„Rimează“ Rimes cu Brâncuși?

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Frica lui Putin jpeg

După ce ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a numit-o pe Irina Rimes „ambasadoare onorifică a Zilei Constantin Brâncuși, 2020“ (19 februarie), pe motiv că astfel tineretul va afla măcar cîte ceva despre marele sculptor și arta sa, s-a stîrnit o mică furtună mediatică. Mulți au condamnat gestul ministrului. Irina Rimes, s-a spus, e o cîntăreață agreabilă, nu lipsită de talent și, adevărat, are mulți fani printre tineri, dar cum rimează ea cu Brâncuși? O fi „mai mainstream, așa“, cum s-a exprimat dînsa, dar asta nu înseamnă că și-ar putea îndeplini acest rol cu un minimum succes. Pare chiar o sarcină nelalocul ei, un scandal, ba chiar un kitsch. Ar fi trebuit ales altcineva. Un sculptor s-a întrebat de ce n-a fost ales un artist plastic tînăr. Răspunsul evident (și trist, cumva) ar fi că n-are un milion de like-uri pe rețele. Cristian Tudor Popescu, după ce a imitat sarcastic accentul moldovenesc al cîntăreței, l-a propus, gentil, în rolul de ambasador pe Andrei Pleșu. Cu siguranță că dl Pleșu ar putea ține admirabile dizertații despre Brâncuși, dar, din nefericire, el însuși ar avea nevoie de un alt „ambasador“, pentru a fi pe gustul și pe înțelesul generațiilor de tineri, altminteri cu mult mai sensibili la persoana și cîntecele Irinei Rimes.

Nu știu, bineînțeles, ce rezultat va avea demersul ministrului și al „ambasadoarei onorifice“. Poate că, totuși, va fi ceva mai mult decît zero. Poate vor mai afla cîțiva despre Brâncuși. Poate îi vor privi cîteva minute, pe mobil, unele opere. Poate vor cădea trei minute pe gînduri. Ar fi un început. Așa că nu mi se pare că demersul merită disprețul de principiu.

Fapt este că între ceea ce se numește „cultura înaltă“ (sau a elitelor) și cultura (sau culturile) populară niciodată ruptura n-a fost mai profundă. Și nu numai la noi, deși poate că am adăugat și noi ceva aici. Se va zice însă că de multă vreme (cel puțin de două sute de ani) există o separare între cultura elitelor și cultura de masă – separare accentuată mai ales în secolul XX, odată cu dezvoltarea fără precedent a mijloacelor de reproducere audiovizuale electronice, asta spre a nu mai vorbi despre Internet.

Este adevărat. Și totuși, în trecut, de exemplu în secolul al XIX-lea, deși exista deja o mare deosebire între cultura elitelor și culturile populare, cele din urmă încă se modelau după cea dintîi și încercau să o imite, mai bine sau mai rău: burghezii se voiau aristocrați și imitau, după puteri, manierele și gusturile aristocratice, inclusiv pe cele artistice; micii burghezi îi imitau pe marii burghezi, iar oamenii din popor, de îndată ce ieșeau din satul lor, încercau să-și aproprieze cultura burgheză. E ceea ce se numește aculturație. Fenomenul nu conducea desigur la egalizarea culturilor, dar măcar le compatibiliza cumva, făcîndu-le reciproc inteligibile.

Lucrurile s-au schimbat fundamental odată cu secolul XX, de cînd avangarda artistico-literară (căreia îi aparținea pe deplin și Brâncuși), cu disprețul său caracteristic (și discutabil) pentru burghez, a separat violent cultura elitei de culturile populare, deja aculturate în sens burghez. În continuare, spiritul democratic (ba chiar populist din ultimul timp), tot mai penetrant și prin definiție antielitist, a tins să reducă mult vechea preocupare a claselor „de jos“ de a imita „clasele de sus“, ba în fapt a negat chiar legitimitatea unei atari imitații. Rezultatul a fost că, altădată invidiate și emulate, elitele culturale autentice au ajuns acum izolate într-un fel de ghetou cultural, abia mai reușind să-și mențină statutul și chiar pura existență uneori.

Sînt de aceea de părere că trebuie încurajate diferitele încercări, chiar exotice, de a „accesibiliza“ cultura „înaltă“ – fie că-i vorba de arte vizuale, de muzică, teatru, de film sau literatură. Adevărat, în alte timpuri, asemenea încercări ar fi trecut, și nu fără motiv, drept lipsite de gust și deplasate. Nu mai sînt însă „alte timpuri“, ci acestea, ale like-urilor pe Internet, ale influencer-ilor, ale blog-urilor și vlog-urilor, cu tot ceea ce toate astea presupun. Nu mai există, de fapt, cultură „înaltă“ și cultură „joasă“, ci numai cultură populară și culturi de nișă. Și nu mai există aculturație, ci numai segregare.

E destul de dulce, recunosc, să te închizi în nișa ta printre cei cu care te asemeni, privind cu condescendență, cînd cu dispreț la cei din afara nișei și evocînd cu nostalgie alte timpuri, mai faste în privința „marilor valori“. Dar poate că merită uneori și să alegem formula mai grea și aproape compromițătoare, de a nu disprețui sistematic ocaziile deschiderii. De acord, Rimes „nu rimează“ cu Brâncuși. Totuși, iubitorii de Rimes și de Brâncuși, oricît sînt de diferiți, își împart una și aceeași mică lume.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Piersic jr  1 jpg
Freak Show cu Elon Muscă și alte ciudățenii
Trageți aer în piept și gata! Vă țineți respirația cât puteți, fiindcă de-acum orice gură de oxigen costă. „Am cumpărat tot aerul din România”, a anunțat sec investitorul lacom, privind crunt spre cei care-l priveau neîncrezători.
d0d1d575051a4db3b0917f68b98eb0fa png
Accident groaznic în Cluj, între un microbuz şi un camion. Trei oameni au murit, alți 5 sunt răniți, prin care și un bebeluș
Un grav accident rutier, în care au fost implicate un microbuz şi un camion, a avut loc luni, 7 aprilie 2025, în judeţul Cluj. Trei pasageri din microbuz au murit, iar alte cinci persoane sunt rănite.
image png
Tunelurile noi din România ce vor doborî recordul Transfăgărășanului. De peste două ori mai lungi decât Capra-Bâlea, simbol al anilor '70
Timp de cinci decenii, tunelul Capra–Bâlea, parte a spectaculosului Transfăgărășan, a fost considerat cea mai impresionantă lucrare de infrastructură rutieră din România. Cu o lungime de 884 de metri, tunelul săpat în inima Munților Făgăraș a fost simbolul ambiției și forței de mobilizare a regimulu
ger jpg
Vreme de iarnă în toată țara. Va fi foarte frig, cu minime de până la -10°C și ninsori în mai multe zone
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că luni, 7 aprilie 2025, vremea va fi deosebit de rece, cu brumă și îngheț la sol, precipitații mixte și intensificări ale vântului. În mai multe zone va ninge.
Borcane pentru condimente jpg
Alimentul din bucătărie, utilizat zilnic, care provoacă depresie. Ce spune ultimul studiu
Un nou studiu vine să confirme un adevăr tot mai greu de ignorat: nu doar inima suferă din cauza consumului excesiv de sare, ci și creierul.
steaua rosie fb jpg
Situație nemaipomenită în Europa. A câştigat titlul înainte să înceapă play-offul
Bilanț excepțional: 28 de victorii, două remize, zero înfrângeri.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Donald Trump, despre eșecul acordului dintre China și SUA privind vânzarea TikTok: „Asta ne arată puterea tarifelor”
China a făcut să eşueze proiectul de acord cu Statele Unite privind vânzarea reţelei de socializare TikTok din cauza noilor taxe vamale impuse de Washington, a afirmat, duminică, președintele Donald Trump.
coafura tunsoare femeie istock jpg
4 tunsori care te întineresc și îți păstrează eleganța după 30 de ani
După vârsta de 30 de ani, multe femei încep să-și regândească stilul și să-și dorească un look care să reflecte atât maturitatea, cât și vitalitatea. Departe de a fi un moment de renunțare la creativitate, această etapă este, dimpotrivă, o oportunitate de redefinire.
Limba socarei_shutterstock 2028160145 jpg
Ingredientul din bucătărie care readuce la viață planta „limba soacrei” și îi menține frunzele verzi tot anul
În multe locuințe, într-un colț de cameră sau pe pervazul ferestrei, își face loc o plantă înaltă și impunătoare, cu frunze drepte, verzi și dungate, cunoscută popular sub numele de limba soacrei – sau, în termeni științifici, Sansevieria.