Revine coșmarul?

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Frica lui Putin jpeg

Revine vechiul scenariu? Sau vechiul coșmar? Se pare, într-adevăr, că unitatea „dreptei“ e din nou ruinată, compromisă de certurile aproape zilnice. Și dezunirea s-a instalat nu numai între liberali și USR, ci și între aliații apropiați, USR și PLUS. Pe fondul incapacității politicienilor de la partidele respective de a găsi candidați comuni la primării importante, precum București sau Iași, al iminenței unor racolări de către PNL ale unor primari foști PSD, plouă dinspre „dreapta“ cu acuzații de „blat“ cu PSD. La audierile de săptămîna trecută ale miniștrilor liberali a frapat înverșunarea și acrimonia cu care parlamentarii USR au atacat Guvernul Orban. Doamna Cosette l-a depășit pe deja celebrul domn Orlando în demagogie la adresa ministrului de Finanțe. Dar nici măcar USR și PLUS nu reușesc să cadă de acord asupra unui candidat comun al Alianței, ba nu se înțeleg nici măcar asupra modalității tehnice de a-l desemna pe cel cu șansele cele mai mari. Nici Cioloș, nici Barna nu par doritori sau în stare să realizeze o unitate și să negocieze apoi, ca un singur partid, cu PNL. Și același lucru se întîmplă, pare-se, și la Iași.

Iar, între timp, PSD-ul și-a tras sufletul, s-a regrupat și a revenit la atac cu tot mai mult aplomb. Cine invocă democrația, cînd guvernul PNL dă prea multe ordonanțe? PSD. Cine cheamă într-ajutor Comisia de la Veneția și grupul GRECO, cînd guvernul PNL vrea să lărgească posibilitatea cetățenilor de a vota? PSD. Mult tupeu din partea PSD de a face pe apărătorul democrației și al statului de drept, desigur! Dar ajută. Cînd scriu aceste rînduri nu cunosc rezultatul votului de luni, dar mă tem că tactica tergiversării, combinată cu deciziile sistematic anti-PNL și anti-Iohannis ale Curții Constituționale par deja să fi dat peste cap încercarea PNL-Iohannis de a declanșa alegerile anticipate. Oricum, alegerea primarilor în două tururi a fost deja compromisă prin moțiunea de cenzură, urmează probabil și compromiterea alegerilor anticipate. Calculul se pare că s-a dovedit greșit sau premisele sale s-au schimbat. S-ar putea să avem un guvern PNL căzut, ținut în funcție pînă în toamnă, la alegerile la termen, și confruntat cu tot mai multe dificultăți economice. (În particular, și „noul coronavirus“ ar putea contribui la o criză eonomică globală.)

Dezbinarea „dreptei“ n-are, firește, nici o singură cauză, nici un singur vinovat – fie că ne referim la politicieni individuali sau la partide. Și totuși, nu mă pot împiedica să remarc rolul tot mai discutabil jucat de USR. Acest partid, atît de dinamic și de „nou“ în vara anului trecut, care a deșteptat atîtea speranțe pentru o politică mai solidă și mai inteligentă, a risipit aproape toate speranțele care s-au pus în el. Nu știu cît e vina conducerii Barna și cît a presiunii din partea militanților, dar acum nu numai că acest partid e într-un declin pronunțat, dar introduce și agenții disoluției în întreaga „dreaptă“. Momentul fatidic a fost, cred, refuzul de a intra la guvernare alături de PNL, refuz în care s-a combinat o excesivă prudență, dar și nostalgia veche după „antisistem“.

Nu știu dacă liderii USR au înțeles cît de contradictoriu este să fii „antisistem“ și să fii, în același timp, un partid de „centru-dreapta“. „Antisistemicul“ e caracteristic partidelor radicale – de dreapta sau de stînga – ori populismelor accentuate. „Centru-dreapta“ presupune, dimpotrivă, moderație, rezonabilitate și capacitate și dorință de a negocia. Or, un partid care nu e în stare să negocieze nici măcar cu aliații apropiați de la PLUS, dovedește un radicalism intrinsec care-i contrazice flagrant pretenția ideologică centristă, abia decisă prin referendum intern.

Se va spune, poate, că „antisistemicul“ specific USR-ului se referă la sistemul de valori politice deficitare din România: corupția politică, traseismul, nepotismul, tranzacționismul, autoritarismul etc. Așa o fi, dar în ce fel poate fi combătut mai bine acest sistem? Din afara puterii sau dinăuntrul ei, mai ales că nici PNL nu-i deloc lipsit de viciile curente ale politicienilor români?

Cred că politicienii USR și-au făcut socoteala că, stînd departe de putere și criticînd-o, vor profita electoral, dacă – așa cum e destul de probabil acum – PNL și Iohannis vor eșua în planul lor de a declanșa alegeri anticipate. O socoteală greșită, mai ales dacă Gabriela Firea va recîștiga pentru PSD Primăria Bucureștiului. Sătul de certuri și de „antisistem“, o mare parte din electoratul „de dreapta“, simțindu-se dezamăgit, se va retrage din nou în absenteism electoral în noiembrie. Profitul nu va fi al USR-ului, nici desigur al PNL-ului, ci al PSD-ului și aliaților lui, care în aceste săptămîni arată tot mai multă vigoare, unitate și consecvență.

Va reîncepe coșmarul?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bataiecluj jpg
Lider de galerie atacat cu cuțitul la maginea Clujului. Martor ocular: n-am înțeles nimic
Șeful galeriei de la „U” Cluj, liderul Superligii, a fost implicat într-o altercație.
Conferinta de presa la sediul Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 89 Petre Roman FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Petre Roman, audiat din nou la Parchet în dosarul Mineriadei: „Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor”
Fostul premier Petre Roman este audiat din nou miercuri, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei.
François Bayrou Foto Facebook jpg
Noul premier al Franței îl acuză pe Elon Musk că susține „o nouă dezordine mondială, care amenință orice echilibru și orice reguli de apărare”
François Bayrou, noul premier al Franței, a declarat că țara sa trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum Elon Musk, care reprezintă „o nouă dezordine mondială”.
cartofi jpg
Cum și unde să păstrăm corect cartofii iarna. Așa nu vor încolți și nu vor prinde gust de „vechi”
Cartofii sunt printre cele mai îndrăgite și versatile legume din gospodăriile românilor. Fie că sunt consumați fierți, prăjiți, copți sau în diverse combinații, cartofii sunt nelipsiți de la masa noastră.
televizor telecomanda poza poza d8abfe9070 jpg
Postul TV din România care se schimbă complet. Va avea un alt nume, iar din vară va difuza cu totul altceva
Un post de televiziune din țara noastră urmează să treacă printr-o schimbare majoră din această vară. Nu numai că urmează să își schimbe numele, dar conținutul pe care îl va oferi se va schimba total.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care ocupă locul 1 în preferințele românilor. A fost vizionat deja de milioane de oameni din întreaga lume
Deși s-a lansat cu numai câteva zile în umă, acest film de excepție a devenit rapid unul dintre cele mai populare de pe platfoma de steaming Netflix. „Ad Vitam” a reușit, în numai cinci zile, să urce pe locul 1, în topul preferințelor din țaa noastă.
img (3) jpg
Cine este bărbatul care a ucis o mamă și pe fiul ei, în Bihor. A încălzit mâncare în bucătăria victimelor şi a luat masa. Femeia i-a fost învățătoare
Detalii șocante ies la iveală în cazul dublei crime din județul Bihor. Un tânăr de 27 de ani și mama acestuia, o pensionară în vârstă de 63 de ani, au fost omorâți cu sânge rece.
metrou bucuresti jpeg
Ponturi pentru a circula mai ieftin cu transportul în comun în București
Scumpirea Metrorex poate fi evitată prin alegerea altor tipuri de abonament, relatează clubferoviar.ro.
shutterstock 2541436979 jpg
Știi să-ți sufli nasul corect? Iată recomandările medicilor și riscurile asociate cu tehnicile greșite
Sezonul răcelilor și gripei aduce cu sine nasuri înfundate și secreții nazale abundente. Să-ți sufli nasul pare o acțiune simplă, dar dacă nu este făcută corect, poate avea consecințe neașteptate asupra sănătății.