Refacerea unității naționale

Publicat în Dilema Veche nr. 918 din 11 – 17 noiembrie 2021
Frica lui Putin jpeg

Am fost dezbinați și iată-ne uniți. Din păcate. Căci nu sîntem uniți în bucurie, ci în supărare, nu avem opinii comune în bine, ci în rău, nu ne întîlnim cu toții într-o valoare pozitivă, ci în dispreț și indignare. Societatea românească, atît de scindată în tot și în toate – cu păreri aproape mai multe decît capete –, are, se pare, acum un numitor comun: supărarea, indignarea pe cîțiva guvernanți.

Cei care la ultimele alegeri sau la penultimele nu i-au votat îi detestă fiindcă lucrurile de care se temeau s-au îndeplinit cu asupra de măsură. Cei care i-au votat se simt trădați. Încet-încet, însă, și ceilalți încep să se simtă trădați. Vacciniștii sînt supărați că nu s-au luat măsuri mai serioase împotriva celor care nu se vaccinează. Antivacciniștii sînt supărați că totuși unele măsuri s-au luat. Cei care vor deschiderea școlilor fizic strigă că Guvernul a făcut mult prea puțin și că Guvernul pune în pericol educația. Cei care nu vor deschiderea școlilor fizic protestează că Guvernul pune în pericol sănătatea copiilor. Toată lumea reclamă ceva imediat și în același timp, și nimeni nu e mulțumit. Toate posturile de televiziune, altădată atît de partizane, acum vorbesc pe o singură voce – a indignării. Comentatori, pînă nu demult gata oricînd să se încaiere în invective, acum au căzut de acord asupra unui punct: ce se întîmplă e o oroare. Stînga e ostilă, dreapta e furioasă, centrul – sumbru.

Nu știu dacă mai sînt mulți – în afara cîtorva politicieni – care să mai aibă încredere în Guvern, în prim-ministru, în președinte. Sînt detestați și urîți de aproape toată lumea – ceea ce o arată și sondajele de opinie. Cum de pot încă rămîne aparent netulburați la guvernare, ba chiar, în cazul premierului, cum de mai are curajul să dorească să fie în continuare prim-ministru e, pentru mine, un mister. Poți guverna o țară avînd toată opinia publică împotrivă? Uite că poți. Poți guverna o țară cînd inacțiunea din timpul verii, măsurile greșite, declarațiile idioate, obsesia de a fi popular și-au adus toate contribuția la numărul disproporționat de mare de morți pe care îl dă acum România? Uite că poți. Ca președinte, ai tupeul de a te comporta olimpian cînd ai creat din senin, fără nevoie și fără motiv, o criză politică majoră? Uite că îl ai. Îți dai aere de imperator roman cînd întorci pe dos mandatul cu care ai fost ales și arunci la gunoi atîtea speranțe care s-au pus în tine? Ba bine că nu!

Refacerea unității naționale în jurul urii față de cei de la putere aproape n-am mai întîlnit-o la acest nivel scandalos în ultimele decenii. Oare cei vizați par deranjați, tulburați, îngrijorați măcar? Li se moaie cumva genunchii? Au coșmaruri? Aș! Sînt senini și destinși. Joacă jocuri. Fac glume. Călătoresc. Iau decizii. Țin ședințe peste ședințe. Merg înainte triumfători. Business as usual.

Nesimțirea asta senină mă înspăimîntă mai mult decît orice.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.