Religia antivaccinistă

Publicat în Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie – 1 decembrie 2021
Frica lui Putin jpeg

Dintr-o problemă pur medicală și de sănătate publică, disputa cu antivacciniștii sau cu COVID-negaționiștii la modul general a căpătat toate culorile ideologiei, ba chiar adesea și pe cele ale unei dispute religioase. Antivaxxer-ii radicalizați se închid tot mai mult în spatele unei viziuni pan-istorice și globale, crezînd că o inteligență malefică (un fel de Dumnezeu rău, ca la gnostici) a inventat mai întîi virusul, apoi vaccinul ca fals remediu și mijloc de dominație a umanității. Dovadă – spun ei: cifrele pandemiei cresc zilele acestea chiar și în țări cu rate de vaccinare destul de bune. Degeaba le spui că raționează fals, le arăți statistici, date relative ale mortalității și incidenței. Refuză să creadă, ba chiar – în lipsă de alte argumente – vin și spun că statisticile sînt distorsionate de aceeași inteligență malefică.

Antivaccinismul nu respiră însă de unul singur, ci prin intermediul plămînilor altor ideologii și religii seculare. Unii dintre ei adoptă poziția luptătorilor pentru libertate: mai ales de cînd a apărut „pașaportul verde”, mulți pretind că sînt persecutați, că cetățenilor li se refuză drepturile, atunci cînd nu sînt lăsați în restaurante sau sînt amenințați cu concedierea. Unii au mers atît de departe încît s-au comparat pe ei cu evreii care erau obligați să poarte steaua galbenă în timpul războiului în unele țări, avînd barat accesul la restaurante și cafenele. Din cînd în cînd și la noi îi auzi pe unii (mai ales din PSD, precum doctorul Rafila) spunînd că „pașaportul verde” „n-ar trebui să discrimineze”. Ba da, trebuie să discrimineze și chiar de asta a fost conceput: ca să discrimineze între categoria celor care riscă mai puțin pentru ei înșiși și pentru ceilalți, și cei care au acest risc mult sporit. Atîta doar că cei „persecutați” pot evita discriminarea printr-o vaccinare gratuită și benefică, așa cum a fost acceptată deja de vreo două miliarde de oameni, care nici n-au murit, nici nu s-au îmbolnăvit, ci dimpotrivă, au fost mai sănătoși decît ceilalți.

În ultimul timp antivaccinismul a devenit un ingredient în supa populistă a unor partide radicale în diferite țări, ca Germania, Austria, Olanda, România. Fanaticii lui Trump au devenit, în majoritatea lor, antivacciniști, ca și protestatarii de serviciu contra capitalismului global. Li se adaugă diferiți adepți ai deep-ecology și, bineînțeles, unii oameni ai Bisericilor tradiționale, cum vedem la noi. (Ipocrizia BOR: cere credincioșilor să „urmeze pe medici”, fără a spune în mod explicit despre ce medici e vorba, căci sînt, din păcate, destui medici vocali antivacciniști.) Cu toții au în comun contestarea datelor științei, ba chiar, uneori, a științei moderne în general, contestarea experților în numele unor falși experți și în numele unor „științe alternative”, ori măcar a unor iluzorii „remedii alternative”. Și dacă ar fi numai ei personal în cauză, ne-am putea consola. Dar reușesc să amăgească mii și zeci de mii de oameni, pe care îi conving să nu se vaccineze, să-i trateze pe medicii din spitale ca pe potențiali criminali ori să creadă în virtuțile curative ale împărtășaniei, usturoiului ori invermectinei. Ori – specific românesc – să dea bani și să riște pedepse cu închisoarea ca să se vaccineze „la chiuvetă”.

Devenind tot mai mult o religie seculară, antivaccinismul devine tot mai greu de combătut. Dacă la marginile sale sînt destui care se vor vaccina morocănoși, dacă vor fi siliți de utilizarea „pașaportului verde”, rămîn destui care vor răspunde sfidînd autoritățile publice și medicale.

De fapt, antivaccinismul ideologic a devenit – nu exclusiv, dar majoritar – liantul unor viziuni catastrofice și antiliberale despre lumea în care trăim: e adoptat de anticapitaliști, dar și libertarieni radicali, de nativiști de toate speciile, de izolaționiști și antiimigraționiști și putiniști, de vegani și de dreptcredincioși. Azi, cel mai simplu mod de a fi „anti” e să te proclami antivaccinist și apoi să clamezi că „guvernul mondial”, în alianță cu Big Pharma, îți refuză drepturile. Ce-i drept, o faci pe riscul propriu, căci virusul – infect, mic și nesimțit cum este – nu refuză pe nimeni.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

telefon mobil smartphone istock jpg
Un adolescent a sunat la Telefonul Copilului și a anunțat că se sinucide. Polițiștii l-au găsit într-o pădure
Un minor în vârstă de 17 ani, din Iași, a sunat la Telefonul Copilului și a anunțat că se sinucide. Acesta a fost găsit în pădure de polițiști, fiind transportat la spital de către cadrele medicale.
Donald Trump FOTO AFP
România și alte trei state europene se opun escaladării războiului comercial cu Trump
România, Italia, Grecia și Ungaria se opun escaladării războiului comercial cu SUA, în timp ce Franța și Germania fac presiuni asupra Comisiei Europene pentru un răspuns puternic și rapid la represaliile anunțate de administrația Trump.
Alzheimer FOTO Shutterstock
Poate Viagra să-ți scadă riscul de Alzheimer?
Studiile arată că acest medicament ar putea avea un efect de protecție, dar e nevoie de mai multă cercetare.
pomi fructiferi jpg
Ce pomi fructiferi se taie la început de aprilie. O etapă esențială pentru o recoltă bogată în toamnă
La începutul lunii aprilie, grădinarii se pregătesc pentru o nouă etapă importantă în îngrijirea pomilor fructiferi.
masina carabinieri FOTO questure.poliziadistato.it
Un român a provocat haos într-un spital din Italia: și-a bătut fratele internat, apoi a lovit doi agenți de securitate
Un român, de 31 de ani, a fost arestat după ce două zile la rând a intrat într-un spital din Italia şi şi-a agresat fratele care era internat acolo.
sediu Ministerul Afacerilor Interne foto MAI jpg
MAI despre informațiile potrivit cărora SUA ar deschide un birou secret la București: „Este un hub regional pentru a combate infracționalitatea”
Ministerul de Interne (MAI) a transmis că „nu există acţiuni derulate în secret” între SUA și România, după ce au apărut informaţii în spaţiul public potrivit cărora SUA ar deschide un birou secret la Bucureşti.
shutterstock 2342923267 jpg
Testul „înghițirii”, care îți arată probleme de sănătate
Este esențial să fii atent la semnalele pe care ți le transmite corpul tău, deoarece acestea pot indica probleme de sănătate serioase. Un test simplu, denumit "testul de înghițire", poate ajuta la identificarea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer, boli pulmonare, demență
scoala sala clasa jpg
Cursuri suspendate în 15 școli din Germania din cauza unor amenințări extremiste
Autoritățile din Duisburg, vestul Germaniei, au decis închiderea a 15 școli luni dimineață, după primirea unor mesaje cu amenințări extremiste. Peste 17.000 de elevi au fost afectați.
medici jpg
Spitalul din Europa unde se vorbește limba română în toate secțiile. „Am plecat din România, la acel moment, din cauza corupției”
România se confruntă cu un fenomen îngrijorător: plecarea masivă a medicilor și asistenților medicali, un val care pune presiune pe un sistem sanitar deja aflat în dificultate. De ce pleacă acești profesioniști?