Roata

Publicat în Dilema Veche nr. 922 din 9 – 15 decembrie 2021
Frica lui Putin jpeg

A apărut o născocire ciudată în satele dimprejurul nostru. Vin la noi călători și negustori care vor să ne-o vîndă și nouă, la schimb cu cîteva oi și capre. Nu sîntem prea lămuriți, așa că ne-am strîns la sfat să deliberăm în mod democratic. Născocirea se folosește într-un mod bizar, dar cel mai bizar la ea e chiar numele sub care străinii ne-o prezintă: îi zice „roată”.

Așadar ne-am adunat și, după ce ne-a fost prezentată invenția și ni s-au adus și două specimene de „roată” – una mare cît un stat de om, alta mică, cît un deget, mai mulți au luat cuvîntul:

– Ar fi folositor s-o adoptăm și noi, zise timid cineva. Ne-ar ușura căratul poverilor. Nu le-am mai tîrî prin noroaie ca niște sclavi, ci le-am trage pe roți...

– Problematic, spuse cu aplomb altcineva. Mai întîi, nu cred că e de folos: roata se rostogolește prea repede și n-o poți ghida. Ei zic că există niște dispozitive pentru a o ancora cumva, osii, parcă, șasiu, dar nu le-am văzut pînă acum. Pe drumuri ușoare nu merită osteneala, iar pe drumuri grele se înfundă în șanțuri. Atunci unde s-o folosim? În plus, nu te poți urca cu ea în copaci, cum faci cu mîinile și picioarele.

– De fapt, observă un altul, e și foarte fragilă. N-a fost testată suficient și se frînge repede. Am văzut cu ochii mei.

– Chiar dacă ar fi de folos și nu s-ar strica imediat, zise altcineva, eu sînt convins că roata e foarte periculoasă. Am auzit că mulți oameni au căzut de pe ea și și-au rupt care un picior, care o mînă, ba și mai rău. Nu s-au calculat încă riscurile, dar dacă le-am calcula, am vedea că pretutindeni unde s-a introdus roata a crescut dramatic numărul accidentelor de circulație. E intolerabil! Vor fi și dificultăți birocratice: va trebui să introducem un permis de a circula cu roata...

– Păi, dacă nu s-au calculat riscurile, de unde știți asta? îndrăzni apărătorul roții.

– Fii serios, dom’le! Parcă e nevoie de atîta calcul! Orice copil îți poate arăta pericolele la care ne-ar supune pe toți o adoptare necontrolată a roții. Am auzit de un sat unde jumătate din populație zace accidentată, ba unii au căzut în rîpe și au murit. Dar bineînțeles că nu se spune nimic oficial.

– Mai e și altceva, vorbi grav șamanul, un membru respectat al comunității noastre. Chiar dacă roata ar folosi la ceva și n-ar conduce la prea multe accidente, tot ar trebui să ne ferim de ea. Avînd roata, oamenii se vor dezvăța să mai meargă pe cele două picioare, așa cum i-a lăsat Dumnezeu. Dacă Dumnezeu ar fi iubit roata, ne-ar fi făcut roți în loc de picioare. Or, e evident chiar și pentru dușmanii noștri că nu ne naștem cu roți. Roata e deci opera Satanei, care ne ispitește și vrea să ne schimbăm modul nostru tradițional de viață. Odată introdusă roata în societate, totul se va schimba: femeile, scăpate de sarcina ducerii poverilor, nu vor mai asculta de soții lor, ci se vor da în roți, copiii își vor face rotițe și vor fugi de acasă, cei slabi vor deveni la fel de puternici ca cei puternici, ologii vor circula pe roți, caii vor munci mult mai mult, fiind obligați să tragă niște chestii cu roți. Și lucrurile nu se vor opri aici: va veni cîte un deștept care va mai inventa ceva – chipurile, ca să amelioreze situația.

– De altfel, și estetic e dizgrațioasă roata, comentă cineva cu preocupări artistice. Se compară chestia asta, uniformă peste tot și la fel de oriunde ai apuca-o, cu un picior delicat de femeie, de exemplu? Roata e pur și simplu hidoasă.

Și așa se dezbătu, preț de vreo oră. Ne-am convins, majoritatea, să respingem „roata”, mai ales că și prețul cerut ni s-a părut piperat. „Mă întreb: cine profită de pe urma vînzării de roți în toate satele? Am auzit de niște „Big Rhota”... în înțelegere cu unii de pe-aici”, spuse cineva privind cu subînțeles la un vecin al său, care îi stricase gardul.

Așadar, decizia a fost cam așa: „Numita «roată» e o invenție a cărei valoare n-a fost deocamdată testată. Chiar dacă ar aduce unele foloase, e periculoasă, putînd conduce la multe accidente. Și chiar dacă am putea evita unele accidente, numita «roată» e periculoasă spiritual, conducînd la înlocuirea picioarelor și a mersului cu ele, consfințite de Dumnezeu și de natură și, în consecință, afectînd grav stabilitatea socială și culturală a mărețului nostru sat. Pe deasupra, e și urîtă”.

Fără roți în satul nostru!

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.