Să ne fie rușine!

Publicat în Dilema Veche nr. 767 din 1-7 noiembrie 2018
Frica lui Putin jpeg

Printre atîtea scandaluri se pare că unul, poate chiar două au trecut neobservate. De fapt, poate tocmai ăsta e scandalul: tăcerea, nepăsarea.

De curînd, Guvernul PSD-ALDE l-a propus pentru funcția de ministru al Cercetării și Inovării (funcție rămasă vacantă) pe decanul Facultății de Inginerie Chimică de la Universitatea „Gh. Asachi“ din Iași, Nicolae Hurduc. Cîteva zile mai tîrziu, președintele Iohannis semnează decretul de numire, fără să fi avut vreo obiecție. Și ar fi trebuit să aibă? Desigur, și tocmai lipsa sa de reacție e un prim scandal.

Dl Hurduc, propunerea pentru Ministerul Cercetării, declarase într-un interviu că nu crede în descendența omului din „maimuță“: „Există evoluţie, desigur, există capacitate de adaptare, dar eu nu cred că omul a apărut prin modificarea anumitor specii“. În schimb, dl Hurduc crede în scenarii SF susținînd că, după părerea domniei-sale – om de știință, chipurile – „este o teorie a lumilor paralele, care spune că noi am veni din viitor. Mie îmi sună mai interesant această idee, că noi venim dintr-o lume paralelă din viitor.“ Presupun, cu slabele cunoștințe pe care le am în domeniu, că „omul de știință“ Hurduc se referă la una dintre teoriile pseudo-științifice care susțin că omul nu-i rezultatul evoluției vieții terestre, ci a fost „plantat“ pe Pămînt de niște extratereștri („raelieni“ „elohimi“) superdezvoltați care urmează să revină într-o zi. (Michel Houellebecq a scris un roman distopic care are în centru o sectă cu asemenea credințe.) Mai tîrziu, dl Hurduc insistă: „Mulți susțin ideea de progres, fără a băga de seamă că se învîrt în cerc de zeci de ani buni. Domnilor colegi, teoria evoluționistă nu poate fi nemuritoare! Evident că va veni un moment (a și venit, de fapt) în care va fi înlocuită de altceva, pentru că, în principiu, cunoașterea cîștigă teren.“

Și care e scandalul? Că un pseudo-om de știință, decan al unei facultăți științifice, dă interviuri confuze, unde macină laolaltă într-un mojar de vorbe teorii bizare SF, gnoze răsuflate, platitudini, gen „cunoașterea cîștigă teren“ și desconsiderarea unei teorii științifice universal acceptate de toți oamenii de știință serioși, teorie desigur imperfectă, dar unica de luat în seamă în acest moment? Am văzut atîtea încît abia mai tresărim. Că ignoranța pompoasă, care dă lecții de stupiditate studenților, elevilor și, în general, opiniei publice, este promovată prin propunerea respectivă de guvernul analfabetei funcțional Viorica Dăncilă? Nu ne mai mirăm. Și nu ne vom mira nici dacă, în curînd, vreo versiune a creaționismului își va găsi locul în manualele școlare. Ba poate chiar una funda­mentalist-„carpatină“, binecuvîntată de culte. Căci, vorba noului ministru din același interviu, nu există „un conflict real între religie și știință“. Nu ne este clar ce înțelege dl Hurduc prin acești doi termeni, dar, oricum, nu neo-gnozele intră în domeniul cercetării pe care domnia-sa îl va avea de condus. Sau intră?

Și atunci, unde-i scandalul? Mai întîi, nu mă așteptam ca președintele să-l accepte pe acest „raelian“ rătăcit „din viitor“; speram ca șeful statului să argumenteze că respectivul post ministerial nu se potrivește cu „crezul“ aspirantului. Mai ales că președintele este profesor de fizică „la bază“. Dar a accepta fără obiecții impostura științifică, derapajul vădit de la cerințele elementare ale postului, ba chiar și obscurantismul și aroganța ignoranței afișate ostentativ nu se potrivește în general cu un președinte care își ia în serios responsabilitățile politice. Căci respectul pentru adevăr e un imperativ nu numai științific, dar și politic. Iar a se asigura că potențialul ministru corespunde obiectiv postului e chiar o datorie a președintelui. Se pare însă că domnul Iohannis nu-i prea atent la asemenea „detalii“. Poate, veți zice, în așteptarea „marii bătălii“ din jurul revocării procurorului-șef, își menajează forțele. Tactică greșită. Mă tem că președintele, tot menajîndu-și forțele, va sfîrși prin a nu va mai avea forțe deloc.

Dar mai e un scandal aici, poate mai mare: lipsa unei reacții din partea cercetătorilor, a universitarilor, a profesorilor, a „societății civile“. N-am văzut, ca altădată, liste de semnături, petiții adresate președintelui să nu emită decretul de numire, ori pur și simplu proteste. Aproape tăcere, cîteva ironii pe forumuri și cam atît. Ce-i cu noi? Ne-am convertit la mascaradele pseudo-științifice ale inginerului Hurduc? Am ajuns atît de căzuți „din viitor“ încît ignorăm prezentul? Sau mai curînd sîntem obosiți și, deveniți abulici, ne-am convins pe noi înșine că, în general, „nu-i nimic de făcut cu ăștia“? Spiritul lui #rezist s-a evaporat într-atît, încît nici măcar nu mai facem scandal cînd obtuzitatea și suficiența prostească sînt chemate să dispună? Dacă-i așa, să ne fie rușine!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

rachete patriot
Pentagonul se teme de o lipsă de rachete pentru apărarea antiaeriană
Pentagonul și cercurile de apărare din SUA sunt din ce în ce mai preocupate de o posibilă lipsă de rachete interceptoare pentru sistemele de apărare antiaeriană, deoarece acestea sunt utilizate mai repede decât pot fi produse, scrie The Wall Street Journal.
WhatsApp Image 2024 10 29 at 13 01 54 jpeg
Strategiile candidaților la alegerile prezidențiale: „Niciun candidat nu reușește să fixeze o temă principală" ANALIZǍ
Într-un climat electoral marcat de competiția acerbă dintre candidați, sociologul Ionas Vladimir și analistul politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial, oferă perspective importante asupra strategiilor, temelor și mesajelor utilizate de principalii candidați la alegerile prezidențiale.
horoscop octombrie jpg
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Scandal la Ministerul Muncii pe tema salariului minim european. Ce variante au propus sindicatele
Discuțiile purtate de sindicate cu ficiali ai Ministerului Muncii pe tema legii salarizării unitare s-au dovedit a fi un eșec, date fiind nemulțumirile exprimate de cele două părți.
Murături mai deosebite pentru iarnă Colaj
Rețete neobișnuite de murături pentru iarnă: răsfăț culinar la mesele tale
Pe măsură ce luna octombrie își încheie parcursul, multe gospodării din România se pregătesc să închidă sezonul murăturilor. Totuși, nu este prea târziu pentru a pregăti delicioase murături care să însoțească mesele de iarnă!
drum expres pitesti mioveni foto denis grigorescu
Când vor începe lucrările la un drum crucial pentru industria auto din România
În 2023 ar fi trebuit să înceapă construcția drumului expres Piteşti-Mioveni, ce va face legătura dintre autostrada Bucureşti-Piteşti şi uzina Dacia şi furnizorii săi, însă lucrările vor începe tocmai în 2026, după ani de întârzieri.
hotel central macao jpg
Poveste fabuloasă! Când era doar un copil a fost dat afară dintr-un hotel, iar mai apoi a devenit proprietarul lui
Simon Sio s-a născut și a crescut într-un cartier modest din inima orașului Macao, locuind într-o clădire veche situată vizavi de Hotelul Central, cea mai impunătoare unitate de cazare a orașului la acea vreme.
energie geotermala fotoimpresamia.com
Statele UE, îndemnate să dezvolte centrale geotermale. România are cel puțin 24 de situri care îndeplinesc condițiile
Energia geotermală nu este încă foarte bine dezvoltată în Europa, cu o coordonare redusă între statele membre ale UE și cu puține progrese în ultimii ani, arată Comitetul Economic și Social European.
geanta telina moschino jpg
Culmea modei! Geanta în formă de țelină costă 4.500 $!
Casa de modă italiană Moschino a lansat pe piață o geantă de aproape 4.500 de dolari, în formă de țelină, relatează tabloidul britanic Daily Mail. Accesoriul are un aspect extrem de realist, ceea ce a făcut ca geanta, numită Sedano, să ajungă virală pe rețelele sociale.