Revoluționari și conservatori

Publicat în Dilema Veche nr. 930 din 3 – 9 februarie 2022
Frica lui Putin jpeg

„Omul e născut liber și pretutindeni este în lanțuri.“ Altfel spus – sugerează J.-J. Rousseau prin aceste vorbe celebre cu care se deschide Contractul social –, nenumăratele cazuri de servitute de iure sau de facto pe care experiența și istoria le furnizează din belșug indică, în chip paradoxal, o excepție majoritară, nu o regulă majoritară. Căci regula omului n-are dreptul să descrie și să prescrie ceea ce e contra naturii omului, denaturat. Omul trăiește, în fapt, nu numai rău, necuvenit, dar mai ales contrar firii sale adevărate și, de multe ori, a ajuns atît de corupt, încît nici nu-și mai dă seama de condiția lui. Or, nu această condiție prezentă a sa, servitutea, este pentru Rousseau (și pentru cei care l-au urmat) regula autentică a naturii omenești, ci, dimpotrivă, ea este sinonimă cu excepția majoritară, ajunsă aproape universală. Căci regula este aceea a naturii umane care proclamă libertatea cu care omul e conatural și abia ea îi dă legea adevărată. Această lege, această regulă nu e manifestă? Desigur că nu e, dar nici legea căderii corpurilor nu e manifestă (ea fiind evidentă doar în vid), dovadă că a fost ignorată complet de la Aristotel pînă la Galilei și numai excepțiile de la ea au fost luate în seamă. Și totuși, regula nemanifestă, anume libertatea naturală pierdută cîndva, în preistoria omenirii, ar putea fi cumva recuperată prin ceea ce Rousseau numește „libertatea civilă“ – adică supunerea voluntară a cetățeanului la „voința generală“ a unei republici bine alcătuite.

Ceea ce i-a caracterizat dintotdeauna pe reformatori și pe revoluționarii sociali, politici și religioși – de la Moise și Platon la Apostolul Pavel, Luther, Morus, Rousseau, Marx, Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela, Lech Walesa – a fost, așadar, tocmai un anume mod special de a interpreta regula și excepția: ei au considerat că ceea ce, din punctul lor de vedere, era intolerabil în societățile omenești respective – sclavie, inegalitate, ierarhii strîmbe, mizerie, idolatrie, erezie, depravare morală, alienare socială, opresiune străină sau domestică etc. – constituie în realitate marea excepție, deși una majoritară, desigur. Pentru reformatori deci, nu mărimea și extensia răului politic, social, religios și moral dau regula omenescului, ci îi oferă excepția, chiar dacă răul reușește să umple cu această excepție o mare parte, poate cea mai mare parte a timpului istoric și a vieții oamenilor. În consecință – cred ei –, regula, firește minoritară, din prezentul lor poate fi, uneori, descoperită în trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat, sau măcar în principii, ca majoritară. De aici, ei trag concluzia că această regulă ar putea fi universalizată practic într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, prin reforme energice sau chiar revoluții.

Cît despre adversarii reformelor sau mai ales ai revoluțiilor – să-i numim „conservatori“, precum Edmund Burke, Joseph de Maistre –, aceștia procedează exact invers: ei interpretează abundența nefericirii, inegalității, nelibertății sau ticăloșiei din lume drept regulă sau parte a unei reguli a vieții lumii – acum însă regulă evident majoritară –, ceea ce îi determină să încerce să o justifice și să descopere în ea o ordine intrinsecă a firii sau voită de Dumnezeu, ba chiar să-i vadă latura pozitivă. Pentru Bernard de Mandeville sau Adam Smith, de exemplu, viciile și egoismul oamenilor însumate duc pînă la urmă la un rezultat pozitiv în ansamblu – avuția societății – prin mecanismul „mîinii invizibile“. La Sf. Augustin, Hobbes, Machiavelli și, bineînțeles, la Freud, civilizația prin ființa sa este represivă, dar represiunea reprezintă răul deopotrivă minimal și necesar, din care se poate naște un anume bine – societatea civilizată. Pentru alții – precum „prietenii“ veniți să-l consoleze pe Iov, pentru Marcus Aurelius, Plotin, Augustin etc. –, răul din lume se echilibrează în mod necesar cu binele – precum umbrele și luminile într-o pictură – și numai defectul nostru de percepție, prin care vedem mereu numai partea, și nu întregul, ne face mai atenți la primul. Ordinea aceasta e naturală, exprimată prin norme și reguli actuale, voite de Natură sau de Dumnezeu.

Ceea ce percepem din lume, ceea ce îndurăm din lume îi constituie oare și regula (ce comportă un minimum de excepții) sau, de fapt, reprezintă numai o aproape generală excepție de la o regulă încă ascunsă a naturii umane? Iată una dintre întrebările capitale pe care, sub diferite forme, și-au pus-o oamenii în toate timpurile. Iar felul cum au răspuns i-a despărțit, îi desparte și îi va despărți pe veci.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Vladimir Putin și Nikolai Patrușev FOTO Profimedia jpg
Consilierul lui Putin amenință Ucraina și Rep. Moldova cu dispariția de pe harta lumii. Cum a reacționat Chișinăul
Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, susține că Ucraina ar putea să nu mai existe în acest an, iar Republica Moldova riscă să-și piardă statalitatea în viitorul apropiat din cauza politicii antiruse și rusofobe.
Soldați nord coreeni în regiunea Kursk Foto X jpg
Armata Ucrainei se confruntă cu o nouă problemă pe front: soldații sinucigași din Coreea de Nord. „Sunt gata să se sacrifice pentru Kim Jong Un”
Unii soldați nord-coreeni recurg la măsuri extreme în timpul luptelor din regiunea Kursk, precizează Forţele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene.
shutterstock 2319433843 jpg
Mantra potrivită pentru fiecare zodie în 2025. Ce ai nevoie să repeți pentru un an de succes?
Fiecare zodie are provocările și lecțiile ei într-un an tumultuos cum este 2025. Lasă mantra aleasă să fie ghidul tău personal în drumul către succes și echilibru!
Leonard și Monica Doroftei fac echipă bună la Power Coupe
Cum a fost experiența „Power couple” pentru Leonard și Monica Doroftei: „O să iasă ce-i mai rău din voi” Detalii din culisele show-ului de la Antena 1
Sezonul doi al emisiunii Power Couple de la Antena 1 a debutat aseară, pe 13 ianuarie, iar audiența a fost pe măsură.
spit cantacuzino jpg
Cum au fost furate cele trei picioare din frigiderele spitalului Cantacuzino. Doi medici explică gestul irațional al hoțului: „Suferă, probabil, de afecțiuni psihice”
Povestea șocantă care a avut loc acum trei zile la Spitalul Cantacuzino din București, de unde au fost furate trei picioare amputate, este departe de a se fi încheiat. Pe fir au intrat polițiștii, dar și reprezentanții DSP, care au deschis o serie de anchete și au amendat spitalul cu 4.400 de lei.
crustaceu gigantic Facts The Giant Isopod png
Darth Vader, descoperit în apropierea Insulelor Spratly în apropiere de Vietnam
O specie de crustaceu gigantic, descoperită recent, a fost numit după Darth Vader, personajul malefic din seria de filme ''Star Wars''. Până în prezent, specia a fost întâlnită doar în apele vietnameze din apropierea Insulelor Spratly.
Atac cu rachete in Ucraina FOTO Profimedia (2) jpg
Cel mai mare atac al Ucrainei asupra unor obiective militare şi industriale de pe teritoriul Rusiei. „Rachetele au lovit direct uzina”
Ucraina anunţă că noaptea trecută a lansat cel mai mare atac al său de la începutul războiului asupra mai multor obiective strategice, militare şi industriale, de pe teritoriul Rusiei.
banner irinel columbeanu png
Cum vrea Irinel Columbeanu să scape de sărăcie? Scoate de la naftalină noi picanterii din viața intimă și le dă emoții fostelor iubite
Irinel Columbeanu a făcut o serie de dezvăluiri despre planurile pe care le are. Deși își duce traiul în azil, acolo unde a ajuns după o viață luxoasă, și încearcă să găsească mereu activități care să îl țină ocupat.
Călin Georgescu părăsește sediul Curții de Apel București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Declarațiile lui Călin Georgescu că NATO va ataca Rusia de la Mihail Kogălniceanu, preluate de presa de la Moscova
Călin Georgescu a declarat că va interzice rețeaua construită de George Soros. Declarațiile sale cu privire la un atac NATO asupra Rusiei au fost preluate de agenția de presă rusă și de un podcaster american.