Să fii „ales”?

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

Cînd a început războiul din Ucraina, n-am văzut în marile orașe europene nici uriașe demonstrații anti-ucrainene, nici anti-rusești. N-am auzit inși strigînd „Moarte Rusiei!” sau „Moarte Ucrainei!”, ci, cel mult, cîțiva disidenți cu pancarte inscripționate „Jos Putin!”. Cînd, nu demult, azerii au cucerit Nagorno-Karabah de la Armenia, n-am auzit mulțimi furioase defilînd la Paris, Berlin sau Londra ca să scandeze „Moarte azerilor!”, deși nu sînt puțini armenii din Occident. N-am văzut nici cimitire azere desacralizate, nici proprietăți azere desemnate cu însemne caracteristice pe pereți sau porți. Nici stîngiștii n-au țipat ca din gură de șarpe: „Free Nagorno-Karabah!”. Nici o putere n-a calificat Azerbaidjanul drept „ocupant care și-a pierdut dreptul de a fi considerat stat”; nici una, nici măcar Rusia, n-a susținut că Armenia n-ar mai avea dreptul la apărare. Sau, cînd zilele trecute un milion și jumătate de afgani, care trăiau de zeci de ani (mulți de cînd s-au născut) în Pakistan în exil, au fost expulzați cu forța și obligați să se întoarcă într-o țară condusă de talibanii de care fugiseră ei sau părinții lor, ONU n-a protestat solemn pentru încălcarea gravă a drepturilor omului, Consiliul de Securitate nu s-a reunit, nici OMS nu s-a scandalizat de condițiile inumane de igienă. Marile puteri au tăcut, iar presa a acordat spații restrînse evenimentului. Și, între timp, n-am auzit ca în campusurile unor mari universități americane cauza afgană, pakistaneză, azeră ori cea armeană, ba nici măcar cea ucraineană să nască scandaluri, contestări ori amenințări cu moartea pe rețelele de socializare.  

Bănuiți unde vreau să ajung: e destul ca conflictul să aibă de-a face cu Israelul pentru ca întreaga lume să pară tratată cu electroșocuri. O țară cît trei județe românești (Israel), aproape de neobservat pe un planiglob, înconjurată de țări uriașe, cu populații arabo-musulmane de zeci de milioane, devine dintr-o dată, pentru mulți și multe grupuri, agresorul universal, cînd nu încarnarea Satanei, deși totul a început printr-o baie de sînge avînd drept autori pe teroriștii Hamas și drept victime pe israelieni. Cînd e vorba despre Israel, toate proporțiile se schimbă, iar standardele obișnuite în alte cazuri se aruncă la coș. Echitatea în aprecieri se evaporă. IDF e condamnată dacă lovește vreo unitate spitalicească în Gaza – și pe bună dreptate –, deși nu asta a fost intenția ei; în schimb, n-aud condamnări de la ONU, OMS și diferite ONG-uri dedicate drepturilor omului, a faptului că Hamas a construit deliberat fortificații și tuneluri pentru stocat arme și muniții sub spitale. „Free Palestine!”, se strigă cu vehemență la adresa Israelului – de acord, au și ei o răspundere –, dar de ce nu și la adresa Egiptului, Iordaniei și, în general, a statelor arabe? Pînă în 1967, Gaza era egipteană și Cisiordania (West Bank) iordaniană; nimeni nu le cerea acelor state să „elibereze Palestina”, ci ele toate voiau „să șteargă Israelul de pe hartă” și „să-i arunce pe evrei în mare”. De atunci, Egiptul și Iordania au devenit mai înțelepte, dar nu și Iranul și organizații precum Hamas sau Hezbollah. Atunci de ce unii țipă împotriva evreilor și nu a iranienilor? 

Pe de altă parte, dacă Guvernul Netanyahu greșește (ceea ce o majoritate consistentă a israelienilor acceptă), de ce sînt insultați sau amenințați evreii din New York sau din Paris? Cînd afganii, azerii, armenii, pakistanezii sau turcii sînt în război sau persecută minorității, deranjul global e minim. Dar cînd se crede că o fac israelienii, dintr-o dată o parte a lumii își reamintește de „oculta mondială”, care, cică, îi are în spate pe evrei. Iar stînga radicală rememorează brusc că evreii au adus capitalismul, dreapta radicală – că au adus comunismul, și împreună își dau mîna în antisionism, forma „politically correct” a antisemitismului contemporan. Cînd la mijloc sînt uigurii persecutați de chinezi sau kurzii oropsiți de turci, nu frisonează aproape nimeni pe „rețele”. Nici măcar cînd creștinii sînt supuși unor pogromuri în India sau în vreo țară africană nu e mare rumoare. Dar ia să intre poliția israelienă pe Esplanada moscheilor din Ierusalim, fie și ca să prevină un atentat, că îndată ni se aduce aminte că evreii l-au „omorît pe Christos” și că tot ei l-au insultat pe Mahomed. Cînd a fost asta? Ieri, alaltăieri? Nu, chipurile, acum două mii sau o mie cinci sute de ani, dar, pentru unii, este ca și ieri, și azi, și mîine, și veșnic. Toate se trec, numai pentru „poporul ales” timpul stă locului. 

Avea deci dreptate acel rabin de pe timpuri care, în mijlocul unui pogrom, se ruga lui Dumnezeu cu cuvintele: „Doamne, mai alege-i, rogu-te, și pe alții!”. Invidie? Știu eu? Totuși, fără supărare, dar cum ar suna ca despre „oculta mondială” să se spună, uneori măcar, că-i are în spate pe... azeri?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

12925743 jpg
Președintele Finalndei propune un termen limită pentru implementarea armistițiului în Ucraina. Stubb s-a întâlnit cu Trump în Florida
Președintele finlandez Alexander Stubb a pledat pentru fixarea unui termen limită pentru o încetare totală a focului între Rusia și Ucraina la o întâlnire pe care a avut-o sâmbătă în Florida cu președintele SUA, Donald Trump, a relatat presa din Finlanda, citată de Kyiv Independent.
Pasaport Uniunea Europeana FOTO Shutterstock
Noi reguli pentru europenii care călătoresc în Marea Britanie, din aprilie. Se aplică şi pentru copii și bebeluși
Marea Britanie a introdus o autorizaţie de călătorie, care va fi obligatorie începând cu 2 aprilie 2025, şi pentru europenii care vin din state membre UE.
hipertensiune jpg
Ce se întâmplă cu creierul tău dacă nu tratezi hipertensiunea arterială
Pe măsură ce îmbătrânim, colesterolul și tensiunea pot crește fără să-ți dai seama.
Fran Drescher  foto   Shutterstock jpg
Ce-o împiedică pe Fran Drescher, din „Dădaca”, să se dedice iubitului ei? Fostul ei soț gay!
La 67 de ani, își trăiește viața din plin! Actrița din serialul „Dădaca” vorbește despre cum îi rotește pe cei doi bărbați din viața ei.
Elon Musk FOTO Profimedia
Elon Musk le-a dat două milioane de dolari alegătorilor din Wisconsin pentru a vota un judecător
Miliardarul Elon Musk a donat duminică două milioane de dolari unor alegători din Wisconsin, în încercarea de a influența rezultatul alegerilor pentru Curtea Supremă a statului.
evaluare nationala rezultate jpg
Rezultate simulare Evaluare Naţională 2025. Cum își pot afla elevii azi notele
Elevii care au susținut simularea examenului de Evaluare Națională 2025 își vor afla azi notele, însă nu de pe site-ul Ministerului Educației. Motivul? Rezultatele vor fi comunicate individual de către profesori și nu vor mai fi afișate pe edu.ro, aşa cum se va întâmpla în cazul examenului din vară.
ocde
Conferință România şi OCDE, organizată la București. Discuții privind reformele necesare
Administrația Prezidențială anunță organizarea conferinței „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”, miercuri, 2 aprilie, de la 11.00. Evenimentul va curpinde discuții privind alinierea României la standardele OCDE și reformele necesare.
image png
După jumătate de an, Mario Fresh dezvăluie motivul pentru care s-a despărțit de fiica Andreei Esca: „S-a terminat, în sfârșit”
Una dintre despărțirile fulgerătoare ale showbiz-ului românesc a fost cea dintre Mario Fresh și Alexia Eram, fiica celebrei știriste de la PRO TV, Andreea Esca. Recent, artistul a vorbit în timpul unui concert despre suferința prin care a trecut după încheierea relației care a durat 8 ani.
accidente pe A0 jpeg
Carambol pe Autostrada A0: șapte răniți în urma a doua accidente cu opt mașini implicate
Opt mașini au fost implicate în două accidente rutiere care au avut loc luni dimineață pe Autostrada A0.