Reflecții colaterale

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
Mihai Șora  Amiaza prezenței jpeg

■ Ion Caramitru, pe care (pre-senil) am uitat să-l menționez, în articolul de săptămîna trecută, printre cei invitați să participe la o întîlnire cu președintele Mitterrand, mi-a amintit deunăzi și un alt episod al „dialogului“ franco-român de-atunci. Cineva din tabăra autohtonă a îndrăznit să-l întrebe pe președintele Franței de ce s-a decis să ne viziteze tocmai în acel moment, după mineriada din iunie 1990, care scandalizase atîta lume (și din țară, și din străinătate). Gestul înaltului demnitar francez era resimțit drept o nepotrivită încercare de „a cauționa“ o guvernare care recursese la proceduri grav nedemocratice pentru a pune capăt demonstrației din Piața Universității. Dl Mitterrand a răspuns prompt: „Am venit pentru că sînt convins că în România s‑a instaurat democrația!“. „Bine, dar mineriada?“, a insistat interlocutorul român. Vădit iritat, președintele a replicat: „N‑o să-mi spuneți că aveți o mineriadă în fiecare zi!“. În fapt, mineriada din iunie 1990 n-a fost ultima. Dar François Mitterrand crezuse de cuviință să dea o mînă de ajutor noii guvernări, în măsura în care ea putea fi calificată drept „socialistă“ și, prin urmare, plauzibilă ca partener al „socialismului“ francez… Nu cred, totuși, că guvernanții postrevoluționari erau încîntați să fie identificați pe față cu socialismul european. Era prea devreme…

■ Cu ceva timp în urmă, o domnișoară foarte severă a descoperit un mai vechi text al meu în care, mai în glumă, mai în serios (mai curînd în glumă), mă declaram incomodat de obiceiul tot mai răspîndit al unor doamne de a-și botoxa (sau silicona, nu mi-e clară deosebirea) buzele. Mă plîngeam de un inconfort „tehnic“: cum se abordează „eficient“ o asemenea „instalație“? Hiperdimensionată, gura devine o vietate aparte: îți modifică zîmbetul, pronunția, fizionomia în general. Domnișoara cu pricina m-a certat prompt: fiecare are dreptul să facă ce vrea cu corpul lui! Sînt misogin (de ce nu mă leg și de tatuajele bărbaților?!). Și, dacă sînt misogin, am decăzut din calitatea de „intelectual“. Nu e de glumit! Fiecare face ce vrea cu corpul lui, dar n-ai voie să faci ce vrei cu mintea ta. N-ai voie să ai păreri neconforme! Să te exprimi „discriminatoriu“, să te legi de opțiunile altuia! OK! Nu intru în amănunte, dar protestez, totuși, împotriva acuzației de „misoginism“. Mi se pare nedreaptă. Eu cred, dimpotrivă, că misogine sînt fetele care își „potențează“, pe cale artificială, buzele, sînii sau fesele. Pentru că, prin asta, reduc feminitatea la simpla ei „funcție“ sexuală. A vedea în femeie un angrenaj „util“ erotic, de vreme ce pui accentul (ditamai accentul!) pe acele părți ale trupului său asociate împreunării, e, cred, a-i ofensa demnitatea, integritatea, complexitatea. Prin urmare, „misogin“ e mai curînd cineva care se comportă ca și cum femeile ar fi niște alcătuiri pe bază de buze, sîni și fese. Eu, unul, sînt convins că femeile sînt mult mai mult decît atît și că, deci, e jignitor să le reduci la componentele lor asociate plăcerii masculine. Pe scurt, să nu se supere domnișoara de la „cenzură“, eu nu numai că nu sînt misogin, dar sînt feminist! Eu cred că cine nu vede, cînd întîlnește o persoană de sex feminin, decît buze, sîni și fese nu pricepe nimic din splendoarea feminității. E drept, vinovăția unui asemenea ins e, parțial, scuzabilă, dacă asta – și numai asta – i se dă de văzut. Dinaintea etalării ostentative a unui fragment, privitorul focalizează spontan asupra acelui fragment. Dacă te identifici, emfatic, cu genunchii tăi, n-ai cum să protestezi cînd cineva te ia drept o simplă anexă a genunchilor proprii. La fel, dacă insiști să pui pe masă trei suplimente de „cărniță“, vei fi perceput și tratat ca atare. Feministul din mine se revoltă! Pe urmele lui Goethe: „Eternul Feminin ne înalță în tării!“. Nu ne dă brînci în sutien și în poală! Cît despre raportul dintre bărbat și femeie, îmi place să repet, mereu, vorba unui specialist – n-o să credeți! – în islamism: „Între bărbat și femeie există un raport de superioritate reciprocă!“. Și asta nu ține de buze, mușchi și chirurgie estetică…

■ Presă românească: cu litere de-o șchioapă, în Evenimentul zilei de sîmbăta trecută, citesc: „Băsescu a încălcat legea! Nici un avocat nu mai poate interveni!“. Ca orice „băsist“ reciclat, deschid site-ul să descopăr anvergura catastrofei. Ce aflu? Că fostul președinte a aprins o țigară într-un restaurant de pe litoral și a fost amendat cu 500 de lei! E groasă, într-adevăr! Încă o asemenea abatere și țara se duce de rîpă!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.