Recădem în timp

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Recădem în timp. Un nou curs universitar oficial este pregătit la Moscova și va fi inclus în programa tuturor universităților. Intitulat „Fundamentele statalității ruse”, el are la bază ideea asimilării civilizațiilor cu organismele vii și conceperea „civilizației ruse” ca una tînără, dinamică, ce „va învinge Occidentul îmbătrînit” și decadent. Bineînțeles că acest scenariu, gen Oswald Spengler elementarizat, reciclat și rusificat nu fără ajutorul istoricului Lev Gumilev, refuză de principiu valorile universale, căzînd astfel într-un relativism istoric deplorabil. Abordarea este însă foarte convenabilă politic Rusiei – arată jurnalistul Andrei Perțev de la Meduza –, care capătă astfel un fel de justificare „științifică” pentru respingerea criticilor Occidentului și disprețul pentru valorile liberal-democratice. Fiind o „civilizație tînără”, Rusia nu poate decît să învingă și să preia „ștafeta istoriei”, iar între timp populația trebuie ferită de orice dezbinare. Ea are datoria să se supună conducerii, deoarece unitatea națiunii are vocație „științifică”, fiind înscrisă în „ADN-ul Rusiei”. La această păsărească pseudo-științifică se mai adaugă desigur și ingredientul apocaliptico-mesianic, bazat pe pretențiile „celei de-a Treia Rome” și susținut de Biserica Ortodoxă Rusă. Ceea ce e semnificativ, dincolo de toate, este că nimic din acest putinism scabros nu-i original: fragmente denaturate de istoricism german de la începutul secolului XX se amestecă cu nostalgii sovietice și țariste. Sînt toate semne ale unei civilizații de fapt îmbătrînite (sau, mai exact, osificate și strîmb dezvoltate), care nu-i în stare să conceapă ceva nou și care nu culege decît fragmente prost reproduse din ceea ce au inventat alții, în urmă cu cincizeci, o sută de ani sau chiar mai mult.

Între timp, războiul purtat de Rusia și Ucraina în Donbas amintește și el de trecut. A început să semene cu „frontul de vest” din Primul Război Mondial: mult așteptata contraofensivă ucraineană a dat rezultate mult mai modeste decît așteptau (sau mai degrabă sperau) mulți politicieni occidentali. Vina e parțial a lor – întîrzieri mari în livrarea armamentului promis Ucrainei –, dar și dificultatea majoră de a trece peste cîmpurile de mine și tranșeele rusești, pregătite temeinic de luni de zile. Luptele sînt dure, cu mare consum de muniție, dar mai ales cu pierderi umane teribile de ambele părți. Atîta doar că Rusia – cu o populație mult mai mare și un regim autoritar – își poate permite asemenea pierderi mai ușor. De asemenea – observă mulți analiști –, economia Rusiei a rezistat satisfăcător sancțiunilor, mai ales că China, India, Brazilia și alte țări mari, chipurile „nealiniate”, au refuzat să condamne invadarea Ucrainei, crimele de război ale Rusiei și au susținut în diferite moduri exporturile rusești de gaz, petrol și cereale.

Fapt este că Putin își permite să mizeze pe timp și pe uzura susținerii occidentale pentru Ucraina. Iar în absența unui rezultat semnificativ în contraofensiva ucraineană în următoarele luni, această uzură pare a fi tot mai greu de evitat.

Adevărul este că, după ce ani de zile Occidentul n-a luat în serios ideologia putinistă de felul celei expuse acum din „Fundamentele statalității ruse”, după 24 februarie 2022, a fost lent în trimiterea de armament suficient și de calitate Ucrainei. A reușit s-o țină în viață într-o defensivă reușită și chiar să-i asigure unele victorii importante pe teren anul trecut, dar acum jocul pare a se fi împotmolit într-un război pozițional de durată. Șansele unei debalansări rapide a situației de pe front par mici și tot mici, aproape inexistente, se arată a fi șansele prezente ale unei încetări a focului – fie și sub forma unui armistițiu între părțile beligerante, poate de tipul celui instalat de decenii între cele două Corei.

Sigur, războiul se poartă cu drone, rachete de croazieră și hipersonice și mijloace electronice diverse, adică cu armele secolului XXI. Dar tactic, după cum spuneam, sîntem într-un scenariu care arată ca „frontul de vest” – chiar mai extins ca lungime – din anii 1914-1918. Avem și un nou „Război Rece” între Occident, pe de o parte, și Rusia, pe de alta, cu China și alte țări din Sudul global jucînd rolul „nealiniaților” favorabili uneia dintre părți, totul amintind de situația dintre 1948-1991. (Însă Occidentul în ansamblu este mai slab decît era în anii „primului Război Rece”, „Sudul global” mai puternic, în schimb Rusia este mai slabă decît era URSS.) Și mai avem ideologia romantică șovină germană, reciclată în Rusia – o viziune imperialistă, cînd nu de-a dreptul rasistă, care pare că a uitat lecția istoriei secolului XX, responsabilă pentru oribile crime de război. Am recăzut în timp. Cu ce-i rău.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.