Retorica lui „dar”

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
Frica lui Putin jpeg

Nu v-a scăpat, cred, marea putere a conjuncțiilor adversative (dar, însă). Pemiteți-mi totuși să v-o reamintesc și să aduc și un mic exemplu. Începi fraza acumulînd semnele de apreciere față de ceva sau cineva (homosexuali, evrei, feminism, vaccin anti-COVID etc.) sau, dimpotrivă, de dezaprobare (capitalism, Putin etc.). Stimulezi complicitatea cititorului. Îi arăți cît de mult îl înțelegi, pînă ce vigilența îi scade. „Sîntem, de fapt, pe aceeași poziție de principiu”, îi dai a înțelege, adormindu-l. Și, la un moment dat, bang! „deșteptarea”, sosește „dar”-ul... Iar povestea, sensurile, valorile, totul vine în cap: homosexualii trebuie să „stea la locul lor”, femeile să revină la „familia tradițională”, evreii de fapt „conduc lumea”, vaccinul e „dictatura medicilor” etc.

Acest tip de retorică a lui „dar”, mult folosită azi, are de partea ei trei mari atuuri: mai întîi, așa cum spuneam, adoarme un timp vigilența cititorului, care, mai înainte, poate că avea anumite suspiciuni cu privire la poziția autorului. În al doilea rînd, sugerează că aceasta e obiectivă, fiind lipsită de idiosincrazii personale. Autorul respinge a priori orice insinuare că ar avea un partizanat resentimentar și irațional. Nu, Doamne ferește! El este un cercetător serios și obiectiv, ba chiar sentimental înclinat în direcția pe care o va combate imediat mai tîrziu: „Îmi plac evreii, am chiar prieteni evrei”; „de fapt, iubesc știința medicală, nu sînt deloc antivaccinist”; „cunosc multe femei foarte bune profesioniste și le admir”. În al treilea rînd, și cel mai important, retorica în cauză creează dificultăți în a defini clar poziția autorului: este el antisemit? Conform a ceea ce urmează după „dar”, ar fi unul, dar conform cu ceea ce îl precedă – nu. Este el antivaccinist? Poate. Atunci de ce își afirmă crezul în știința medicală la început? Este misogin? Atunci cum se explică aprecierile la adresa profesionalismului femeilor? Confuzia e elementul său.

Desigur, unele texte „cu dar” sînt mai lungi și mai elaborate și au o structură care disimulează conjuncția adversativă în fundalul unor construcții sintactice pletorice. Și totuși, să nu ne lăsăm amăgiți: autorul, în exemplul meu, are grijă mai întîi să ne explice cît de mult apără el atitudinea pro-occidentală și cît de bine a știut el să observe conspirația rusă împotriva României (inclusiv a BOR) și a Occidentului. El însuși ar fi fost „un martor al acestei mișcări de învăluire de amplitudine istorică și geopolitică”, ba chiar ar fi fost „unul dintre modeștii constructori și doctrinari din mediu laic ai cordonului sanitar de natură intelectuală, ideologică și politică ce a neutralizat forțele ce doreau România într-o zonă gri sau una de influență rusă”. Minunat! Buna-credința și garanțiile pro-occidentale ale omului sînt deci tari, solide. Cum să nu le iei în seamă, mai ales că e și „modest”?

Imediat însă survine „dar”-ul strecurat, disimulat, ce marchează schimbarea de polaritate. Doctrinarul și constructorul „cordonului sanitar” se transfigurează în lăudătorul „real, nu mimat” al propagandiștilor și doctrinarilor putiniști și-și pleacă cu respect creștetul înaintea lor: „recunosc în mod profesionist și elegant că admir și respect determinarea, anvergura și larga respirație istorică a colegilor ruși care testează acum din ce în ce mai intens rezistența la rupere a cordonului sanitar...”. Atitudine cavalerească față de rivali? Nu numai, ci mai ales admirație nedisimulată față de rezultate și idei: „Anvergura, răbdarea și clarviziunea lor istorică sînt demne de renumele acestor colegi față de care avem un respect real, nu mimat: Rusia a fost și rămîne o putere imperială, care oferă o alternativă civilizațională la Occident și ai cărei doctrinari și strategi gîndesc în decenii și secole, nu luni și ani (subl. autorului)”. Cum te-ai putea lupta cu „clarviziunea istorică”?

Aceste elogii ar fi fost insuportabile chiar și în 2020, cînd au fost puse pe un cont de Facebook și preluate admirativ de revista „Podul.ro” (https://www.podul.ro/articol/12305/avertismentul-profesorului-drago-paul-aligic-atacurile-la-adresa-bor-sunt-instrumentate-de-rusia-gaca-de-la-adevrul-ctp-i-cele-dou-mize-ale-kremlinului). De atunci, pe lume s-au mai întîmplat unele evenimente neplăcute. În contextul lor, „doctrinarii și strategii” ruși, atît de admirați, s-au dovedit incapabili să înțeleagă ce se întîmplă în Ucraina. În plus, au subestimat complet rezistența națională ucraineană, inclusiv militară, capacitatea Occidentului de a se regrupa și de a reacționa unit, au supraestimat masiv capacitățile armatei ruse; și-au închipuit că lumea va asista nepăsătoare la distrugerea unei țări suverane și a ordinii internaționale. Ba mai mult, marii strategi care gîndesc „pe secole” au obținut în cîteva luni ceva de care se temeau cel mai mult: expansiunea NATO și treptata decuplare a Europei de resursele de gaz și de petrol ale Rusiei – element fundamental de șantaj geopolitic timp de decenii. Pe scurt, geniile ruse n-au prevăzut nimic în zilele și săptămînile care au urmat lui 24 februarie 2022! „Clarviziune”? Nu, ci obtuzitate ideologică asemănătoare cu ce a fost mai rău în secolele XIX și XX. „Anvergură”, „largă respirație”?  Cam cîtă a avut și Alfred Rosenberg, ideologul lui Hitler, sau Jdanov, ideologul lui Stalin. Oferă Rusia „imperială” „o alternativă  civilizațională la Occident”? Asta, numai dacă sucim sensurile cuvintelor și numim „alternativă civilizațională” barbaria nețărmurită și crimele de război și împotriva umanității, desconsiderarea vieții omenești, inclusiv a soldaților proprii, cenzura și nimicirea oricăror voci critice, minciuna cinică revărsată zilnic.

Cine-i, așadar, acest manipulator al retoricii lui „dar”, deopotrivă „modestul constructor al cordonului sanitar” împotriva Rusiei, dar tot el căzut în admirație nețărmurită dinaintea „clarviziunii istorice” a colegilor lui Dughin? (Oare azi ce ar mai spune?)

Din păcate, este un intelectual de la care așteptam cîndva cu totul altfel de judecăți, ținînd seama de cultura și de resursele sale intelectuale și profesionale. Predă la Universitate. Are un pedigree impresionant. Numele lui: Dragoș Paul Aligică.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.