Recunoștință cu forța

Publicat în Dilema Veche nr. 803 din 11-17 iulie 2019
Romulus și Remus jpeg

„Cinstește pe tatăl și pe mama ta, ca să-ți fie ție bine și să trăiești multe zile“, sună porunca a șasea din Decalog. Moise (sau Dumnezeu însuși, căci El însuși ar fi scris Legea „cu degetul său“ pe tablele de piatră) nu cunoștea, din păcate pentru umanitate, varianta pesedistă, propusă  de cîteva zile, a „cinstirii“ părinților. Ah, să-l fi avut Dumnezeu și Moise la dreapta ca sfetnic de taină pe Budăi, ministrul Muncii, alta era situația! Dar, ca să mai amelioreze un pic Legea pe ici, pe colo, nici cu Iordache și Nicolicea drept consilieri juridici nu i-ar fi fost rușine marelui Legiuitor, care – s-o spunem cinstit – era un amator: nici măcar studii prin corespondență la o universitate privată n-avea! Dar să lăsăm trecutul tribal.

Botezată pompos „Legea recunoștinței între generații“, legea cu pricina, semnată de 77 de parlamentari de la putere, urmărește probabil să ofere un nou cadou electoratului pesedist mai vîrstnic, de astă dată pe spezele copiilor lor. Aplicarea ei – așa cum au explicat destui – s-ar putea dovedi extrem de dificilă și cel mai sigur e că ar crea în multe familii noi scandaluri, zîzanie și procese – acolo unde, desigur, cei implicați nu se înțelegeau oricum. Poate și de asta, Guvernul Dăncilă nu a asumat-o oficial, deși numărul mare de semnatari sugerează duplicitatea Guvernului. Că există mulți bătrîni abandonați de copii sau nepoți e un fapt întristător, așa cum un fapt la fel de întristător este că există și un număr mare de copii abandonați. Dar dacă statul își închipuie că aceste probleme sociale vor putea fi rezolvate prin sancțiuni penale, amenzi și procese, se înșeală profund. Adevărul este că scăderea natalității din ultimii 30 de ani a făcut ca familiile să cuprindă mai puțini tineri în putere, iar numărul vîrstnicilor, proporțional, să crească. De multe ori nu este și nu va fi deloc simplă susținerea materială a acestora, sarcina căzînd pe umerii a tot mai puțini oameni tineri, care, la rîndul lor, au și ei copii în întreținere, pe lîngă rate la bănci și alte multe angarale.

Pe de altă parte, dincolo de aspectele economice, legea în cauză e injustă și, probabil, neconstituțională. Într-adevăr, sistemul de pensii de stat, bazat pe contributivitate, nu reprezintă nimic altceva decît o susținere materială a bătrînilor din partea celor care încă muncesc. Pensiile nu le „plătește statul“, așa cum mulți cred, printr-un reflex comunist de gîndire profund nociv, ci generațiile mai tinere le plătesc celor vîrstnici. Așadar, există deja „recunoștință“, fie și mascată de sistemul anonimizat de prelevare. Singura deosebire dintre aceasta și „pensia“ preconizată de noua lege ar fi caracterul direct și personalizat al celei din urmă. Oricum ar fi însă, dacă legea s-ar aplica, orice cetățean activ și-ar întreține părinții de două ori: o dată, indirect și anonim, prin intermediul contribuțiilor sociale prelevate obligatoriu din salariu, și a doua oară, direct și personal, prin „pensia“ pe care ar plăti-o tot obligatoriu, sub sancțiunea legii“. Dublă „recunoștință“, dublă „cinstire“!

De fapt, statul știe că, avînd în vedere deficitul demografic tot mai serios, sistemul de pensii nu va mai face față într-un timp nu prea lung. A mări însă acum cota contribuțiilor pentru asigurările sociale nu sună bine deloc. „Statul“ – pare a zice PSD – nu mai face față singur. Asumați-vă individual sarcina părinților voștri neputincioși.“ Un tertip marca PSD, deoarece, așa cum am spus, „statul“ nu sîntem decît noi toți, care cîștigăm un venit supus obligatoriu contribuțiilor sociale.

Mai e de observat ceva: PSD a încercat (n-a reușit complet deocamdată) să desființeze sau măcar să descurajeze pilonul II de pensii. Viziunea colectivistă a PSD e manifestă: dorește să-i descurajeze pe oameni să fie responsabili pentru propriile vieți, la tinerețe ca și la bătrînețe, în schimb vrea să-i forțeze să se bazeze mereu pe altcineva și ca mereu altcineva să răspundă pentru fiecare dintre ei. Un model societal cît se poate de antimodern, care, și sub raport moral, e deficitar. Căci, dincolo de orice, să porți „recunoștință“ asta înseamnă? Să fii obligat de lege, sub sancțiunea închisorii și amenzii, să-ți ajuți cu pînă la 15% din salariu părinții și bunicii în nevoie? Urîtă denaturare a sensurilor!

Fericit bărbat, Moise! În vremurile acelea simple n-avea nevoie să știe de pensii – prin contribuție, de serviciu sau speciale –, nici de ajutoare sociale, nici de „piloni“ unu, doi sau trei, nici mai ales nu învățase noul și falsul concept al „recunoștinței“ smulse cu forța sub amenințarea închisorii. Iar cînd voia să știe cum s-o scoată la capăt cu norodul prost, care (aici seamănă cu al nostru) se cam săturase de promisiuni de „lapte și miere“ și mai cîrtea, nu cerea consiliere de la Nicolicea, Iordache, Teodorovici și compania, ci de la Dumnezeu însuși – „față către față“!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pexels aplicatie urmarire fertilitate png
Aplicațiile de urmărire a fertilității, din ce în ce mai populare în rândul femeilor. Acestea vin însă și cu mari riscuri
Un studiu publicat în Marea Britanie arată că din ce în ce mai multe femei care folosesc metode mai „naturale” de prevenire a sarcinii, cum ar fi aplicații de urmărire a ovulației, apelează la avort.
Secventa din Gadjo Dilo jpg
Conflictele barbare care au zdruncinat România după prăbușirea regimului Ceaușescu. Isprăvi tulburătoare, comise pe fondul intoleranței
Entuziasmul cu care era privită România în Occident după Revoluția din Decembrie 1989 a fost umbrit, în scurt timp, de un șir de evenimente tragice care arătau fața intolerantă a românilor, abia ieșiți din epoca regimului Ceaușescu.
Dr Iacob Felix Foto Wikipedia jpg
19 ianuarie: 120 de ani de la moartea medicului Iacob Felix, fondatorul școlii de igienă din România
La 19 ianuarie 1927, s-a născut Romica Puceanu, supranumită regina muzicii lăutăreşti. Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în anul 2015, a murit inventatorul Justin Capră, cel care a realizat prima versiune a „rucsacului-zburător“.
bicicleta, sala de fitness jpg
Cum să ai greutatea ideală fără diete și exerciții chinuitoare. Sfaturile unuia dintre cei mai importanți influenceri în domeniul fitnessului
O viață cu obiceiuri sănătoase este mult mai eficientă decât orice dietă atunci când vine vorba de slăbit. Cel puțin asta susține Ben Carpenter, un important influencer în domeniul fitness-ului. Acesta prezintă câteva sfaturi pentru o nouă viață, fără exces de greutate.
rezervisti jpg
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
Recruții înscriși în programul pentru rezerviști demarat de Ministerul Apărării din Ungaria au început săptămâna aceasta pregătirea. Programul de recrutare „Îmi iubesc țara și o voi proteja” a înregistrat cel mai mare număr de voluntari de când Ungaria a renunțat la serviciul militar obligatoriu.
australian open foto love tennis jpg
Românii au luat cu asalt Melbourne: 3 fete și 3 băieți pe tabloul principal al juniorilor
Dacă la senioare mai contăm doar la dublu pe Gabriela Ruse, pe tabloul juniorilor de la Melbourne sunt mai mulți români.
image png
Relația la distanță, un chin pentru o tânără de 27 de ani: „Cred că se culcă cu fosta lui iubită...”
Se spună că relațiile la distanță reprezintă o mare provocare pentru unul sau chiar ambii parteneri. Totuși, ce este de făcut în cazul în care una dintre părți nu este sinceră și joacă la două capete, încercând în același timp să manipuleze lucrurile în favoarea ei?
vaccin
Creșterea neîncrederii în vaccin - de ce tot mai mulți oameni pun la îndoială rezultatele imunizării
Vaccinurile Covid au salvat foarte multe vieți, dar asta nu i-a determinat pe oameni să aibă mai multă încredere în vaccinare, ci dimpotrivă. Cercetătorii au încercat să afle de ce a scăzut atât de mult încrederea în efectele vaccinării.
groenlanda vedere aeriana foto epa efe
De ce-și dorește Trump atât de mult Groenlanda - bogăția din adâncuri
Donald Trump și-a exprimat în mod repetat dorința de a câștiga controlul asupra Groenlandei, descriind perspectiva drept o „necesitate absolută” în scopuri legate de securitatea națională.