi la portretul tău livresc. Nu mă descurc cu hăţişul, enorm psihanalizabil, al portretului tău real. 

Al tău, descumpănit,

Andrei

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

armata otomana otomani jpg
Cum a dispărut Regatul Ungariei de pe harta lumii. Bătălia care a zguduit Europa
Cum a dispărut Regatul Ungariei de pe harta lumii. Bătălia care a zguduit Europa.
shutterstock 2533111169 jpg
Rusia avertizează Coreea de Sud să nu înarmeze Ucraina: „Vom răspunde”
Rusia va răspunde „în toate felurile pe care le consideră necesare” în eventualitatea în care Coreea de Sud ar trimite arme în Ucraina, a declarat duminică un înalt oficial de la Kremlin, avertizând că un astfel de pas ar distruge relațiile dintre Seul și Moscova, relatează Washington Times.
Candidatul USR la funcția de președinte, Elena Lasconi, votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Partidul care și-a anunțat susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2. „Astăzi democrația este sub asalt..."
Partidul REPER a lansat, luni dimineața, un apel pentru unitate în sprijinul Elenei Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor parțiale, Lasconi a reușit să-l depășească pe Marcel Ciolacu, urmând să intre în confruntarea finală alături de Călin Georgescu, surpriza acestu
Ludovic Orban  Foto facebook jpg
Câți români l-au votat pe Ludovic Orban, deşi s-a retras înainte de alegerile prezidențiale și a anunțat că o susține pe Elena Lasconi
Câți români l-au votat pe Ludovic Orban, deşi s-a retras înainte de alegerile prezidențiale și a anunțat că o susține pe Elena Lasconi.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Bucurie în presă rusă după victoria lui Călin Georgescu: Un susținător al uniunii cu Rusia este în fruntea alegerilor prezidențiale din România
Călin Georgescu, învingătorul primului tur al scrutinului prezidențial, este prezentat ca susținător al uniunii cu Rusia și ca fiind rezervat în privința apartenenței României la NATO, în articolele despre rezultatul alegerilor prezidențiale publicate de agențiile de presă.
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
25 noiembrie, ultima zi de solicitare a amnistiei fiscale, inclusiv la Agenția Fondului de Mediu
Agenții economici pot solicita anularea accesoriilor de plată aferente contribuțiilor către diverse autorități ale statului, inclusiv la AFM. Ultima zi în care se poate face solicitarea este 25 noiembrie.
index webp
Istoria fascinantă a bisericii din România care a fost lăsată moștenire de un călugăr grec. Este o adevărată bijuterie arhitecturală
Un călugăr grec a lăsat moștenire românilor o bijuterie arhitecturală și religioasă, respectiv Biserica Stavropoleos. Lăcașul de cult a rezistat în fața tuturor cutremurelor, războaielor, incendiilor, dar mai ales comunismului. Acesta este denumit „biserica-icoană” și se află în Capitală.
Ali Khamenei EPA
Iran: Ayatollahul Khamenei cere pedeapsa cu moartea pentru liderii israelieni
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care sprijină grupările Hamas şi Hezbollah în lupta lor împotriva Israelului în Fâşia Gaza şi Liban, a declarat luni că ar trebui emise pedepse cu moartea pentru liderii israelieni, nu mandate de arestare.
Crin Antonescu adevarul live FOTO David Muntean
Singura alianță care îl mai poate opri pe Călin Georgescu. Crin Antonescu: „S-ar putea să fie chiar necesară o astfel de coaliție”
Fostul lider liberal Crin Antonescu spune că a sosit momentul ca partidele pro-occidentale să lase deoparte orgoliile și să se alieze împotriva lui Călin Georgescu. Matematica îi dă dreptate: doar o coaliție din care să facă parte și vechii rivali PSD și USR l-ar putea stopa pe Georgescu.