Românii lui Rădulescu-Motru

Publicat în Dilema Veche nr. 947 din 2 – 8 iunie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Reiau, melancolic, un text apărut în Adevărul, în 2011. Poate ajută...

Nu ne-am născut ieri… Defectele noastre au tradiție. Cine crede că ne-am stricat abia în ultimii ani, că de vină e doar comunismul sau capitalismul, sau Iliescu, sau Băsescu, să recitească paginile despre psihologia națională scrise de Constantin Rădulescu-Motru, la începutul secolului XX. Va fi surprins. Parafrazez mai jos, ca probă, cîteva din observațiile venerabilului filosof.

Mai întîi un citat: „În plămădeala sufletului nostru este un impuls de aversiune împotriva organizării“. Preferăm „improvizația“ și „norocul“. De aceea stăm prost cu instituțiile, a căror rigoare ne ofensează imaginația. Ne simțim mai bine într-un spațiu vag, atins ușor de anarhie. Sîntem „individualiști“. Dar de un individualism paradoxal. Căci nu ne place să ieșim din rînd, să luăm inițiative riscante, să abuzăm de „independența“ convingerilor. Sîntem mai puțin receptivi la vocea judecății proprii decît la „zvonul public“. „Ce zice lumea“, „gura lumii“ ne influențează în mod decisiv. Pe de altă parte, cultivăm simultan „îndrăzneala de grup“ și „obediența individuală“. Sîntem gregari, dar incapabili de solidaritate. Vorba lui Farfuridi: „iscălim“, dar „o dăm anonimă“. Spiritul comunitar și conștiința cetățenească sînt virtuți rare.

O altă meteahnă: naționalismul declarativ. Recurgem ușor și emfatic la demagogia „românismului“, dar mai mult în campaniile electorale și la petreceri. Naționalismul nu ne obligă la patriotism real. E doar retorică lăcrămoasă, fudulie provincială. În rest, țara e mai curînd un pretext. Ceea ce contează sînt „prietenii“, „colegii de partid“, interesele personale, „ai noștri“. „Interesul național“ se dizolvă, de obicei, într-o puzderie de „aranjamente“ private. Mai departe: sîntem repede seduși de „noutate“, dar vrem să o adoptăm păstrînd toate deprinderile vechi. Cu alte cuvinte, vrem noutate fără înnoire.

Caracteristic pentru mediul autohton este și faptul că, în general, omul nu e pus niciodată în locul pe care ar trebui să-l ocupe după merit. „Numirile“ se fac după alte criterii. Avem teoria „omului potrivit la locul potrivit“, dar, practic, așezăm la locul potrivit omul care ne trebuie. Oricum, meritul e ultimul dintre criterii. Mai mult: meritul propriu-zis ne incomodează. Înclinăm, în mod spontan, să-l depunctăm, să-l batjocorim, să-l marginalizăm.

Inventarul metehnelor noastre e, evident, mult mai amplu. Rădulescu-Motru nu are pretenții de exhaustivitate. Am putea continua pe pagini întregi, pe cont propriu. O pasionantă teză de doctorat ar putea, de pildă, să se ocupe de tema „văicărelii“. E una din voluptățile naționale aflate la mare preț. Am numit-o, cîndva, „euforia naufragiului“, plăcerea de a asezona un „aperitiv“ cu lamentații fatale de tipul: „Țara se duce de rîpă!“, „Te-apucă groaza, monșer, groaza!“ sau „O criză, mă‑nțelegi, care poți pentru ca să zici că nu se poate mai oribilă!“.

E de la sine înțeles că reflecția asupra netrebniciilor noastre nu vrea să fie nici demolatoare, nici descurajantă. Nu contemplăm locul de baștină cu un ochi rău. Dar nici nu ne lăsăm anesteziați de reverii deșarte, de suficiență și orbire patriotardă. Portretul național poate fi retușat. Dar pentru asta trebuie, mai întîi, să-i localizezi fisurile.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

leonardo dicaprio profimedia jpg
Leonardo DiCaprio nu vrea să-și accepte vârsta! Și-a vopsit firele albe ca să pară mai tânăr
Leonardo DiCaprio (50 de ani) pare să nu își accepte vârsta și face tot posibilul să pară mai tânăr. Actorul a apărut marți la CinemaCon 2025, în Las Vegas, cu un look proaspăt, dar vizibil artificial. Părul său recent vopsit și barba retușată i-au trădat eforturile de a ascunde firele albe.
Conferinta de presa sustinuta de primarul capitalei, Nicusor Dan, la sediul PMB, in Bucuresti, 31 ianuarie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (6) jpg
Care sunt condițiile pe care le pune Nicușor Dan ca să se retragă din cursa pentru prezidențiale
Candidatul independent Nicușor Dan a anunțat că este dispus să se retragă din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din luna mai. El a pus două condiții care au legătură cu alți candidați și cu estimările făcute de sondaje.
Afișul expoziției  „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”
Vernisajul expoziției „Tattarescu și școala Tattarescu”
Cu ocazia împlinirii a 205 ani de la nașterea artistului Gheorghe Tattarescu (1820-1894), Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”, care va avea loc miercuri, 9 aprilie.
fabrica auto roboti semiconductori
Producătorii auto din Slovacia vor fi cei mai afectați de tarifele comerciale impuse de Trump
Producătorii auto din Slovacia, supranumită și „Detroitul Europei”, ar putea fi cei mai afectați de tarifele comerciale ce urmează să fie anunțate de președintele Donald Trump miercuri, 2 aprilie.
Imaginea Coifului de la Coțofenești, în Fototeca Institutului de Studii Social-Politice (© Facebook / Arhivele Naționale ale României)
Noi săpături arheologice în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești
Arheologii din Prahova vor efectua noi săpături în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești, în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în această zonă ar exista o cetate getică.
image png
POLITICO: Zilele lui Elon Musk la Casa Albă sunt numărate
Preşedintele Donald Trump a comunicat cercului său restrâns, inclusiv membrilor cabinetului său, că Elon Musk se va retrage în următoarele săptămâni din rolul său actual de partener de guvernare, de animator omniprezent şi de om care mânuieşte securea reducerilor bugetare la Washington.
masina de spalat, foto shutterstock jpg
Un medic spune cum te poate îmbolnăvi mașina de spălat. Mulți fac această greșeală!
Mașina de spălat este indispensabilă în orice locuință, dar dacă nu este folosită corect, ar putea să ne afecteze sănătatea. Un medic a spus că un obicei greșit în folosirea acesteia ne-ar putea îmbolnăvi!
foto facebook alexandru muraru png
Șeful Comisiei SIE avertizează că există riscuri de interferențe în alegeri din partea Rusiei
Alexandru Muraru avertizează că există riscuri de interferențe în alegeri din partea Rusiei, „fie prin amplificarea tensiunilor, a atacurilor cibernetice ori a campaniilor de influență”.
bombardier strategic rus Tu 22M3 Foto X jpg
Un bombardier strategic rusesc s-a prăbușit în Siberia. O persoană a murit după ce s-a catapultat
Un bombardier strategic rus Tu-22M3 s-a prăbușit miercuri, 2 aprilie, în regiunea Irkutsk din sud-estul Siberiei din cauza unei defecțiuni tehnice, a declarat guvernatorul local Igor Kobzev.