Savantul și morala

28 aprilie 2020
Frica lui Putin jpeg

Oare savantul care îl consiliază pe omul politic și de stat în chestiuni esențiale pentru binele public e dator să țină seama și de considerente etice și nu doar strict științifice? Sau el nu-i decît un „tehnocrat”, care uzează de o rațiune pragmatică, dirijată exclusiv spre scopul dat de omul politic, indiferentă la mijloace? Are savantul deci o răspundere etică pentru propunerile și planurile sale sau aceasta trece în întregime asupra omului politic? Mai mult, are savantul, mai ales în momente grave ca acelea pe care le trăim lunile acestea de pandemie, o răspundere, nu numai față de omul politic, ci și față de opinia publică? În general, biologul, medicul, fizicianul, geofizicianul, chimistul etc. de renume și cu reputație consolidată în domeniul său de expertiză trebuie să rămînă numai atît – medic, biolog, fizician etc. – sau e bine și chiar de dorit să aibă și o privire de ansamblu, „sinoptică” asupra societății? Dar nu cumva tocmai depășirea domeniului de competență generează mari riscuri, putînd conduce la grave neînțelegeri, ba chiar la discreditarea în ochii publicului nu numai a savantului respectiv, ci și a „speciei” oamenilor de știință în general?

Pun aceste întrebări, firește, în contextul scandalului declanșat de „planul” de combatere a pandemiei al profesorului Adrian Streinu-Cercel (intitulat, cu o stranie frivolitate, „Vacanța mare”). Las la o parte aspectele politice evidențiate de scandal (mai ales de momentul declanșării lui, deloc inocent politic); de asemenea, nu pun la îndoială bunele intenții ale profesorului și nici competența domniei-sale în domeniul epidemiologiei. Dar remarc, pe de o parte,  iresponsabilitatea sa etică: profesorul nu-și pune nici o întrebare cu privire la dreptul și autoritatea statului de a-i deporta (căci acesta este cuvîntul pe care medicul evită să-l pronunțe) pe cei în vîrstă de peste 65 de ani, izolîndu-i de familiile lor, așa cum el a propus, fie și în numele protejării vieții lor. Deși nu se poate să nu știe că locurile individuale (hoteluri) de carantinare dintr-un oraș mare ca Bucureștiul, de pildă, sînt mult inferioare populației de vîrstnici din oraș, care locuiesc cu cei mai tineri din familie, totuși el concepe un plan care, în mod realist, nu s-ar putea aplica decît prin construirea de lagăre de concentrare pentru o mare parte a populației vîrstnice, spre a o izola de restul populației. A fost conștient profesorul de această implicație teribilă, fie și neexprimată, a planului său?

Dar, dincolo de chestiunea etică, nici măcar pusă, rămîne chestiunea fezabilității planului. Or, aici se vede că doctorul Streinu-Cercel și-a depășit cu mult competențele profesionale, anexîndu-și fără ezitare – și, aș spune, în mod ridicol –  domeniul social, economic, politic, ba chiar psihologic (de pildă, cînd scrie că, atunci cînd se va reveni la normal, „aceste trei-patru luni vor trebui considerate ca și cînd nu au existat vreodată”). Nu vom mai intra în detalii, căci ele se cunosc: economia complet etatizată, raționalizarea alimentelor, transportul lor de către ONG-uri, supravegherea tuturor, ba chiar un guvern nou. Rezultă o societate totalitară, dar și absurdă deopotrivă: de exemplu, nimeni nu mai plătește impozite, dar „statul” achită toate cheltuielile dintr-un misterios fond de rezervă. Pe scurt, ieșind dintre pereții laboratorului său, dl doctor (nu altfel decît mulți alți savanți, pe alte meleaguri și în alte timpuri) a început să delireze; logica, rațiunea, bunul-simț l-au părăsit subit și, în schimb, o irepresibilă dorință de putere și de control total s-a manifestat foarte vizibil. Mă întreb: ce-i mai sinistru aici: derapajul etic sau derapajul logic, rațional, de la bunul-simț?

Repet: nu-i, din păcate, ceva neobișnuit. De multe ori, în ultimul secol, mari oameni de știință (fizicieni, matematicieni, logicieni, chimiști, filozofi, inclusiv laureați ai Premiului Nobel etc.) au suținut prin vorbă și scris tot ce putea fi mai rău pe lume: rasismul, nazismul, stalinismul, maoismul ori au condamnat vehement democrația și valorile umaniste – totul, desigur, în numele salvării umanității sau a unei părți considerate de ei mai valoroase din ea.

Savanții rămîn cu destulă autoritate în lumea de azi, astfel încît e periculos să abuzeze de ea înaintea marelui public. Profitînd de discreditarea pe care o vedem de atîtea ori a politicienilor, măcar oamenii de știință s-ar cădea să vorbească întotdeauna în numele adevărului și chiar al umanității pe care, în fond, și-au propus s-o servească și pe care cei mai mulți chiar o servesc cu onestitate și competență. Căci dacă nu ei, cine alții au mai mult acces la obiectivitate, competență, raționalitate și dovezi empirice? Iată însă că, nu o dată, tocmai ei se îndepărtează dramatic de acest ideal, devenind, cînd evadează „din laborator sau birou”, promotorii unor aberații sociale, politice, economice, morale, ba chiar aducînd justificări pentru cruzime, insensibilitate și inumanitate.

Omul de știință nu poate fi absolvit de răspundere morală, mai ales atunci cînd se pronunță, uzînd de autoritatea și de notorietatea sa, în domenii ce-i exced parțial sau total competența sa epistemică directă. Asta nu înseamnă că trebuie să rămînă mut în chestiunile mari care-l privesc pe cetățean, în general, și pe cel al țării sale, în particular. Dar nici nu ne putem împăca cu un om de știință dotat cu o inteligență supradimensionată, dar sterilă de etică sau cu o etică infantilă – așa cum ni-l reprezintă adesea, și nu complet neîntemeiat, cultura populară, și care, în plus, se repede să explice societății cum trebuie să trăiască și cum trebuie să moară.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.