Risipa românească

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
Cum trebuie s─â fie un ministru? jpeg

Am spus ╚Öi am scris, de mai multe ori, c─â problema cea mai grav─â cu care se confrunt─â Rom├ónia nu este ÔÇ×fuga creierelorÔÇť (brain-drain), ci risipa creierelor (brain-waste). E vorba, pe de o parte, de foarte mul╚Ťi tineri excelent ├«nzestra╚Ťi care nu s├«nt folosi╚Ťi, dup─â absolvirea studiilor universitare, pe m─âsura calific─ârii lor ╚Öi, pe de alt─â parte, de tineri care au plecat, s-au format ├«n importante ╚Öcoli din str─âin─âtate ╚Öi au luat decizia de a se ├«ntoarce, pentru a ╚Öi exersa competen╚Ťa la ei acas─â. Ei bine, odat─â ├«ntor╚Öi, se izbesc de o inadmisibil─â indiferen╚Ť─â public─â ╚Öi de o total─â opacitate a institu╚Ťiilor pe care ar putea s─â le slujeasc─â ├«n mod str─âlucit. Nu am cuno╚Ötin╚Ť─â dec├«t de cazuri izolate, pe care ├«nt├«mplarea mi le-a scos ├«n cale, dar s├«nt convins c─â ÔÇ×rezerva de cadreÔÇť nefolosite este, ├«n Rom├ónia, enorm─â ╚Öi c─â s├«ntem vinova╚Ťi pentru pierderea unor energii profesionale cu care, altfel, s├«ntem gata s─â ne m├«ndrim ÔÇ×patrioticÔÇť, dar ├«n beneficiul c─ârora (care, de fapt, e un beneficiu na╚Ťional) nu facem nimic. Am s─â dau c├«teva exemple.

Anul trecut, a ap─ârut, la Paris, la o reputat─â cas─â de editur─â (Les ├ëditions du Cerf), teza de doctorat a dlui Dan-Alexandru Ilie╚Ö. Teza a fost sus╚Ťinut─â la Sorbona, sub conducerea lui R├ęmi Brague, unul dintre cei mai mari speciali╚Öti din lume ├«n filozofie medieval─â arab─â ╚Öi iudaic─â (Marele Premiu de Filozofie al Academiei Franceze ├«n 2009). Dl Brague semneaz─â prefa╚Ťa lucr─ârii pe care a condus-o ╚Öi nu face economie de calificative vorbind despre doctoranzii s─âi rom├óni, ├«n general, ╚Öi despre dl Ilie╚Ö, ├«n special. E vorba de cercet─âtori recomanda╚Ťi de profesorul Virgil Ciomo╚Ö de la Universitatea clujean─â, ÔÇ×al c─âror nivel de preg─âtire este ├«ntotdeauna foarte ├«nalt, a c─âror forma╚Ťie i-ar putea face s─â ro╚Öeasc─â pe colegii lor francezi, ca s─â nu mai vorbim de bunele lor maniere ╚Öi de calitatea exprim─ârii lor ├«n limba francez─âÔÇť. C├«t despre teza dlui Ilie╚Ö, ea este ÔÇ×un model pentru studio╚Öii (din p─âcate, nu prea numero╚Öi) ai domeniuluiÔÇť. ╚śi acum vine surpriza livrat─â de ambian╚Ťa carpatic─â. ÔÇ×ModelulÔÇť Ilie╚Ö nu pare s─â fac─â doi bani pentru ÔÇ×exigen╚ŤeleÔÇť cona╚Ťionalilor s─âi. Degeaba a decis s─â se ├«ntoarc─â ├«n patrie, degeaba face parte dintr-o minoritate savant─â care ╚Ötie arab─â, ebraic─â, greac─â ╚Öi latin─â, degeaba o fi visat s─â dea un impuls medievisticii autohtone. Domnia-sa n-a g─âsit de lucru dec├«t ca func╚Ťionar la Consiliul Jude╚Ťean Bistri╚Ťa-N─âs─âud. Ce ╚Ťar─â generoas─â! Ce ╚Ťar─â m├«ndr─â! Ce mult ne iubim valorile ╚Öi ce grijuliu le folosim!

Un alt caz este acela al dlui Liviu Borda╚Ö. Absolvent de Filozofie cu stagii de specializare, vreme de mai mul╚Ťi ani, la Viena, Roma, Heidelberg ╚Öi Floren╚Ťa, la care se adaug─â un lung episod indian (masterat ├«n sanscrit─â), intense cercet─âri ├«n materie de indianistic─â ╚Öi istoria religiilor (e, ├«ntre altele, membru al Societ─â╚Ťii Italiene de Istoria Religiilor), ample sondaje documentare ╚Öi analitice ├«n opera lui Mircea Eliade, ca ╚Öi ├«n aceea a lui Nae Ionescu, soldate, toate, cu volume ap─ârute ├«n ╚Ťar─â, dl Borda╚Ö se afl─â, acum, la 48 de ani, ├«n postura de ╚Öomer. Dup─â cuno╚Ötin╚Ťa mea, nu exist─â, la aceast─â or─â, ├«n Rom├ónia, dec├«t doi cunosc─âtori de sanscrit─â: Radu Bercea ╚Öi Liviu Borda╚Ö. N-avem nevoie de priceperea lor, de h─ârnicia lor, de angajamentul lor intelectual. Dl Borda╚Ö se refugiaz─â, c├«t de des poate, la Zal─âu, unde locuiesc p─ârin╚Ťii lui. Lucreaz─â solitar, aproape ne╚Ötiut, neluat ├«n seam─â de ÔÇ×forurileÔÇť care ar trebui s─â administreze ÔÇ×bunurileÔÇť culturii umaniste din ╚Ť─âri╚Öoar─â.

╚śi ca s─â nu par confiscat de un singur domeniu ╚Öi de genera╚Ťia mai fraged─â, voi da un ultim exemplu, din cu totul alt registru. L-am admirat, ├«n tinere╚Ťe, pe marele actor de cinema Dan Nu╚Ťu. Din p─âcate, a ales s─â plece din ╚Ťar─â ├«n 1979, dar, dup─â ani lungi de pribegie, s-a ├«ntors, ├«mpreun─â cu so╚Ťia sa, Cristina Hoffman, la Bucure╚Öti. A ├«ncercat, cu resurse ob╚Ťinute prin efort propriu, s─â ├«ntre╚Ťin─â, ├«n zona Sibiului, un atelier de film documentar (ÔÇ×AristotelesÔÇť), pentru tineri regizori. Am avut pl─âcerea s─â-l ├«nt├«lnesc ╚Öi s─â m─â bucur de convivialitatea lui ╚Öi a partenerei sale de via╚Ť─â: e ├«n perfect─â form─â, cu aceea╚Öi inconfundabil─â voce, cu aceea╚Öi alur─â cordial nonconformist─â, cultivat, plin de umor, generos, gata de lucru. Dar care ÔÇ×lucruÔÇť? Dan Nu╚Ťu st─â cuminte ├«ntr un apartament de pe Bulevardul B─âlcescu ╚Öi e tocmai bun s─â fie folosit. (ÔÇ×Dac─â vine ceva ╚Öi dac─â e bun, se prime╚ÖteÔÇť ÔÇô spunea, la un moment dat, ├«ntr-un interviu.) Nu are datele unui pensionar, ale unui meseria╚Ö ÔÇ×expiratÔÇť. Constat, ├«ns─â, c─â nimeni din breasl─â nu pare lacom s─â-l utilizeze. E ca ╚Öi cum l-ai avea prin preajm─â pe James Dean matur, experimentat, consistent, dar te-ai dispensa de el, ca de o fil─â de istorie. Ce ╚Ťar─â e asta? ÔÇô ├«mi vine s─â spun, cum spusese, c├«ndva, ├«ntr-un moment de exasperare, Constantin Noica. Cum de ne putem permite s─â fim at├«t de risipitori?

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?