Să luăm măsuri!

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Frica lui Putin jpeg

Acum, în aceste faste momente de iconoclasm justificat, cînd se dau jos statuile lui Columb – un nenorocit de rasist și imperialist (ca să nu mai vorbim de lăudăros, lacom și fanatic) –, cel mai rău lucru e să ne oprim aici, jenați cumva de contraargumentele rasiștilor și partizanilor discriminărilor de tot felul. Trebuie să acționăm mai departe consecvent: mai întîi se cuvine schimbată denumirea orașului Columbus (Ohio), aceea a zonei Washington-ului, „district of Columbia”, ba chiar și a statului sud-american Columbia. E o rușine să fie păstrate aceste nume sclavagiste. De fapt, și Washington avea sclavi. Dar cazul cel mai urît: Thomas Jefferson, care, pe de o parte, scria Declarația de Independență, pe de alta, ținea numeroși sclavi și trăia cu o sclavă.

E bine și că Netflix a scos Pe aripile vîntului de pe platformă. Romanul însuși ar trebui alungat din librării, sau măcar publicat într-o versiune ameliorată, sau, cel puțin, precedat de o prefață în care să se arate că, deși Scarlett O’Hara era o rasistă plină de prejudecăți, avea totuși și unele calități, totul trebuind să fie citit în contextul sclaviei din Sud. E bine, de asemenea, că unii londonezi indignați au profanat statuia lui Churchill, dar e rău că le-a fost frică sau rușine s-o dea jos. Chruchill a susținut Imperiul Britanic, inferioritatea rasială a hindușilor și, așa cum judicios nota un tînăr istoric român, între el și Hitler nu e mare diferență – atîta doar că ultimul se concentra asupra evreilor, în timp ce omul de stat britanic – asupra supușilor de culoare.

În general, orice monument al trecutului (text sau imagine) care susține și promovează înjosirea și discriminarea pe criterii rasiale, de gen, sociale, de vîrstă, medicale etc. trebuie respins sau prevăzut cu prefețe lămuritoare. De exemplu, basmul „Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici” discriminează pe motive de handicap fizic. La fel și „Harap-Alb”, cu Spînul. Ce, adică oamenii fără pilozitate trebuie tratați drept personaje negative? „Cenușăreasa” este, în mod clar, un basm sexist. La fel și „Scufița-Roșie”. (Adică de ce o fetiță să fie mai ușor de păcălit decît un băiat? Cumva se insinuează că fetele sînt mai proaste?)

Propun să avem curaj și să forăm la bază, la Biblie, cea mai citită dintre cărțile lumii. Teribil de nocivă pentru omul de azi. Iată exemple: sexism cît cuprinde și mai ales dintru început – Eva făcută din coasta lui Adam și nu, de de pildă, invers! Rasism: „Ham – robul fraților săi”. Degradarea femeii – vezi povestea lui Iacob cu cele două soții și două concubine. Promovarea genocidului: distrugerea Ierihonului cu tot ce era în el. Imperialism și lauda cuceririlor unor teritorii străine –  domniile lui David și Solomon, mult prea lăudate și care ar fi trebuit aduse la proporțiile cuvenite. Iată deci că o ameliorare a Bibliei e perfect îndreptățită. Nici Noul Testament nu poate scăpa neameliorat: ce exemplu ar da mai ales copiilor inocenți cînd ei află că „femeia să tacă în biserică” și că sclavii trebuie să se supună, cum spune Sf. Pavel? Dar ce o să creadă tineretul necopt cînd va citi că o sărmană femeie siro-feniciană e comparată de Iisus însuși cu cîinii care mănîncă ce a căzut de la masa stăpînilor? Înțelegem că societatea respectivă era patriarhală, dar ne întrebăm totuși de ce toți apostolii sînt bărbați, iar despre femei se spune numai că „slujesc”? Sînt multe lucruri de scos.

Și, în încheiere, o părere personală: în Biblia asta e vorba prea mult despre evrei. Și despre Dumnezeu. Mi s-a acrit!

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.