Puterea (marginalii la un congres)

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Frica lui Putin jpeg

Cu adev─ârat, puterea este un drog! ╚śi nu unul oarecare, ci cel mai puternic ╚Öi mai eficient. Ce fel de opium, de ha╚Öi╚Ö ori de heroin─â, cocain─â ╚Öi toate celelalte, luate, prizate, injectate, traficate de-a lungul timpului, se pot compara cu ea? Unii le-au l─âudat ╚Öi consumat pe celelalte, al╚Ťii le-au ur├«t, al╚Ťii, precum Andrei Oi╚Öteanu, le-au studiat ╚Ötiin╚Ťific. Dar ├«n compara╚Ťie cu drogul puterii, valoarea lor e ├«ndoielnic─â, efectele minore ╚Öi relative: sigur, unele exalt─â un timp dispozi╚Ťia, ofer─â inspira╚Ťie unor poe╚Ťi ╚Öi pictori, calmeaz─â unele suferin╚Ťe, dar efectele r─âm├«n limitate ╚Öi negative. Nu tot la fel ╚Öi puterea: c├«nd cineva o ia ├«n propor╚Ťii adecvate, el ├«nflore╚Öte f─âr─â ├«ncetare ╚Öi se transform─â ├«nspre bine. Privi╚Ťi la marele exemplu, pus dinaintea noastr─â: dna Viorica D─âncil─â. C├«t timp Dragnea o ╚Ťinea din scurt, nu putea citi corect c├«teva propozi╚Ťii la r├«nd. Odat─â Dragnea disp─ârut din via╚Ťa public─â, iat─â c─â, miraculos, nu mai d─â semne de analfabetism func╚Ťional. Nu numai c─â cite╚Öte f─âr─â cusur, dar ╚Öi vorbe╚Öte liber ╚Öi (aproape) f─âr─â gafe de gramatic─â. ├Än cur├«nd, s-ar putea s─â spun─â ╚Öi vorbe de spirit, mai ╚Ötii? Dintr-o dat─â a c─âp─âtat aplomb ╚Öi pricepere. Ciuca b─ât─âilor unei ├«ntregi ╚Ť─âri a ajuns suficient de abil─â ca s─â manipuleze un ├«ntreg congres al partidului ╚Öi s─â se fac─â aleas─â cu o larg─â majoritate, dup─â ce a schimbat la repezeal─â sistemul de vot. Adversarii din─âuntru ╚Öi dinafar─â au c├«rtit pu╚Ťin, dar ├«n zadar. Cele c├«teva aplauze pentru Liviu Ple╚Öoianu, nostalgic dup─â Dragnea, s├«nt un nimic. Nimeni n-a mai r├«s de D─âncil─â. Posedat─â de prezen╚Ťa miraculoas─â a puterii, n-a avut nevoie dec├«t de c├«teva zile pentru a subjuga partidul. A devenit asertiv─â, abil─â, mai s-o crezi c─â va face o autostrad─â ÔÇ×cap-coad─âÔÇť sau c─â partidul va c├«╚Ötiga alegerile preziden╚Ťiale, a╚Öa cum a promis.

Drogul puterii e minunat, deci: face ca ceea ce era ├«n om reprimat s─â se defuleze, tot ce era ascuns cu jen─â s─â ias─â curajos la lumin─â. Timiditatea, st├«ng─âcia dispar. Omul ├«╚Öi realizeaz─â poten╚Ťialul, ba chiar mai mult dec├«t at├«t. Statura lui moral─â ╚Öi intelectual─â cre╚Öte mult peste m─ârimea sa natural─â. C─âci nici un alt drog nu ofer─â ajutoare, consilieri, servicii din partea altora care se ├«nghesuie s─â serveasc─â. Cel puternic devine, gra╚Ťie lor, ╚Öi mai puternic, ╚Öi astfel drogul ac╚Ťioneaz─â ╚Öi mai eficient. ├Äncepe s─â i se spun─â c─â e cel mai capabil, cel mai de╚Ötept, cel mai frumos, cel maiÔÇŽ ├Änt├«i respinge cu modestie asemenea spuse, dar treptat ├«ncepe s─â le cread─â, apoi devine chiar nemul╚Ťumit c├«nd nu le aude repetate. Mai are o singur─â problem─â: nu tot universul ├«l recunoa╚Öte ca atare, ╚Öi acesta e un motiv de triste╚Ťe, ba chiar de sincer─â indignare la majoritatea oamenilor puternici. (Vede╚Ťi cazul Trump.)

Ce p─âcat c─â acest drog nu poate fi utilizat ├«n scopuri terapeutice, mai ales cu persoanele prea timide, fricoase, refulate, cu complexe de inferioritate! Dar cine ╚Ötie: poate c─â ╚Ötiin╚Ťa va inventa asemenea posibilit─â╚Ťi ├«ntr-un viitor nu prea ├«ndep─ârtat: de exemplu, un fel de ÔÇ×insule fericiteÔÇť, unde pacien╚Ťilor s─â li se dea puterea suprem─â peste ni╚Öte androizi, care, de exemplu, ar putea s─â imite perfect ni╚Öte pesedi╚Öti reuni╚Ťi ├«n congres dup─â un dezastru electoral. (Nici n-ar fi ni╚Öte algoritmi prea complica╚Ťi pentru a-i copia pe alde Teodorovici, Opri╚Öan, ╚śtef─ânescu ╚Öi restul, c─âci s├«nt at├«t de previzibili!) Contra unei sume de bani, complexatul sau complexata ar trebui s─â organizeze congresul de androizi ╚Öi s─â se fac─â ales. Cred c─â, la sf├«r╚Öit, se vor constata progrese remarcabile ├«n echilibrul psihic al respectivului.

Sau poate totu╚Öi c─â lucrurile nu au efect dec├«t ├«n realitate. Nu a p─ârea c─â ai puterea, ca ├«ntr-un joc sau o ipotetic─â terapie cu androizi, ci a avea efectiv puterea e totul. (Dar oare e chiar a╚Öa o mare diferen╚Ť─â ├«ntre pesedistul la congres ╚Öi un android inteligent?) Sigur, asta aduce c├«teva inconveniente pentru ceilal╚Ťi, care suport─â puterea ╚Öi consecin╚Ťele sale. Dar dac─â nu le place, n-au dec├«t s─â ├«ncerce s─â dob├«ndeasc─â ╚Öi ei o mic─â putere ÔÇô fie ╚Öi peste un birou, peste o scar─â de bloc, peste o echip─â de la spa╚Ťii verzi, dac─â peste o ╚Ťar─â sau o lume nu le este cu putin╚Ť─â. ╚śi asta-i o particularitate a puterii: dac─â o ai, nu vrei s─â o fumezi sau prizezi ├«mpreun─â cu al╚Ťii. Puterea se folose╚Öte strict individual, e geloas─â ╚Öi refuz─â ├«nd─âr─âtnic orice ÔÇ×po╚Öt─âÔÇť.

Mai exist─â un inconvenient al puterii: aproape ├«ntotdeauna se pierde. ╚śi atunci, vai de cel care-i supravie╚Ťuie╚Öte. Cura de dezintoxicare se face uneori la ├«nchisoare, alteori ├«n exil, alteori (╚Öi e cel mai amarnic) la pensie, dar indiferent de loc, e dureroas─â, aproape tragic─â. Omul privat de putere ├«mb─âtr├«ne╚Öte brusc, se poce╚Öte, se stafide╚Öte, cap─ât─â ticuri ur├«te. Nu odat─â apar boli trupe╚Öti sau bolile vechi devin mai agresive. Pierde prietenii, ba-╚Öi pierde chiar ╚Öi du╚Ömanii autentici. Redevine nerod, analfabet ╚Öi complexat ca la ├«nceput ╚Öi, mai ales, cap─ât─â o fixa╚Ťie pentru trecutul s─âu, pe c├«nd era puternic. Ve╚Önic va povesti ce lucruri glorioase ar fi f─âcut el de n-ar fi fost ├«mpiedicat de tic─âlo╚Öi ╚Öi tr─âd─âtori. Devine postum lui ├«nsu╚Öi, umbr─â firav─â a ceea ce credea c─â a fost. A╚Öa c─â e preferabil s─â moar─â ├«n timpul de╚Ťinerii puterii. Atunci va avea parte de funerarii na╚Ťionale ╚Öi de discursuri patetice. Fire╚Öte, ele vor fi uitate c├«teva zile sau luni mai t├«rziu, ba chiar retractate. Fidelii de odinioar─â se vor gr─âbi s─âÔÇĹl acopere cu critici. Judecata istoriei, ghidat─â de al╚Ťii, noii puternici, ├«l va trata cu dispre╚Ť. Dar m─âcar lui (sau ei) de asemenea spini nu-i mai pas─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.