Referendum și democrație

Publicat în Dilema Veche nr. 763 din 4-10 octombrie 2018
Frica lui Putin jpeg

Am întîlnit destui oameni în ultimul timp care pun la îndoială legitimitatea democratică a boicotării referendumului de la sfîrșitul acestei săptămîni. Ei susțin că democratic este să te pronunți prin vot, fie într-un sens, fie în celălalt. De regulă, aceștia sînt partizanii lui „da“, și ei susțin că boicotul e o tactică lașă prin care adversarii, știind că „nu“-ul n-are șanse să triumfe la vot, doresc să cîștige prin descurajarea participării sub pragul cerut de lege de 30%, invocînd tot felul de pretexte mai ales politice. În ceea ce mă privește, cred că boicotul este legitim, iar în acest caz al nostru, chiar democratic, și voi încerca să arăt, foarte pe scurt, de ce.

Nu cred că democrația poate fi definită numai procedural, anume prin vot și prin voința majorității. Dacă e să-i dăm democrației o accepție liberală (în spiritul lui K.R. Popper), ea este un ansamblu de instituții, organizații, strategii și tactici legale prin care se împiedică sau se îngreunează uzurparea puterii de către o parte a corpului social în detrimentul altor părți: poate fi vorba despre uzurparea încercată de o persoană, de o oligarhie, dar și de o majoritate politică sau morală. Să mai spunem și că „tirania majorității“ nu se manifestă de obicei fără o implicare și un stimul venit din partea unui grup politic sau a unor instituții influente, precum Bisericile. Desigur, la alegerile obișnuite (pentru Parlament, pentru Consiliile Locale etc.), majoritatea trebuie să fie recunoscută drept cîștigătoare, pentru a guverna pe o durată limitată, în interes general și nu doar al celor care au ales-o. Dar nici această majoritate și nici nimeni altcineva nu are legitimitatea să impună felul propriu de a gîndi, normele sale etice, religioase, filozofice unei minorități, dacă aceasta e pașnică. Cel mai puțin statul n-are nici un drept să prescrie oamenilor cum să-și organizeze spațiul privat. Atîta vreme cît îmi văd de viața mea personală în liniște, fără să aduc prejudicii altora, nici aceștia, oricît de mulți și de influenți ar fi, orice susținere ar avea din partea statului sau a unei Biserici, n-au nici un drept să mi impună într-un fel sau în altul cum e bine să trăiesc sau să mă trateze partizan și umilitor, încît să fiu discriminat legal sau descurajat legal să trăiesc așa cum doresc. În spațiul public, o majoritate poate, pentru un mandat de patru ani, să desemneze o persoană la conducerea primăriei, a județului sau a țării. Dar în spațiul privat nu e admisibil ca o majoritate să-mi ceară să-mi duc viața așa cum crede ea de cuviință, chiar dacă ea, în mod sincer, dorește să-mi facă un bine. Iar legile statului nu au voie să favorizeze viziunea morală a majorității în detrimentul unei minorități. Aceasta e esența democrației și orice abatere, fie și cu acoperire legală, morală sau religioasă, este, de fapt, nelegitimă.

Așadar, o victorie a lui „da“ la referendum va însemna exercitarea unei forme (deocamdată) moderate de tiranie a majorității, mai ales în condițiile în care parteneriatul civil rămîne deocamdată la noi numai o promisiune vagă, făcută ipocrit de politicienii români pentru urechile occidentalilor.

Or, din diferite rațiuni istorice și culturale, partizanii lui „da“ la referendum par să fie mult mai numeroși decît adversarii lor. În consecință, boicotul, ca tactică de a diminua șansele acestei majorități morale de a-și impune voința, este nu numai legal posibil, dar și legitim, ba chiar democratic, dacă înțelegem democrația în sensul complex de mai sus și nu ca simplă procedură de vot.

Mulți însă susțin (unii poate o și cred) că existența căsătoriilor gay (sau chiar a parteneriatelor civile gay) ar aduce daune societății, fie direct, fie prin consecințe (adopții, de exemplu.) Nu știu să se fi demonstrat în mod științific acest lucru în țările unde aceste căsătorii sînt deja permise. Știu, în schimb, că țările care le autorizează sînt printre cele mai prospere, mai fericite, mai bine administrate, mai bine educate și mai libere din lume, țări unde milioane de români au emigrat și de unde nu dau nici un semn că ar vrea să se întoarcă acasă, îngroziți de promiscuitatea de acolo. Dimpotrivă, țări mai opresive, mai needucate și mai sărace, ca a noastră, sînt cele care fac tot felul de discriminări, inclusiv pe seama orientării sexuale. Partizanii „da“-ului la referendumul nostru ar putea, cred, să reflecteze dacă nu există o legătură între toate aceste trăsături. De asemenea, să nu mi se spună că, după referendum, nu se schimbă efectiv nimic. Ba se schimbă, sub raport constituțional, moral, politic, ba chiar și simbolic – ceea ce nu-i deloc neînsemnat: se statuează explicit o formă de discriminare – chiar dacă, în practică, România nu se va putea sustrage mult timp mersului general al Europei.

Pe scurt, reprezintă un procedeu perfect justificat democratic și civic boicotul unui referendum, care, odată reușit, ar da unei majorități morale posibilitatea de a discrimina o minoritate, stabilind o inegalitate de drept între aceasta și rest.

O mare invenție – contractul social jpeg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Make Europe Great Again
O reacție a existat la Beijing, care a impus tarife retaliatorii unor produse americane.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Să ne facem ruși!
Dacă nu credeţi, căutaţi, pe YouTube, filmuleţul în care Vladimir Putin cîntă, la un concert de binefacere, melodia „Blueberry Hills“.
Frica lui Putin jpeg
Teatrul şi politica
Cît despre sintagma „scena politică”, aceasta a devenit atît de banală şi de tocită de utilizarea continuă, încît nici nu o mai luăm în seamă.
AFumurescu prel jpg
Modelul vulturului-furnică
N-aveți încă pe ceas aplicația cu Eminescu?
m simina jpg
Darul din istorie
Dacă darurile nu sînt acceptate sau gestul nu devine reciproc la un momentdat, relația în cauză poate avea de suferit.
Iconofobie jpeg
O îndeletnicire plină de surprize
De ce oferă jocul „plăcere”, suplinind, s-ar zice, în plan imaginar, o realitate mai curînd frustrantă?
„Cu bule“ jpeg
Piua
Un cuvînt care denumește, în sensul său concret, un recipient greu, folosit pentru zdrobire, ajunge astfel să exprime eliberarea din constrîngerile jocului.
HCorches prel jpg
Primiți cu educația preșcolară?
Durerea pe care însă o resimte sistemul este că familia percepe grădinița în cu totul alți termeni.
radu naum PNG
Iar pleacă nemții acasă?
Există, legat de nemţi, cîteva idei fixe rezistente la orice bacterii ale raţiunii şi evidenţei. Una e că fac cele mai bune şi mai fiabile maşini.
p 7 Taipei, Taiwan WC jpg
Război pentru Taiwan?
SUA ar trebui să descurajeze în continuare independența formală a Taiwanului
Comunismul se aplică din nou jpeg
Frustrări individuale și naționale
Necazul e că nu întotdeauna frustratul aflat în drum spre vîrful puterii e recunoscut de populație.
640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.