„Rimează“ Rimes cu Brâncuși?

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Frica lui Putin jpeg

După ce ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a numit-o pe Irina Rimes „ambasadoare onorifică a Zilei Constantin Brâncuși, 2020“ (19 februarie), pe motiv că astfel tineretul va afla măcar cîte ceva despre marele sculptor și arta sa, s-a stîrnit o mică furtună mediatică. Mulți au condamnat gestul ministrului. Irina Rimes, s-a spus, e o cîntăreață agreabilă, nu lipsită de talent și, adevărat, are mulți fani printre tineri, dar cum rimează ea cu Brâncuși? O fi „mai mainstream, așa“, cum s-a exprimat dînsa, dar asta nu înseamnă că și-ar putea îndeplini acest rol cu un minimum succes. Pare chiar o sarcină nelalocul ei, un scandal, ba chiar un kitsch. Ar fi trebuit ales altcineva. Un sculptor s-a întrebat de ce n-a fost ales un artist plastic tînăr. Răspunsul evident (și trist, cumva) ar fi că n-are un milion de like-uri pe rețele. Cristian Tudor Popescu, după ce a imitat sarcastic accentul moldovenesc al cîntăreței, l-a propus, gentil, în rolul de ambasador pe Andrei Pleșu. Cu siguranță că dl Pleșu ar putea ține admirabile dizertații despre Brâncuși, dar, din nefericire, el însuși ar avea nevoie de un alt „ambasador“, pentru a fi pe gustul și pe înțelesul generațiilor de tineri, altminteri cu mult mai sensibili la persoana și cîntecele Irinei Rimes.

Nu știu, bineînțeles, ce rezultat va avea demersul ministrului și al „ambasadoarei onorifice“. Poate că, totuși, va fi ceva mai mult decît zero. Poate vor mai afla cîțiva despre Brâncuși. Poate îi vor privi cîteva minute, pe mobil, unele opere. Poate vor cădea trei minute pe gînduri. Ar fi un început. Așa că nu mi se pare că demersul merită disprețul de principiu.

Fapt este că între ceea ce se numește „cultura înaltă“ (sau a elitelor) și cultura (sau culturile) populară niciodată ruptura n-a fost mai profundă. Și nu numai la noi, deși poate că am adăugat și noi ceva aici. Se va zice însă că de multă vreme (cel puțin de două sute de ani) există o separare între cultura elitelor și cultura de masă – separare accentuată mai ales în secolul XX, odată cu dezvoltarea fără precedent a mijloacelor de reproducere audiovizuale electronice, asta spre a nu mai vorbi despre Internet.

Este adevărat. Și totuși, în trecut, de exemplu în secolul al XIX-lea, deși exista deja o mare deosebire între cultura elitelor și culturile populare, cele din urmă încă se modelau după cea dintîi și încercau să o imite, mai bine sau mai rău: burghezii se voiau aristocrați și imitau, după puteri, manierele și gusturile aristocratice, inclusiv pe cele artistice; micii burghezi îi imitau pe marii burghezi, iar oamenii din popor, de îndată ce ieșeau din satul lor, încercau să-și aproprieze cultura burgheză. E ceea ce se numește aculturație. Fenomenul nu conducea desigur la egalizarea culturilor, dar măcar le compatibiliza cumva, făcîndu-le reciproc inteligibile.

Lucrurile s-au schimbat fundamental odată cu secolul XX, de cînd avangarda artistico-literară (căreia îi aparținea pe deplin și Brâncuși), cu disprețul său caracteristic (și discutabil) pentru burghez, a separat violent cultura elitei de culturile populare, deja aculturate în sens burghez. În continuare, spiritul democratic (ba chiar populist din ultimul timp), tot mai penetrant și prin definiție antielitist, a tins să reducă mult vechea preocupare a claselor „de jos“ de a imita „clasele de sus“, ba în fapt a negat chiar legitimitatea unei atari imitații. Rezultatul a fost că, altădată invidiate și emulate, elitele culturale autentice au ajuns acum izolate într-un fel de ghetou cultural, abia mai reușind să-și mențină statutul și chiar pura existență uneori.

Sînt de aceea de părere că trebuie încurajate diferitele încercări, chiar exotice, de a „accesibiliza“ cultura „înaltă“ – fie că-i vorba de arte vizuale, de muzică, teatru, de film sau literatură. Adevărat, în alte timpuri, asemenea încercări ar fi trecut, și nu fără motiv, drept lipsite de gust și deplasate. Nu mai sînt însă „alte timpuri“, ci acestea, ale like-urilor pe Internet, ale influencer-ilor, ale blog-urilor și vlog-urilor, cu tot ceea ce toate astea presupun. Nu mai există, de fapt, cultură „înaltă“ și cultură „joasă“, ci numai cultură populară și culturi de nișă. Și nu mai există aculturație, ci numai segregare.

E destul de dulce, recunosc, să te închizi în nișa ta printre cei cu care te asemeni, privind cu condescendență, cînd cu dispreț la cei din afara nișei și evocînd cu nostalgie alte timpuri, mai faste în privința „marilor valori“. Dar poate că merită uneori și să alegem formula mai grea și aproape compromițătoare, de a nu disprețui sistematic ocaziile deschiderii. De acord, Rimes „nu rimează“ cu Brâncuși. Totuși, iubitorii de Rimes și de Brâncuși, oricît sînt de diferiți, își împart una și aceeași mică lume.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner Vica Blochina png
Vica Blochina, dezvăluiri șocante! De ce nu trebuie să iei numele soțului după căsătorie și cum îți distruge asta destinul
De curând a devenit specialistă în arta numerologiei, iar acum Vica Blochina le explică celor de acasă cât de mult ne inlfuențează cifrele, dar și numele pe care-l purtăm. Recent, fosta lui Pițurcă explică de ce nu e bine ca femeile să ia numele soțului după căsătorie.
Dorin Recean FOTO Facebook jpeg
Dorin Recean a făcut remanierea guvernamentală. Cine pleacă din Guvernul de la Chișinău
Dorin Recean a anunțat că ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, va fi înlocuit de secretara de stat Daniella Misail-Nichitin, iar Ludmila Catlabuga o va înlocui pe ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bolea, ultimul urmând să ajungă la conducerea Ministerului Infrastructurii
Landing of Australian troops at ANZAC Cove, 25 April 1915 slnsw jpg
Revolta Arabă, moment crucial în crearea conștiinței naționale arabe și apariția Orientului Mijlociu Modern. Cum a reușit un arheolog și spion al Armatei Britanice să pună capăt existenței Imperiului Otoman?
La începutul secolului al-XX-lea, în ciuda tuturor reformelor realizate de sultanii Abdul Medjid (1839-1861) și Abdulaziz (1861-1876) în Perioada Tanzimatului (1839-1876), precum dezvoltarea sistemului administrativ(prin promulgarea ,,Legii Vilayetelor” din 21 octombrie 1864, ce stipula împărțirea
banner elodia png
image png
Premiul german de arhitectură, acordat unui artist britanic, anulat după ce acesta a cerut boicotarea instituțiilor culturale israeliene
Fundația de Arhitectură Schelling refuză să îi acorde lui James Bridle premiul de 10.000 de euro după ce acesta a semnat o scrisoare deschisă.
andreea marin stefan banica 6 jpg
Ce înălțime are, de fapt, Ștefan Bănică. Pe vremea când era cu Andreea Marin spunea că măsoară mai mult decât în realitate!
Ștefan Bănică Jr., unul dintre cei mai iubiți artiști din România, a fost mereu subiect de interes public, fie pentru cariera sa de succes, fie pentru viața personală.
Inmormantarea fica  lui Igor Cugiuc , FOTO FB Alina Zotea jpg
Imagini tulburătoare de la înmormântarea fiicei artistului Igor Cuciuc: „De ce, Doamne, mi-ai luat, la 17 ani, fata? Nu este leac sa ne revenim”
Andreea, fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc a fost înmormântată luni. Adolescenta, în vârstă de 17 ani, a murit în urma unui stop cardiac, în timp ce se afla la petrecerea de Balul Bobocilor.
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
Ce atribuții are președintele României. Aproape o treime dintre alegători nu știu să răspundă la această întrebare
Aproape o treime dintre români nu cunosc adevăratele atribuții ale președintelui pe care urmează să îl voteze duminică, arată un nou sondaj de opinie INSCOP, realizat la comanda cotidianului Libertatea.
parcare otopeni jpg
Concedii lungi în familie: cum să te pregătești și să te bucuri de fiecare moment
Vacanțele lungi în familie sunt o oportunitate extraordinară de a petrece timp de calitate cu cei dragi, de a crea amintiri și de a explora locuri noi. Însă, pentru ca totul să decurgă fără probleme și să te bucuri de fiecare moment, e important să planifici cu grijă fiecare detaliu. De la pregătire