Să luăm măsuri!

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Frica lui Putin jpeg

Acum, în aceste faste momente de iconoclasm justificat, cînd se dau jos statuile lui Columb – un nenorocit de rasist și imperialist (ca să nu mai vorbim de lăudăros, lacom și fanatic) –, cel mai rău lucru e să ne oprim aici, jenați cumva de contraargumentele rasiștilor și partizanilor discriminărilor de tot felul. Trebuie să acționăm mai departe consecvent: mai întîi se cuvine schimbată denumirea orașului Columbus (Ohio), aceea a zonei Washington-ului, „district of Columbia”, ba chiar și a statului sud-american Columbia. E o rușine să fie păstrate aceste nume sclavagiste. De fapt, și Washington avea sclavi. Dar cazul cel mai urît: Thomas Jefferson, care, pe de o parte, scria Declarația de Independență, pe de alta, ținea numeroși sclavi și trăia cu o sclavă.

E bine și că Netflix a scos Pe aripile vîntului de pe platformă. Romanul însuși ar trebui alungat din librării, sau măcar publicat într-o versiune ameliorată, sau, cel puțin, precedat de o prefață în care să se arate că, deși Scarlett O’Hara era o rasistă plină de prejudecăți, avea totuși și unele calități, totul trebuind să fie citit în contextul sclaviei din Sud. E bine, de asemenea, că unii londonezi indignați au profanat statuia lui Churchill, dar e rău că le-a fost frică sau rușine s-o dea jos. Chruchill a susținut Imperiul Britanic, inferioritatea rasială a hindușilor și, așa cum judicios nota un tînăr istoric român, între el și Hitler nu e mare diferență – atîta doar că ultimul se concentra asupra evreilor, în timp ce omul de stat britanic – asupra supușilor de culoare.

În general, orice monument al trecutului (text sau imagine) care susține și promovează înjosirea și discriminarea pe criterii rasiale, de gen, sociale, de vîrstă, medicale etc. trebuie respins sau prevăzut cu prefețe lămuritoare. De exemplu, basmul „Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici” discriminează pe motive de handicap fizic. La fel și „Harap-Alb”, cu Spînul. Ce, adică oamenii fără pilozitate trebuie tratați drept personaje negative? „Cenușăreasa” este, în mod clar, un basm sexist. La fel și „Scufița-Roșie”. (Adică de ce o fetiță să fie mai ușor de păcălit decît un băiat? Cumva se insinuează că fetele sînt mai proaste?)

Propun să avem curaj și să forăm la bază, la Biblie, cea mai citită dintre cărțile lumii. Teribil de nocivă pentru omul de azi. Iată exemple: sexism cît cuprinde și mai ales dintru început – Eva făcută din coasta lui Adam și nu, de de pildă, invers! Rasism: „Ham – robul fraților săi”. Degradarea femeii – vezi povestea lui Iacob cu cele două soții și două concubine. Promovarea genocidului: distrugerea Ierihonului cu tot ce era în el. Imperialism și lauda cuceririlor unor teritorii străine –  domniile lui David și Solomon, mult prea lăudate și care ar fi trebuit aduse la proporțiile cuvenite. Iată deci că o ameliorare a Bibliei e perfect îndreptățită. Nici Noul Testament nu poate scăpa neameliorat: ce exemplu ar da mai ales copiilor inocenți cînd ei află că „femeia să tacă în biserică” și că sclavii trebuie să se supună, cum spune Sf. Pavel? Dar ce o să creadă tineretul necopt cînd va citi că o sărmană femeie siro-feniciană e comparată de Iisus însuși cu cîinii care mănîncă ce a căzut de la masa stăpînilor? Înțelegem că societatea respectivă era patriarhală, dar ne întrebăm totuși de ce toți apostolii sînt bărbați, iar despre femei se spune numai că „slujesc”? Sînt multe lucruri de scos.

Și, în încheiere, o părere personală: în Biblia asta e vorba prea mult despre evrei. Și despre Dumnezeu. Mi s-a acrit!

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Obiceiuri scandaloase la români. Cum ajutau, în trecut, socrul și nașul la „consumarea“ căsniciei
În Principatele Române, în Evul Mediu, dar și în zorii modernității, la sate și în mahalale existau obiceiuri sexuale pe care lumea contemporană le-ar considera de neacceptat. De exemplu, socrul își ajuta fiul în noaptea nunții, același drept avându-l și nașul.
image
Cine este „Șeba”, fiul artist al ministrului rus al Apărării. Duce o viață de lux după ce a scăpat de mobilizare FOTO
Identitatea unui fiu nelegitim al ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost dezvăluită de fundația anticorupție a opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi, a relatat The Telegraph.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.