Rîsu’-plînsu’ profesorului Zaica
Sînt cam melancolic... Adică depresiv. Caut soluții de vindecare. Nu prea găsesc. Mai curînd mă ajută cîte o „ispravă” gazetărească rătăcită printre anii trecuți. Ca, de pildă, textul de mai jos, regăsit deunăzi, după vreo patru ani de la publicare. Iată, mi-am spus, tratamentul care mi se potrivește: umorul cu cearcăne, veselia tristă. M-am săturat de tot ce văd pe scena publică românească, m-am săturat de derbedei, de proști și de țoape, mi-am pierdut buna-dispoziție, cheful de lucru și bucuria de viață. Mă mai tratez, uneori, cu I.L. Caragiale, dar glumele lui sînt și ele amare... Tot căutînd în jur, am regăsit niște fragmente din culegerile de „aforisme“ ale copiilor, îngrijite de un om de mare ispravă, mare profesor și artist inspirat, un creator despre care, cum se întîmplă de obicei la noi, nu prea se mai vorbește: Dorel Zaica. Cu ani în urmă, domnia-sa a avut ideea să pună fragezilor săi elevi întrebări „provocatoare“, notînd, apoi, răspunsurile cele mai spectaculoase. Ca să ne mai binedispunem (dar tot în spațiul tristeții…), reiau, deci, unele pasaje, cum am mai făcut-o și în 2013, și în 2015. Precizez că e vorba de copii de dinainte de 1989, „produse“ ale educației socialiste, despre care astăzi își amintesc tot mai puțini.
Ce este un ministru? „Ministru e un om care stă pe scaun și le spune la alții să facă cerere.“ (7 ani)
Ce este acela un testament? „Testament este cînd la capitaliști moare unul și lasă averea la copii. La noi nu e testament pentru că nu are ce să lase omul.“ (11 ani)
Ce este setea? „Setea înseamnă cînd tu vezi cico în oraș și vrei să bei și mama nu-ți dă, că după aia nu are bani de mîncare.“ (7 ani)
Ce este Biblia? „Biblia este o carte lăsată de Dumnezeu, ca să se afle despre viitor. În ea scrie că vor fi două războaie mondiale și amîndouă vor fi cîștigate de români și chiar așa s-a întîmplat.” (11 ani)
Ce este economia? „Economie înseamnă să stăm puțin cu lumină și să stăm mult pe întuneric.” (8 ani)
Ce este politica? „Politica e un fel de spionaj.” (12 ani)
Ce sînt politicienii? „Politicienii sînt niște oameni care vor să facă pe deștepții în fața poporului.” (12 ani)
Ce este răbdarea? „Răbdarea este fenomenul care îi dă posibilitatea unui om să tacă din gură.” (12 ani)
Ce sînt comuniștii? „Comuniștii sînt ăia care umblă cu fanfara.“ (6 ani)
Ce este respectul? „Respectul înseamnă să te scoli și să stea babele pe scaun.” (9 ani) „Respectul înseamnă cînd un băiat se duce la o doamnă și îi face tot ce spune.” (7 ani)
Cine face laptele bătut? „Vaca face laptele bătut cînd o bate stăpînul ei și după aia el o smulge.” (6 ani)
De ce unii oameni fluieră și sforăie cînd dorm? „Unii oameni fluieră cînd sforăie, că se gîndește la ziua de mîine și fluieră a pagubă.” (9 ani)
Ce este răscoala? „Răscoala înseamnă cînd părinții noștri nu găsesc bani și atunci răscolesc, ca să găsească.” (8 ani)
Ce este statul? „Statul e o organizație de partid care reprezintă conducerea.“ (12 ani) „Statul e un om de la miliție.” (7 ani)
Avantajul de a cumpăra de la țărani: „La țărani, castraveții și roșiile sînt mai bune. La stat sînt mai rele, că statul mai stă, mai se culcă, mai vine cîteodată și după aia iar mai stă.” (8 ani)
Cine sînt autorii bancurilor? „Autorii bancurilor sînt oameni care au vizitat Oltenia.“ (9 ani) „Bancurile le-a făcut Ștefan cel Mare, ca să știe și oamenii să mai glumeze.” (7 ani) „Bancurile le face statul.” (7 ani)
Despre finanțarea Bisericii: „Oamenii bogaţi care fac daruri bisericilor, dacă au păcate mari sînt scutiţi 15-20% de pedeapsă, nu 100% cum cred ei.“ (12 ani) Sau: „Deageaba încearcă unii oameni bogaţi de acum să dea cadouri sau bani unor biserici ca să mai fie iertaţi de păcate cînd mor, pentru că la Dumnezeu nu se umblă cu pile sau cu mită cum se umblă în guvern sau în parlament.” (13 ani)
Despre funcția consolatoare a Bisericii: „Cred că biserica e locul în care uiţi că mîine n-ai cîrnaţi pentru fasole.” (13 ani)
Despre dărîmarea bisericilor: „Comuniştii nu au dărîmat chiar toate bisericile, că au mai lăsat şi pentru turişti.“ (11 ani) Sau, mai subversiv: „Comuniştii n-au dărîmat toate bisericile, că după aia rămîneau fără nişte locuri foarte bune de spionat oamenii.“ (14 ani)
Cum se vorbeşte în lumea de dincolo? „În rai şi iad se vorbeşte doar cu interjecţii; în iad cu: Auu, Vaaai, Aaah, Ooof, iar în rai cu: Mmm, Aaaa şi Yeees.” (14 ani)
Deocamdată atît: Auu! Vaaai! Aaah! Ooof!
A recitit pentru dvs.
Andrei Pleșu