Revine coșmarul?

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Frica lui Putin jpeg

Revine vechiul scenariu? Sau vechiul coșmar? Se pare, într-adevăr, că unitatea „dreptei“ e din nou ruinată, compromisă de certurile aproape zilnice. Și dezunirea s-a instalat nu numai între liberali și USR, ci și între aliații apropiați, USR și PLUS. Pe fondul incapacității politicienilor de la partidele respective de a găsi candidați comuni la primării importante, precum București sau Iași, al iminenței unor racolări de către PNL ale unor primari foști PSD, plouă dinspre „dreapta“ cu acuzații de „blat“ cu PSD. La audierile de săptămîna trecută ale miniștrilor liberali a frapat înverșunarea și acrimonia cu care parlamentarii USR au atacat Guvernul Orban. Doamna Cosette l-a depășit pe deja celebrul domn Orlando în demagogie la adresa ministrului de Finanțe. Dar nici măcar USR și PLUS nu reușesc să cadă de acord asupra unui candidat comun al Alianței, ba nu se înțeleg nici măcar asupra modalității tehnice de a-l desemna pe cel cu șansele cele mai mari. Nici Cioloș, nici Barna nu par doritori sau în stare să realizeze o unitate și să negocieze apoi, ca un singur partid, cu PNL. Și același lucru se întîmplă, pare-se, și la Iași.

Iar, între timp, PSD-ul și-a tras sufletul, s-a regrupat și a revenit la atac cu tot mai mult aplomb. Cine invocă democrația, cînd guvernul PNL dă prea multe ordonanțe? PSD. Cine cheamă într-ajutor Comisia de la Veneția și grupul GRECO, cînd guvernul PNL vrea să lărgească posibilitatea cetățenilor de a vota? PSD. Mult tupeu din partea PSD de a face pe apărătorul democrației și al statului de drept, desigur! Dar ajută. Cînd scriu aceste rînduri nu cunosc rezultatul votului de luni, dar mă tem că tactica tergiversării, combinată cu deciziile sistematic anti-PNL și anti-Iohannis ale Curții Constituționale par deja să fi dat peste cap încercarea PNL-Iohannis de a declanșa alegerile anticipate. Oricum, alegerea primarilor în două tururi a fost deja compromisă prin moțiunea de cenzură, urmează probabil și compromiterea alegerilor anticipate. Calculul se pare că s-a dovedit greșit sau premisele sale s-au schimbat. S-ar putea să avem un guvern PNL căzut, ținut în funcție pînă în toamnă, la alegerile la termen, și confruntat cu tot mai multe dificultăți economice. (În particular, și „noul coronavirus“ ar putea contribui la o criză eonomică globală.)

Dezbinarea „dreptei“ n-are, firește, nici o singură cauză, nici un singur vinovat – fie că ne referim la politicieni individuali sau la partide. Și totuși, nu mă pot împiedica să remarc rolul tot mai discutabil jucat de USR. Acest partid, atît de dinamic și de „nou“ în vara anului trecut, care a deșteptat atîtea speranțe pentru o politică mai solidă și mai inteligentă, a risipit aproape toate speranțele care s-au pus în el. Nu știu cît e vina conducerii Barna și cît a presiunii din partea militanților, dar acum nu numai că acest partid e într-un declin pronunțat, dar introduce și agenții disoluției în întreaga „dreaptă“. Momentul fatidic a fost, cred, refuzul de a intra la guvernare alături de PNL, refuz în care s-a combinat o excesivă prudență, dar și nostalgia veche după „antisistem“.

Nu știu dacă liderii USR au înțeles cît de contradictoriu este să fii „antisistem“ și să fii, în același timp, un partid de „centru-dreapta“. „Antisistemicul“ e caracteristic partidelor radicale – de dreapta sau de stînga – ori populismelor accentuate. „Centru-dreapta“ presupune, dimpotrivă, moderație, rezonabilitate și capacitate și dorință de a negocia. Or, un partid care nu e în stare să negocieze nici măcar cu aliații apropiați de la PLUS, dovedește un radicalism intrinsec care-i contrazice flagrant pretenția ideologică centristă, abia decisă prin referendum intern.

Se va spune, poate, că „antisistemicul“ specific USR-ului se referă la sistemul de valori politice deficitare din România: corupția politică, traseismul, nepotismul, tranzacționismul, autoritarismul etc. Așa o fi, dar în ce fel poate fi combătut mai bine acest sistem? Din afara puterii sau dinăuntrul ei, mai ales că nici PNL nu-i deloc lipsit de viciile curente ale politicienilor români?

Cred că politicienii USR și-au făcut socoteala că, stînd departe de putere și criticînd-o, vor profita electoral, dacă – așa cum e destul de probabil acum – PNL și Iohannis vor eșua în planul lor de a declanșa alegeri anticipate. O socoteală greșită, mai ales dacă Gabriela Firea va recîștiga pentru PSD Primăria Bucureștiului. Sătul de certuri și de „antisistem“, o mare parte din electoratul „de dreapta“, simțindu-se dezamăgit, se va retrage din nou în absenteism electoral în noiembrie. Profitul nu va fi al USR-ului, nici desigur al PNL-ului, ci al PSD-ului și aliaților lui, care în aceste săptămîni arată tot mai multă vigoare, unitate și consecvență.

Va reîncepe coșmarul?

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?