Revine coșmarul?

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Frica lui Putin jpeg

Revine vechiul scenariu? Sau vechiul co╚Ömar? Se pare, ├«ntr-adev─âr, c─â unitatea ÔÇ×drepteiÔÇť e din nou ruinat─â, compromis─â de certurile aproape zilnice. ╚śi dezunirea s-a instalat nu numai ├«ntre liberali ╚Öi USR, ci ╚Öi ├«ntre alia╚Ťii apropia╚Ťi, USR ╚Öi PLUS. Pe fondul incapacit─â╚Ťii politicienilor de la partidele respective de a g─âsi candida╚Ťi comuni la prim─ârii importante, precum Bucure╚Öti sau Ia╚Öi, al iminen╚Ťei unor racol─âri de c─âtre PNL ale unor primari fo╚Öti PSD, plou─â dinspre ÔÇ×dreaptaÔÇť cu acuza╚Ťii de ÔÇ×blatÔÇť cu PSD. La audierile de s─âpt─âm├«na trecut─â ale mini╚Ötrilor liberali a frapat ├«nver╚Öunarea ╚Öi acrimonia cu care parlamentarii USR au atacat Guvernul Orban. Doamna Cosette l-a dep─â╚Öit pe deja celebrul domn Orlando ├«n demagogie la adresa ministrului de Finan╚Ťe. Dar nici m─âcar USR ╚Öi PLUS nu reu╚Öesc s─â cad─â de acord asupra unui candidat comun al Alian╚Ťei, ba nu se ├«n╚Ťeleg nici m─âcar asupra modalit─â╚Ťii tehnice de a-l desemna pe cel cu ╚Öansele cele mai mari. Nici Ciolo╚Ö, nici Barna nu par doritori sau ├«n stare s─â realizeze o unitate ╚Öi s─â negocieze apoi, ca un singur partid, cu PNL. ╚śi acela╚Öi lucru se ├«nt├«mpl─â, pare-se, ╚Öi la Ia╚Öi.

Iar, ├«ntre timp, PSD-ul ╚Öi-a tras sufletul, s-a regrupat ╚Öi a revenit la atac cu tot mai mult aplomb. Cine invoc─â democra╚Ťia, c├«nd guvernul PNL d─â prea multe ordonan╚Ťe? PSD. Cine cheam─â ├«ntr-ajutor Comisia de la Vene╚Ťia ╚Öi grupul GRECO, c├«nd guvernul PNL vrea s─â l─ârgeasc─â posibilitatea cet─â╚Ťenilor de a vota? PSD. Mult tupeu din partea PSD de a face pe ap─âr─âtorul democra╚Ťiei ╚Öi al statului de drept, desigur! Dar ajut─â. C├«nd scriu aceste r├«nduri nu cunosc rezultatul votului de luni, dar m─â tem c─â tactica tergivers─ârii, combinat─â cu deciziile sistematic anti-PNL ╚Öi anti-Iohannis ale Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale par deja s─â fi dat peste cap ├«ncercarea PNL-Iohannis de a declan╚Öa alegerile anticipate. Oricum, alegerea primarilor ├«n dou─â tururi a fost deja compromis─â prin mo╚Ťiunea de cenzur─â, urmeaz─â probabil ╚Öi compromiterea alegerilor anticipate. Calculul se pare c─â s-a dovedit gre╚Öit sau premisele sale s-au schimbat. S-ar putea s─â avem un guvern PNL c─âzut, ╚Ťinut ├«n func╚Ťie p├«n─â ├«n toamn─â, la alegerile la termen, ╚Öi confruntat cu tot mai multe dificult─â╚Ťi economice. (├Än particular, ╚Öi ÔÇ×noul coronavirusÔÇť ar putea contribui la o criz─â eonomic─â global─â.)

Dezbinarea ÔÇ×drepteiÔÇť n-are, fire╚Öte, nici o singur─â cauz─â, nici un singur vinovat ÔÇô fie c─â ne referim la politicieni individuali sau la partide. ╚śi totu╚Öi, nu m─â pot ├«mpiedica s─â remarc rolul tot mai discutabil jucat de USR. Acest partid, at├«t de dinamic ╚Öi de ÔÇ×nouÔÇť ├«n vara anului trecut, care a de╚Öteptat at├«tea speran╚Ťe pentru o politic─â mai solid─â ╚Öi mai inteligent─â, a risipit aproape toate speran╚Ťele care s-au pus ├«n el. Nu ╚Ötiu c├«t e vina conducerii Barna ╚Öi c├«t a presiunii din partea militan╚Ťilor, dar acum nu numai c─â acest partid e ├«ntr-un declin pronun╚Ťat, dar introduce ╚Öi agen╚Ťii disolu╚Ťiei ├«n ├«ntreaga ÔÇ×dreapt─âÔÇť. Momentul fatidic a fost, cred, refuzul de a intra la guvernare al─âturi de PNL, refuz ├«n care s-a combinat o excesiv─â pruden╚Ť─â, dar ╚Öi nostalgia veche dup─â ÔÇ×antisistemÔÇť.

Nu ╚Ötiu dac─â liderii USR au ├«n╚Ťeles c├«t de contradictoriu este s─â fii ÔÇ×antisistemÔÇť ╚Öi s─â fii, ├«n acela╚Öi timp, un partid de ÔÇ×centru-dreaptaÔÇť. ÔÇ×AntisistemiculÔÇť e caracteristic partidelor radicale ÔÇô de dreapta sau de st├«nga ÔÇô ori populismelor accentuate. ÔÇ×Centru-dreaptaÔÇť presupune, dimpotriv─â, modera╚Ťie, rezonabilitate ╚Öi capacitate ╚Öi dorin╚Ť─â de a negocia. Or, un partid care nu e ├«n stare s─â negocieze nici m─âcar cu alia╚Ťii apropia╚Ťi de la PLUS, dovede╚Öte un radicalism intrinsec care-i contrazice flagrant preten╚Ťia ideologic─â centrist─â, abia decis─â prin referendum intern.

Se va spune, poate, c─â ÔÇ×antisistemiculÔÇť specific USR-ului se refer─â la sistemul de valori politice deficitare din Rom├ónia: corup╚Ťia politic─â, traseismul, nepotismul, tranzac╚Ťionismul, autoritarismul etc. A╚Öa o fi, dar ├«n ce fel poate fi comb─âtut mai bine acest sistem? Din afara puterii sau din─âuntrul ei, mai ales c─â nici PNL nu-i deloc lipsit de viciile curente ale politicienilor rom├óni?

Cred c─â politicienii USR ╚Öi-au f─âcut socoteala c─â, st├«nd departe de putere ╚Öi critic├«nd-o, vor profita electoral, dac─â ÔÇô a╚Öa cum e destul de probabil acum ÔÇô PNL ╚Öi Iohannis vor e╚Öua ├«n planul lor de a declan╚Öa alegeri anticipate. O socoteal─â gre╚Öit─â, mai ales dac─â Gabriela Firea va rec├«╚Ötiga pentru PSD Prim─âria Bucure╚Ötiului. S─âtul de certuri ╚Öi de ÔÇ×antisistemÔÇť, o mare parte din electoratul ÔÇ×de dreaptaÔÇť, sim╚Ťindu-se dezam─âgit, se va retrage din nou ├«n absenteism electoral ├«n noiembrie. Profitul nu va fi al USR-ului, nici desigur al PNL-ului, ci al PSD-ului ╚Öi alia╚Ťilor lui, care ├«n aceste s─âpt─âm├«ni arat─â tot mai mult─â vigoare, unitate ╚Öi consecven╚Ť─â.

Va reîncepe coșmarul?

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.