Satana e om bun

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
Frica lui Putin jpeg

„Oameni răi nu sînt pe lume”, aceasta era opinia scandalos de paradoxală a personajului lui Bulgakov, Ioșua Ha-Noțri, din Maestrul și Margareta. Într-adevăr, dacă toți sîntem buni, de unde vine răul – și încă atîta de mare rău – pe lume? De fapt, și Socrate credea ceva asemănător, la fel de paradoxal: „Toți oamenii care comit lucruri urîte și rele o fac fără voie”. Motivul este că ei greșesc și iau involuntar răul drept bine. Așadar, de fapt, nimeni nu vrea răul și, iarăși, „oameni răi nu sînt pe lume”, căci cine nu vrea răul nu e rău.

Există totuși o deosebire aparent importantă între cele două teze: pentru Ioșua, oamenii fac rău din cauza lipsei de curaj, a lașității, în vreme ce, pentru Socrate, ei comit fapte rele din ignoranță. Susțin însă că deosebirea este, de fapt, aparentă și că ignoranța e, în aceste situații, aproape întotdeauna produsul lipsei de curaj: omul preferă să nu cerceteze, deși ar putea, și preferă să întoarcă ochii de la ceva neconvenabil. Sau, cînd așa ceva nu-i totuși posibil, omul se consolează cu o justificare oarecare, de obicei comodă. A refuza să cercetezi sau a relativiza prea mult adevărul inconfortabil devin scuze pentru inacțiunea complice. Așa au făcut cetățenii germani ai Weimarului, care au pretins, rușinați, după război că nu știau de Dachau, lagărul din vecinătatea frumosului lor oraș. Sigur că nu știau, dar nici n-au dorit să-și pună întrebări neliniștitoare, ca să nu-și tulbure digestia și să nu riște vreo convocare la poliție. Și erau niște oameni buni.

Satana nu e deci făptura oribilă, înfricoșătoare, monstruoasă pe care au ilustrat-o medievalii și pe care o readuc la viață – sub diferite întruchipări – filmele de groază. De fapt, e și el om bun, un mic-burghez comod, prea dedulcit la liniște, care a ales, precum Candide al lui Voltaire, să-și „cultive grădina” și care vrea cu tot dinadinsul „să fie lăsat în pace”. Atîta doar că pacea lui – la nevoie – vine cu un preț: ignorarea comodă a răului de dincolo de gardul grădinii.

Lucrurile se pot strica încă mai mult cînd micii diavoli buni, comozi, pașnici și leneși se strîng laolaltă și-și furnizează reciproc argumente și justificări. Se naște un diavol colectiv ceva mai mare pe care îl numim „conformism”. Dar ce rău e în conformism? În fond, faci ce face lumea și „ca lumea”, pentru că presupui – și în 99% din cazuri ai dreptate – că lumea vrea binele și că știe unde se află acesta în baza unei experiențe îndelungate. Ce-ar fi dacă ne-am dori toți să fim „originali” în orice moment? În plus, avem datorii față de grupul căruia îi aparținem – familie, organizație, partid, națiune etc.: loialitatea, camaraderia, prietenia nu sînt sentimente frumoase? Ba da, dar în lipsa curajului și a inteligenței de a le înțelege direcția și scopul, ele, fie și în 1% din cazuri, hrănesc un diavol deja obez.

Ce e deci răul? De cele mai multe ori, nu-i decît un bine cumsecade, comod, devenit prea corpolent și cam nătîng. Diavolul e ca un om bun, doar că iubește prea din cale-afară calmul minții. E și cam laș, puțin surd cînd strigă alții după ajutor, prea preocupat să facă totul „ca lumea”. În zilele noastre își întreține cu regularitate contul pe Facebook și pe Twitter și are cam prea mulți prieteni virtuali și prea puțini reali. Adesea e podidit de plictis, dar nu renunță la tabieturi. Crede (sau vrea să creadă) că rostul principal al lumii este să-i asigure lui și altora asemenea lui, cu toții oameni buni, pacea unei sieste postpreandiale și like-uri multe la ultimele postări.

Și totuși, de unde vine Infernul, dacă „oameni răi nu sînt pe lume”? „Unde malum?”, cum se întrebau teologii și filozofii cei vechi. Într-adevăr, oameni răi nu sînt: sînt doar mulți și, ce-i drept, un pic conformiști, un pic mincinoși, un pic neglijenți, un pic ignoranți, un pic comozi. Un pic...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dilema Kv Landscape 1200x800 jpg
PENNY susține tinerii și educația: partener principal al Concursului Național de Eseuri organizat de revista Dilema
Revista Dilema, una dintre cele mai respectate publicații culturale din România, lansează un nou Concurs Național de Eseuri dedicat elevilor de liceu din România și Republica Moldova. Alături de ea, în calitate de partener principal, se află PENNY.
family portrait outdoors 1902270 jpg
Partenerul de viață seamănă cu părintele tău? Uite de ce facem aceste alegeri fără să ne dăm seama
Afli de ce femeile aleg parteneri care seamănă cu tatăl lor și bărbații, cu mama lor. Psihologii explică impactul copilăriei asupra relațiilor tale de adult și cum poți rupe tiparele nesănătoase.
new balance 327 cum sa ti imbunatatesti aspectul cu un amestec de stiluri traditionale de alergare si street style jpg
New Balance 327 – cum să-ți îmbunătățești aspectul cu un amestec de stiluri tradiționale de alergare și street style?
Când simți că garderoba ta are nevoie de o doză de prospețime, dar nu vrei să renunți la confort, exact atunci apare soluția perfectă – o pereche de New Balance 327.
Poza main jpg
MedLife aduce la Sibiu experți din țară și din străinătate pentru a dezbate cele mai noi tehnici abordate în chirurgia robotică urologică
Grupul MedLife organizează, în perioada 22–24 mai 2025, la Spitalul MedLife Polisano Sibiu (str. Izvorului nr. 1A), cea de-a XV-a ediție a simpozionului internațional CLERU – Clubul de Laparoscopie, Endoscopie și Robotică Urologică.
bilet jpg
Descoperire uluitoare într-o mănăstire din Rusia. Ce scria pe biletul ascuns timp de 120 de ani: „O mare surpriză”
O descoperire uluitoare a avut loc în Polonia, unde un bilet vechi de 120 de ani, ascuns într-o sticlă, a fost găsit în timpul lucrărilor de restaurare la o mănăstire veche din secolul al XVI-lea.
WhatsApp Video 2025 05 22 at 16 26 34 mp4 thumbnail png
Intervenție emoționantă. O căprioară prinsă într-o plasă a fost salvată de jandarmii montani
O căprioară prinsă într-o plasă, în pădurea din Cavnic, a fost salvată de jandarmi montani, care au intervenit prompt pentru a-i reda libertatea.
Victor Ponta FOTO Mediafax
Victor Ponta se dezlănțuie la adresa lui Sorin Grindeanu. „El a fost în conducerea PSD care a prăbușit partidul”. Ce spune preşedintele interimar al PSD
Victor Ponta a lansat o serie de acuzaţii dure la adresa preşedintelui interimar al PSD, Sorin Grindeanu, acuzându-l pe acesta că a dus la prăbuşirea partidului.
Gerard Depardieu FOTO Getty Images
Gérard Depardieu, noi probleme cu legea. Actorul ar fi agresat și insultat un paparazzo la Roma
Actorul francez Gérard Depardieu, recent condamnat în Franța pentru agresiune sexuală, se confruntă cu un nou proces, de data aceasta în Italia. El este acuzat că a lovit un fotograf, Rino Barillari, supranumit „regele paparazzilor”.
horoscop saptamana 23 29 septembrie webp
Horoscop 23 mai. Șanse din trecut revin către Lei, Fecioarele iau o decizie importantă, Vărsătorii pun piciorul în prag
Horoscop vineri, 23 mai. Nu e un moment pentru visare, ci pentru acțiune lucidă. Astrele din această perioadă pun reflectorul pe detalii care, dacă sunt ignorate, pot avea efecte în lanț.