Purcelul lui Pyrrhon

Publicat în Dilema Veche nr. 738 din 12-18 aprilie 2018
Frica lui Putin jpeg

Găsesc, undeva în Montaigne (Eseuri, Cartea I, cap. XL), o anecdotă despre filozoful Pyrrhon. O amplific puțin și îi atîrn o morală nouă.

Se spune că, odată, mai mulți călători se aflau pe un vas, pe mare, cînd a izbucnit o furtună teribilă. Fiindcă vasul se legăna puternic, lua apă și trosnea din toate încheieturile, călătorii erau agitați și îngroziți, temîndu-se de un naufragiu. O pereche de proaspăt-însurăței se lamenta că va trebui să moară, deși abia de gustase din plăcerile iubirii și ale vieții împreună. Un alt călător lăcrima că n-o să-și mai vadă copiii care vor rămîne orfani, un altul era disperat că abia își clădise cu multe sacrificii o casă, în care nu va mai putea locui. Era și un cămătar printre ei, care era distrus la gîndul că datornicii lui vor scăpa fără să mai plătească datoriile. Nu lipsea nici un preot care îi sfătuia pe oamenii din jur să se gîndească la Dumnezeu, să-și mărturisească păcatele cît mai repede și complet, căci în mod evident furtuna era semnul mîniei Domnului împotriva lor. Mai era acolo și un om politic din opoziție, care cerea socoteală căpitanului și amenința că, dacă va scăpa cu viață, va depune în Parlament o moțiune împotriva guvernului care permisese ca vase atît de fragile să iasă pe mare. Suspecta, în plus, și o afacere murdară cu lemn de construcție de calitate inferioară. Apăru însă chiar atunci un alt politician, de la putere, care îl acuză pe primul împreună cu întreaga opoziție de a fi la originea tuturor nenorocirilor din ultimul timp; el dădu asigurări că se va înființa o comisie parlamentară care va studia toate livrările de lemn de construcție pentru nave din ultimul deceniu, dovedind că deficiențele au la bază o conspirație malefică plătită de forțe străine. La care o doamnă cu concepții ecologiste îi acuză pe toți politicienii, indiferent de partid și de ideologie, de a fi responsabili pentru încălzirea globală, care, mai mult ca orice altceva, ar explica fenomenul extrem numit furtună.

În mijlocul acestei agitații și sfade, deloc mai mică decît cea a mării, se ivi deodată filozoful Pyrrhon, aflat întîmplător pe vasul respectiv. El, spune Montaigne, „arăta celor pe care îi vedea cel mai înspăimîntați din jurul lui și îi încuraja cu exemplul unui purcel, care, deși aflat pe vas, nu se sinchisea deloc de furtună“. Iar Montaigne încheie anecdota întrebînd retoric: „Vom îndrăzni deci să zicem că acest avantaj al rațiunii, în legătură cu care noi facem atîta caz și datorită căruia ne socotim stăpîni și împărați ai restului creaturilor, a fost pus în noi pentru a ne chinui? La ce bun cunoașterea lucrurilor, dacă din cauza ei devenim mai lași? Dacă din cauza ei pierdem pacea și liniștea, unde am ajunge fără ele? Și ce-ar fi, în cazul cînd cunoașterea ne pune într-o condiție mai rea decît pe purcelul lui Pyrrhon?“

Din cîte am auzit, furtuna s-a încheiat după un timp cu bine și fără ca nava sau vreun călător să pățească vreun accident. Pasagerii s au liniștit, s-au înveselit și, în chip firesc, făcîndu-li-se foame după atîtea spaime, s-au pus pe un ospăț. Sărmanul purcel a fost sacrificat, alături de alte ființe asemănătoare lui pentru a astîmpăra apetitul „împăraților creaturilor“ de pe navă. Filozoful nostru însă s-a ales cu o dojană serioasă: „Se poate, domnule Pyrrhon, să ne vii cu exemple așa de tîmpite? Să ne vrei porci? Zău așa, cîtă neobrăzare!“

Nu înțeleseseră oamenii că pe timpul furtunii li se dăduse să învețe nu din exemplul unui purcel, ci din acela al lui Pyrrhon.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

lasconi orban jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Ludovic Orban anunță că se retrage și o susține pe Elena Lasconi. Cum a reacționat George Simion
Ludovic Orban a anunțat, în seara zilei de luni, la dezbaterea prezidențială organizată de Digi24, că se retrage din competiție și o va susține pe Elena Lasconi, candidatul din partea USR, pentru funcția de președinte al României.
criza astm jpg
Horoscop marți, 19 noiembrie. Când vede că nu i-au intrat banii pe card, un nativ face o adevărată criză de nervi
Astrologul Click!, Lorina, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de marți, 19 noiembrie.
Cancer de colon FOTO Shutterstock jpg
Specialiștii spun că au găsit cauza cancerului colorectal la tineri. Ce legătură au fructele pe care le consumăm cu această boală teribilă
Cancerul colorectal afectează din ce în ce mai mulți tineri, iar medicii au studiat creșterea numărului de cazuri. Noi studii arată că o cauză principală ar putea fi utilizarea tot mai frecventă a substanțelor chimice microscopice care se regăsesc în produsele de zi cu zi.
un nou gladiator 1 jpg
De văzut în noiembrie
Nu știți ce să alegeți din sumedenia de filme și documentare care sunt la cinema și la TV? Iată recomandările redacției pentru luna aceasta:
image jpeg
De ce s-a hotărât Monica Iagăr să intre în politică? „Candidez la Satu Mare pentru că am copilărit acolo” Și-a numit fiul după Putin!
Fosta atletă Monica Iagăr candidează pentru un fotoliu de deputat la alegerile din această iarnă.
Galeria de Artă Orientală, o nouă expoziție permanentă la MNAR
Galeria de Artă Orientală, o nouă expoziție permanentă la MNAR
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) anunță deschiderea unei noi expoziții permanente, începând cu data de 22 noiembrie 2024: Galeria de Artă Orientală.
Maramures jpg
Iazurile de decantare din Maramureș - un pericol ignorat timp de decenii
Accidentul ecologic de la iazul Bozânta, din anul 2000, a fost clasat de prestigioasa publicație Lenntech în top 10 cele mai grave dezastre ecologice la nivel mondial.
01 candidati alegeri 24 noiembrie jpg
Dezbatere electorala. Cinci candidați la președinție, față în față
Cinci dintre candidații la alegerile prezidențiale se înfruntă, luni seara, la dezbaterea organizată de către Digi24, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.
1 andrea bocelli dupa coronavirus 3 jpg jpeg
Cum a orbit, de fapt, Andrea Bocelli. Povestea de viață dureroasă a celebrului tenor italian
Andrea Bocelli s-a născut cu o formă severă de glaucom, o afecțiune care i-a afectat vederea încă de la începutul vieții. La vârsta de 12 ani, însă, și-a pierdut complet vederea în urma unui accident dramatic petrecut pe terenul de fotbal.