Revine coșmarul?

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Frica lui Putin jpeg

Revine vechiul scenariu? Sau vechiul coșmar? Se pare, într-adevăr, că unitatea „dreptei“ e din nou ruinată, compromisă de certurile aproape zilnice. Și dezunirea s-a instalat nu numai între liberali și USR, ci și între aliații apropiați, USR și PLUS. Pe fondul incapacității politicienilor de la partidele respective de a găsi candidați comuni la primării importante, precum București sau Iași, al iminenței unor racolări de către PNL ale unor primari foști PSD, plouă dinspre „dreapta“ cu acuzații de „blat“ cu PSD. La audierile de săptămîna trecută ale miniștrilor liberali a frapat înverșunarea și acrimonia cu care parlamentarii USR au atacat Guvernul Orban. Doamna Cosette l-a depășit pe deja celebrul domn Orlando în demagogie la adresa ministrului de Finanțe. Dar nici măcar USR și PLUS nu reușesc să cadă de acord asupra unui candidat comun al Alianței, ba nu se înțeleg nici măcar asupra modalității tehnice de a-l desemna pe cel cu șansele cele mai mari. Nici Cioloș, nici Barna nu par doritori sau în stare să realizeze o unitate și să negocieze apoi, ca un singur partid, cu PNL. Și același lucru se întîmplă, pare-se, și la Iași.

Iar, între timp, PSD-ul și-a tras sufletul, s-a regrupat și a revenit la atac cu tot mai mult aplomb. Cine invocă democrația, cînd guvernul PNL dă prea multe ordonanțe? PSD. Cine cheamă într-ajutor Comisia de la Veneția și grupul GRECO, cînd guvernul PNL vrea să lărgească posibilitatea cetățenilor de a vota? PSD. Mult tupeu din partea PSD de a face pe apărătorul democrației și al statului de drept, desigur! Dar ajută. Cînd scriu aceste rînduri nu cunosc rezultatul votului de luni, dar mă tem că tactica tergiversării, combinată cu deciziile sistematic anti-PNL și anti-Iohannis ale Curții Constituționale par deja să fi dat peste cap încercarea PNL-Iohannis de a declanșa alegerile anticipate. Oricum, alegerea primarilor în două tururi a fost deja compromisă prin moțiunea de cenzură, urmează probabil și compromiterea alegerilor anticipate. Calculul se pare că s-a dovedit greșit sau premisele sale s-au schimbat. S-ar putea să avem un guvern PNL căzut, ținut în funcție pînă în toamnă, la alegerile la termen, și confruntat cu tot mai multe dificultăți economice. (În particular, și „noul coronavirus“ ar putea contribui la o criză eonomică globală.)

Dezbinarea „dreptei“ n-are, firește, nici o singură cauză, nici un singur vinovat – fie că ne referim la politicieni individuali sau la partide. Și totuși, nu mă pot împiedica să remarc rolul tot mai discutabil jucat de USR. Acest partid, atît de dinamic și de „nou“ în vara anului trecut, care a deșteptat atîtea speranțe pentru o politică mai solidă și mai inteligentă, a risipit aproape toate speranțele care s-au pus în el. Nu știu cît e vina conducerii Barna și cît a presiunii din partea militanților, dar acum nu numai că acest partid e într-un declin pronunțat, dar introduce și agenții disoluției în întreaga „dreaptă“. Momentul fatidic a fost, cred, refuzul de a intra la guvernare alături de PNL, refuz în care s-a combinat o excesivă prudență, dar și nostalgia veche după „antisistem“.

Nu știu dacă liderii USR au înțeles cît de contradictoriu este să fii „antisistem“ și să fii, în același timp, un partid de „centru-dreapta“. „Antisistemicul“ e caracteristic partidelor radicale – de dreapta sau de stînga – ori populismelor accentuate. „Centru-dreapta“ presupune, dimpotrivă, moderație, rezonabilitate și capacitate și dorință de a negocia. Or, un partid care nu e în stare să negocieze nici măcar cu aliații apropiați de la PLUS, dovedește un radicalism intrinsec care-i contrazice flagrant pretenția ideologică centristă, abia decisă prin referendum intern.

Se va spune, poate, că „antisistemicul“ specific USR-ului se referă la sistemul de valori politice deficitare din România: corupția politică, traseismul, nepotismul, tranzacționismul, autoritarismul etc. Așa o fi, dar în ce fel poate fi combătut mai bine acest sistem? Din afara puterii sau dinăuntrul ei, mai ales că nici PNL nu-i deloc lipsit de viciile curente ale politicienilor români?

Cred că politicienii USR și-au făcut socoteala că, stînd departe de putere și criticînd-o, vor profita electoral, dacă – așa cum e destul de probabil acum – PNL și Iohannis vor eșua în planul lor de a declanșa alegeri anticipate. O socoteală greșită, mai ales dacă Gabriela Firea va recîștiga pentru PSD Primăria Bucureștiului. Sătul de certuri și de „antisistem“, o mare parte din electoratul „de dreapta“, simțindu-se dezamăgit, se va retrage din nou în absenteism electoral în noiembrie. Profitul nu va fi al USR-ului, nici desigur al PNL-ului, ci al PSD-ului și aliaților lui, care în aceste săptămîni arată tot mai multă vigoare, unitate și consecvență.

Va reîncepe coșmarul?

image png
Din nou despre cele două Românii
S-a spus de nenumărate ori că există două Românii.
image png
Necazurile altora
De ce nu a intervenit Occidentul mai ferm și s-a mulțumit cu niște declarații de tip „atenție și îngrijorare”?
image png
Note, stări, zile
Am 19 ani și mă simt, cîteodată, sfîrșit.
image png
Limita străbunicilor
„Învățăm din istorie”? Da, relativ mai ușor pînă la limita străbunicilor. Apoi – anevoie sau deloc.
image png
Securismul, azi
Că de nu s-ar livra, securism n-ar mai fi...
image png
Louis Blériot în aer. Pe brațele românilor
Istoria, firește, a continuat. Cu zboruri line și cu motoare explodate deopotrivă.
image png
Traumele copilăriei (III): Pa, tăticu’!
Ceea ce – să fim bine înţeleşi – nu înseamna că mie îmi mergea bine la Mate şi la Fizică.
image png
Cooleanu
Observăm, oricum, că și acestea confirmă rapida integrare a anglicismelor în tiparele creativității populare.
20230922 145421 jpg
Dispreț, aroganță și opulență
Părinții și profesorii, care sînt cele mai apropiate modele pe care copiii le pot avea.
p 7 WC jpg
Mașinile autonome și etica IA
Cum anume ar trebui să prețuim și să ținem seama de viețile și de interesele tuturor ființelor conștiente? – e o întrebare pe care etica IA trebuie să o abordeze.
image png
Stejarii României sînt mai buni decît Welwitschias-ii din Namibia?
Dacă aş putea, aş face ca rugby-ul şi şahul să devină obligatorii în şcoli măcar pînă în clasa a VIII-a.
image png
Ieri și azi
Ferma lui George Washington producea toate obiectele și alimentele necesare locuitorilor ei, într-un sistem autarhic.
image png
Duelul în literatură, literatura în duel
Miza lor a fost libertatea, fără de care onoarea și demnitatea își pierd sensul.
image png
Cereale și război
Beat sau nu, funcționarul menționat mai sus riscă zilele astea să aibă parte de o mahmureală zdravănă.
image png
Despre (in)disciplina de partid
Cu alte cuvinte, în politică e nevoie și de un dram de noblețe. Chiar dacă – și tocmai dacă – adversarului îi lipsește.
image png
„Se strică limba”?
Se „strică limba”? Cumva, da. Dar nu asta ne indignează cu adevărat, ci faptul că nu mai sîntem noi aceia care o stricăm.
image png
Winnie-the-Pooh și Primul Război Mondial
De aici pînă la personajul Winnie-the-Pooh din poveștile pentru copii scrise de A.A. Milne nu a fost deloc mult.
image png
Apocalipsa după Petrică
Să nu uităm, România nu e doar țara lui „Petrică și lupul“. E și cea a expresiei „ți s-a urît cu binele”. Dacă minte n-a avut …
image png
Drogangeală
„Se duc să petreacă sau să se rupă pe «droage»?“
image png
Traumele copilăriei: Moș Gorilă (II)
Eu eram, de fapt, cel care trebuia schimbat neîntîrziat. Ratasem cu desăvîrșire „cabina”.
image png
Think Outside the Box
Pentru a contribui la construirea unui viitor mai bun și mai inovator. Dar vrem asta oare?
image png
Un meci absolut penibil, următorul mai reușit. Cum e, de fapt, echipa României?
În alte reprezentative, astea sînt la nivel de beţişoare şi bastonaşe. La noi, de doctorat.
p 7 WC jpg
Revine oare America la izolaționism?
Cei care consideră că ajutorarea Ucrainei nu reprezintă un interes național important pentru America poartă, istoric vorbind, ochelari de cal.
image png
O fostă capitală
După Philadelphia am ajuns la Baltimore, un alt oraș care ni s-a părut trist, dar fără farmecul celui dintîi.

Adevarul.ro

image
Primul tren de mare viteză din China care circulă deasupra apei VIDEO
Ambițiile feroviare ale Chinei continuă să crească. Cea mai recentă inovație a țării este o linie de tren de mare viteză, cu un traseu ce măsoară 277 de kilometri de-a lungul coastei de sud-est.
image
O elevă a reclamat la 112 că i-a fost ocupat locul din bancă. Apelul, înregistrat în Neamț
Sute de mii de solicitări false sau neîntemeiate se înregistrează, anual, la serviciul unic de urgență. Un astfel de apel la 112 a fost primit zilele trecute, o elevă din Neamț reclamând că i-a fost ocupat locul din bancă.
image
Britney Spears, „vizitată” de polițiști. Detaliul dintr-un videoclip al cântăreței care i-a îngrijorat
Polițiștii au fost chemați, în cursul acestei săptămâni, acasă la Britney Spears, în sudul Californiei, pentru a efectua un control al stării de sănătate.

HIstoria.ro

image
Când sașii se întorc acasă, în Ţara Ovăzului
De 11 ani, în toiul verii, în satele săsești din Haferland, Ţara Ovăzului, se întâmplă ceva cu totul deosebit.
image
Operațiunea Citadela, aliații și spionii
Stabilită inițial pentru primăvara anului 1943, lansarea Operațiunii Citadela a fost amânată de mai multe ori, iar ofensiva a fost declanșată la începutul lunii iulie.
image
Constanţa Magoş. Prima răpire a unui membru al exilului românesc
În august 1952, spionajul comunist de la București punea în aplicare prima sa acțiune de răpire a unui membru al exilului românesc.