Realism și speranță - Concursul internațional „George Enescu” 2020

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

În ciuda împrejurărilor neprielnice, concursul internațional „George Enescu” nu-și ratează tradiția. Se redeschide (inevitabil, online) pe 29 august. Evenimentul este în sine îmbucurător, dar e însoțit, în acest an, și de un „Manifest de responsabilitate socială și personală” care îi intensifică nimbul. E o invitație la recuperarea valorilor care ne pot salva în vremuri de restriște: repere trainice, rezistente la subversiunea imprevizibilă a feluritelor accidente istorice. Tocmai ceea ce, în contextul „normalității”, pare o nobilă gratuitate, un „ornament” anex, un divertisment colateral se dovedește, sub amenințarea unor crize dramatice, unicul sprijin eficient pentru a regăsi sensul vieții, puterea de a supraviețui, orizontul de stabilitate al lumii. Fără cultură, fără exercițiul artelor, fără orientarea privirii spre reușitele atemporale ale omului, te prăbușești în arbitrar și depresie. E ceea ce au înțeles, în această perioadă, instituțiile și performerii lor, străduindu-se să funcționeze în continuare, în ciuda obstacolelor, a restricțiilor de neocolit. Și, din păcate, e ceea ce nu par să fi înțeles decidenții din învățămînt, care, iată, propun să fie scoase dintre disciplinele școlii generale materii „secundare”, cum ar fi muzica, desenul și... limba latină. Dintr-o singură mișcare, educația artistică și temelia culturii europene sînt evacuate nonșalant, în beneficiul „dreptului” elevilor de a avea mai mult timp pentru romgleză și smartphone.

Sînt cu atît mai recunoscător echipei care redeschide, tocmai acum, concursul internațional „George Enescu”. Și îl salut în mod special pe domnul Mihai Constantinescu, alături de care, cu mulți ani în urmă, am recuperat o tradiție pe care regimul de dinaintea lui 1989 o suspendase. „Music must go on!” e „sloganul” acestui eveniment. Și nu e vorba doar de muzica înțeleasă ca spectacol auditiv în sine. E vorba de modelul muzicii, aplicabil și dincolo de sfera ei strictă. Cu un prilej asemănător, am încercat să rezum lecția „pragmatică” prezentă – prin sunet, dar dincolo de el – în discursul muzical. Mai întîi, în mai mare măsură, poate, decît alte îndeletniciri artistice, muzica semnalează beneficiile și gloria efortului comunitar. „Orchestra” e ilustrarea optimă a armoniei neomogene: solidaritate, coerență, asociere între „instrumente” diferite, între dirijor și interpreți, între scenă și public. Fiecare are partitura lui, dar ansamblul are „alcătuirea” consonantă a tuturor. Invers decît în politică, unde toți par să cînte aceeași melodie, cu „scule” asemănătoare (promisiuni, retorică de ring, aranjamente de gașcă, tonus propagandistic), dar „ansamblul” sună prost. Muzica ne învață să fim diferiți rămînînd consonanți și să „consunăm” fără a ne pierde chipul. E un prilej de a recupera experiența simfonicului. Fără note false, fără stridențe, fără „zgomot”. Un model de con-lucrare! Mai mult decît atît: muzica mijlocește experiența esențială a bucuriei împărtășite. Iar bucuria este simptomul esențial al unui organism și al unei societăți sănătoase. „Normalitatea” e, între altele, din punctul meu de vedere, tocmai capacitatea de a te bucura, de a asuma, tonic, „lumescul”, cu surprizele lui bune și rele, cu umbrele și euforiile lui, cu misterul și cu mizeriile lui curente. Întrebat ce-aș vrea să regăsesc dincolo de turbulența pandemiei, ce-aș vrea să salvez din vîltoarea pe care o traversăm cu toții, aș răspunde: normalitatea – viața fără iluzii nebuloase, dar și fără fasoane melodramatice. Music must go on! Felicitări prietenești organizatorilor acestui nou concurs „Enescu” și un solidar gînd bun dlui Mihai Constantinescu.

P.S. Felicitările mele includ și stilistica pregătitoare și însoțitoare a evenimentului. Curaj rezonabil, ținută civilizată, discurs pozitiv. Nu mă pot abține să remarc absența acestor calități în alte cazuri. Unui regizor pe care îl apreciez de mult, cu bune și durabile argumente, i-a alunecat piciorul, într-o situație asemănătoare: s-a gîndit, probabil, că a cupla prezentarea unui nou film al său cu o mică gesticulație civic protestatară, bombănind obligativitatea măștii de protecție și omagiind „indisciplina” revoluționarilor din decembrie 1989, ar putea fi o bună manevră de marketing. S-a înșelat! Rezultatul a fost că s-a vorbit mai mult despre fronda lui decît despre isprava lui artistică. Cu alte cuvinte, supărat că publicul a trebuit să-i privească opera cu mască pe nas și gură, a reușit să-și determine comentatorii să o contemple cu mască pe ochi…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

copil volan FOTO Shutterstock
Un bărbat din Bistrița și-a lăsat fiul de 10 ani să conducă mașina. Măsura luată de polițiști
Un bărbat din Bistrița și-a pus fiul de 10 ani să conducă mașina prin oraș, fiind însoțiți de mama și fratele minorului.
Horoscop dragoste Foto shutterstock 1919376245 jpg
Horoscop vineri, 11 aprilie. Nativii care încheie relațiile cu cei care le-au înșelat încrederea
Horoscopul zilei de vineri, 11 aprilie, arată că reacțiile de răbufnire pot distruge rapid relațiile construite în ani. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicții complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
image png
Ce trebuie să pui în pământ, la rădăcina cepei verzi, ca să fie ferită de dăunători? Așa va rămâne proaspătă și sănătoasă
Atunci când vine vorba de grădinărit, românii iscusiți cunosc cele mai interesante trucuri pentru a putea avea o recoltă bogată și sănătoasă. Astăzi vom vorbi despre cum putem feri ceapa verde de dăunători și ce soluții naturale există. Cu siguranță vor fi extrem de utile pentru cei pasionați și int
Drugtestul este obligatoriu potrivit noului Cod Rutier Sursă IPJ Sibiu DMS
Despăgubiri pentru un drugtest fals pozitiv, care a lăsat un român fără permis aproape 3 ani. „Eu le-am spus că am luat un fasconal”
Un șofer care a rămas fără permisul de conducere timp de mai bine de trei ani după un ce aparatul drugtest a indicat în mod greșit prezența opiului în organism, a câştigat în instanţă despăgubiti în valoare de 3.000 de euro.
Daniel David Foto Mediafax (2) jpg
Cursurile în trei schimburi, interzise din 2025. Măsura anunțată de ministrul Educației
Din anul școlar 2025-2026, școlile din România nu vor mai avea voie să organizeze cursuri în trei schimburi, a anunțat ministrul Educației, Daniel David.
Constanţa. Portul de petrol, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Italia fascistă, Marea Criză Economică și relațiile economice cu România în anul 1931
În anul 1931, importurile din Italia au fost de numai 36.028 t, ceea ce era departe de posibilitățile economiei peninsulare.
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
„Ce e sub chiloții tricolori”. CTP sancționează declarațiile lui Ponta privind inundarea satelor românești în 2014
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat joi, 10 aprilie, afirmația lui Victor Ponta potrivit căreia, în calitate de premier, a autorizat inundarea unor sate românești pentru a proteja Belgradul.
dana budeanu instagram jpg
Cum arată bunica Danei Budeanu. Seamănă ca două picături de apă. FOTO
Dana Budeanu a fost cuprinsă de amintiri legate de regretata sa bunică. Într-un moment de nostalgie, vedeta a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu aceasta, dezvăluind totodată anumite informații care o duc cu gândul la bunica sa.
cozonac pasca oua vopsite de paste foto shutterstock
Sfaturi de Paște: Cum vopsim ouăle cu soluții naturale pentru a obține mai multe culori
Doar nouă zile ne despart de sărbătoarea Învierii Domnului, iar febra pregătirilor pentru masa de Paște e aproape. Săptămâna viitoare se vopsesc ouăle.