Recunoștință Evei

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
Frica lui Putin jpeg

Războiul din Ucraina pare să fi repus lucrurile, valorile și faptele la locul lor, de unde avuseserăm iluzia că se mișcaseră mult în ultimele decenii. Unii ar spune că ne-am maturizat întrucîtva. E un efect nedorit al lui, dar poate nu chiar de tot nefast. La urma urmelor, adevărul trebuie primit, chiar și cînd doare rău.

Ajunseserăm să credem că, în lumea sublunară și mai ales în cea politică, alegerea este între răul mai mic și răul mai mare. Acum vedem că există și bine-bine – să trăiești într-o țară unde nu cad bombe și poți dormi liniștit nopțile, și rău-rău – să trăiești într-una în care bombele și rachetele nimicesc blocuri oricînd în timpul zilei și al nopții. Cei care ne tot vorbeau despre griuri, pasteluri, tonuri, umbre morale și așa mai departe să se ducă să picteze la peisaj mai bine decît să ne dea lecții de politică. Da, viața e „complexă”, dar mai întîi de toate este sau nu este.

Ne suciseră mințile tot felul de relativiști, deconstrucționiști și alte specii asemănătoare că adevărul fie depinde de „comunitatea interpretativă”, fie e „construit”, fie e „post-adevăr” etc. Alții ne spuneau, sfătos și populist, că toți (toți politicienii, din Est și din Vest) mint, că adevăr nu există nicăieri. Sigur, minciuna e universală în absolut, dar la unii minciuna, falsul sînt totale și catastrofe, în timp ce în alte părți sînt foarte parțiale și există remedii și corecții. Albul n-o fi el totdeauna imaculat, dar e totuși mai mult alb, în timp ce negrul nu e doar un gri nespălat. Faptul că și rușii, și occidentalii fac propagandă de război nu înseamnă că ambele versiuni sînt la fel de false și de imorale. Așa că nu vreau să mai aud refrenul: „Da, rușii sînt răi, dar lasă că nici cu ăilalți nu mi-e rușine...”. Nu.

Apoi au vrut unii să ne învețe că „logica terțiului exclus” e deficitară, chiar totalitară. Ba să avem pardon: ori ești cu Putin, ori ești împotriva lui! Fără nici un „terț”, fără lubrifianți și edulcoranți valorici de tipul „totuși”, „dar” etc. Cine nu-i împotriva lui Putin și a Rusiei sale e pentru el și pentru ea. Inclusiv dacă tace. Scurt și fără amendamente. A propune o altă logică în numele știu eu cărei filozofii înseamnă un dezgustător colaboraționism intelectual.

De fapt, mulți experți, teoreticieni și inși „deștepți” au luat-o pe coajă cu ocazia războiului:

Ecologiștii au fost nevoiți să „înghită” în sec și să admită redeschiderea centralelor pe cărbune, ca în Germania, lăsînd o imensă „amprentă de carbon”, ca să nu mai vorbim că trebuie să privească în alt fel, mult mai pozitiv, nuclearul. Dar șantajul gazului și petrolului rusesc a devenit insuportabil chiar și pentru mulți dintre ei.

Pacifiștii trebuie să admită că singura pace posibilă cu derbedeul rus este înarmarea pînă în dinți. Dictonul roman, „Si vis pacem, para bellum” n-a fost niciodată mai adevărat și ar fi bine să devină motto-ul la NATO din aceste timpuri.

Liberalii trebuie să recunoască faptul că s-au lăsat îmbrobodiți de cîntecele de sirenă din trecut ale Rusiei; mai rău, că au subevaluat pericolele tradiționale la adresa păcii în favoarea pericolelor recente, precum terorismul sau încălzirea globală. Acum trebuie să-și vină în fire și simțiri și să ia inițiativa fără ezitări și concesii.

„Progresiștii” au încurcat-o și ei: lumea nu avansează nestăvilit și linear. Dimpotrivă, uneori, ca acum, reculează, revenind, spre nețărmurita oroare a noastră și a lor, la retorica secolului al XIX-lea, cînd nu mai rău. „Agenda progresistă” ori „corectitudinea politică” pot fi luate în seamă, disputate sau refuzate, atîta vreme cît tac tunurile, iar rachetele zac în depozite. Dar acum „nu-i momentul”, cum se zicea pe timpuri la ședințele PCR.

Dar nici „conservatorii” (inclusiv cei de la noi) nu șed mai comod: mai întîi, trebuie să admită că creștinismul pretins pios și ortodoxia pot binecuvînta foarte bine tunurile, bombele și crimele împotriva umanității, la fel cum a putut-o face și ateismul marxist-leninist. Apoi s-ar cuveni să fie de acord că neîncetatele lor indignări împotriva modernității, secularizării, pluralismului, liberalismului, feminismului, „deraierilor” sexuale etc. sînt neavenite: vor valori „tari”? Vor creștinism „pe pîine”? Vor „antidecadentism” la desert? Vor borșul cu „familia tradițională” și cu tărie „anti-gay”? Să plece în Rusia și, sigur, își vor afla acolo și îndestularea, și bucătarul!

De cînd cu războiul, toți avem motive să ne turnăm cenușă în cap. Însă, după ce o facem, e cazul să ne schimbăm: vremurile ne cer curaj, nu sofisticărie, limpezime morală, nu încîlceală printre teorii, simplitate în convingeri, nu lîncedă indecizie între nuanțe. Sîntem datori să numim binele bine și răul rău. Fiindcă, mulțumită mult-ponegritei și nedrept-pedepsitei mame Eva, nu putem pretinde că nu știm deosebirea dintre ele. Ba da, o știm grație curajului ei, care a riscat ascultînd de îndemnul șarpelui. Veșnică recunoștință!

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.