Să luăm măsuri!

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Frica lui Putin jpeg

Acum, în aceste faste momente de iconoclasm justificat, cînd se dau jos statuile lui Columb – un nenorocit de rasist și imperialist (ca să nu mai vorbim de lăudăros, lacom și fanatic) –, cel mai rău lucru e să ne oprim aici, jenați cumva de contraargumentele rasiștilor și partizanilor discriminărilor de tot felul. Trebuie să acționăm mai departe consecvent: mai întîi se cuvine schimbată denumirea orașului Columbus (Ohio), aceea a zonei Washington-ului, „district of Columbia”, ba chiar și a statului sud-american Columbia. E o rușine să fie păstrate aceste nume sclavagiste. De fapt, și Washington avea sclavi. Dar cazul cel mai urît: Thomas Jefferson, care, pe de o parte, scria Declarația de Independență, pe de alta, ținea numeroși sclavi și trăia cu o sclavă.

E bine și că Netflix a scos Pe aripile vîntului de pe platformă. Romanul însuși ar trebui alungat din librării, sau măcar publicat într-o versiune ameliorată, sau, cel puțin, precedat de o prefață în care să se arate că, deși Scarlett O’Hara era o rasistă plină de prejudecăți, avea totuși și unele calități, totul trebuind să fie citit în contextul sclaviei din Sud. E bine, de asemenea, că unii londonezi indignați au profanat statuia lui Churchill, dar e rău că le-a fost frică sau rușine s-o dea jos. Chruchill a susținut Imperiul Britanic, inferioritatea rasială a hindușilor și, așa cum judicios nota un tînăr istoric român, între el și Hitler nu e mare diferență – atîta doar că ultimul se concentra asupra evreilor, în timp ce omul de stat britanic – asupra supușilor de culoare.

În general, orice monument al trecutului (text sau imagine) care susține și promovează înjosirea și discriminarea pe criterii rasiale, de gen, sociale, de vîrstă, medicale etc. trebuie respins sau prevăzut cu prefețe lămuritoare. De exemplu, basmul „Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici” discriminează pe motive de handicap fizic. La fel și „Harap-Alb”, cu Spînul. Ce, adică oamenii fără pilozitate trebuie tratați drept personaje negative? „Cenușăreasa” este, în mod clar, un basm sexist. La fel și „Scufița-Roșie”. (Adică de ce o fetiță să fie mai ușor de păcălit decît un băiat? Cumva se insinuează că fetele sînt mai proaste?)

Propun să avem curaj și să forăm la bază, la Biblie, cea mai citită dintre cărțile lumii. Teribil de nocivă pentru omul de azi. Iată exemple: sexism cît cuprinde și mai ales dintru început – Eva făcută din coasta lui Adam și nu, de de pildă, invers! Rasism: „Ham – robul fraților săi”. Degradarea femeii – vezi povestea lui Iacob cu cele două soții și două concubine. Promovarea genocidului: distrugerea Ierihonului cu tot ce era în el. Imperialism și lauda cuceririlor unor teritorii străine –  domniile lui David și Solomon, mult prea lăudate și care ar fi trebuit aduse la proporțiile cuvenite. Iată deci că o ameliorare a Bibliei e perfect îndreptățită. Nici Noul Testament nu poate scăpa neameliorat: ce exemplu ar da mai ales copiilor inocenți cînd ei află că „femeia să tacă în biserică” și că sclavii trebuie să se supună, cum spune Sf. Pavel? Dar ce o să creadă tineretul necopt cînd va citi că o sărmană femeie siro-feniciană e comparată de Iisus însuși cu cîinii care mănîncă ce a căzut de la masa stăpînilor? Înțelegem că societatea respectivă era patriarhală, dar ne întrebăm totuși de ce toți apostolii sînt bărbați, iar despre femei se spune numai că „slujesc”? Sînt multe lucruri de scos.

Și, în încheiere, o părere personală: în Biblia asta e vorba prea mult despre evrei. Și despre Dumnezeu. Mi s-a acrit!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.