Punct și de la capăt

Publicat în Dilema Veche nr. 981 din 26 ianuarie – 1 februarie 2023
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Problema aderării României la Spațiul Schengen intră, cred, în curînd, pe un  traseu favorabil. Spun asta luînd notă de retrimiterea la Viena a ambasadorului nostru, dl Emil Hurezeanu, rechemat în decembrie în țară pentru consultări. E semnul unei decizii de reluare eficientă a dezbaterii, de reașezare în ambianța dialogului, în beneficiul unei soluții echitabile. Dl Hurezeanu e omul potrivit. Nu doar pentru că vorbește nemțește, pentru că e familiar cu spațiul cultural al țării în care ne reprezintă, pentru că are o consistentă experiență diplomatică (șase ani ambasador al României în Germania), ci, mai ales, pentru că știe să fie simultan ferm și cordial, să prefere negocierea inteligentă răfuielilor abrupte, pe bază de țîfnă „patriotică“. Ideea că rezolvăm probleme esențiale căutînd, în caz de eșec, vinovați de tot soiul și bombănind „străinătatea“ pentru că „nu ne respectă“ nu rezolvă lucrurile, ci le blochează. Sigur, e recomandabil să ne întrebăm unde s-a greșit, ce trebuia făcut și nu s-a făcut etc. Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale. Am mai spus-o, într-un articol anterior: din punctul meu de vedere, vina pentru ce ni s-a întîmplat e, esențialmente, aceea a cancelarului austriac, preocupat de teme electorale și inapt să asume un comportament european coerent. Pînă și președintele țării lui și-a declarat public nemulțumirea față de decizia Nehammer. De asemenea, și alți politicieni comunitari.

Ceea ce avem de făcut, în acest context, e să reclamăm gafa la nivelul instituțiilor europene competente, să cerem, cu argumente solide, reluarea dezbaterii și a votului, să obținem solidaritatea partenerilor noștri unionali și amendarea unei nejustificate decizii politice. Contraproductiv este să facem ceea ce am făcut deja. Să ne dăm victime ale întregului mapamond, să ne răfuim cu adversarii politici autohtoni, punînd tot răul în contul lor, și să dăm replici haiducești „dușmanului“ austriac: nu îi mai folosim băncile, nu îi mai vizităm țara, nu-i mai mîncăm șnițelele, nu-i mai vindem bunătățile noastre daco-getice! Pe scurt, o să-l ruinăm...

Dl Hurezeanu va ști, cu siguranță, să facă tot ceea ce depinde de el (căci nu totul depinde de el) pentru a ne reaminti că Austria nu e țara lui Nehammer, că istoria noastră națională s-a împletit veacuri de-a rîndul cu lumea imperiului dinspre vest, delimitîndu-se și de sudul otoman, și de răsăritul rusesc, că mari cărturari ai noștri (cu Eminescu în frunte) s-au format la Viena, că un timișorean (Ioan Holender) a fost director glorios al Operei de Stat din Viena vreme de 18 ani (1992-2010), că tradiționale teritorii românești au asumat profitabil modele instituționale „K. und K.“ (Kaiserlich und Königlich) ș.a.m.d. 

Întîmplarea face că episodul diplomatic al biografiei mele m-a pus în contact cu oameni și evenimente din Austria, de natură să potențeze o colaborare cultural-politică benefică pe multiple planuri. Am avut onoarea să fiu în dialog cu Wolfgang Schüssel, ministru de Externe între 1995 și 2000 (apoi cancelar între 2000-2007) și decorat cu „Steaua României“ (în rang de „Mare Cruce“) în 2004, pentru eficientele relații cu țara noastră. Cîndva, voi avea ce povesti despre această întîlnire, ca și despre minunatul Erhardt Busek (plecat dintre noi de curînd), fost vicecancelar, ministru al Învățămîntului și Culturii, ministru al Științei și Dezvoltării și președinte al Institutului pentru Dunăre și Europa Centrală (Institut für den Donauraum und Mitteleuropa), dovadă a interesului vienez pentru spațiul din care facem parte. Mai puțin cunoscut e faptul că arhiepiscopul Vienei Christoph Schönborn, o mare personalitate a teologiei catolice, a fost, în tinerețe, student al Părintelui Andrei Scrima la un centru dominican de studii din Franța (Le Saulchoir).  Această tradiție a comunicării și nu una a rupturii trebuie să fie proiectul nostru de viitor alături de statul austriac. Evident, statul austriac însuși trebuie să funcționeze în aceeași perspectivă, ceea ce însă nu se va putea întîmpla pe un fundal de crispare conjuncturală. Iar politicienii noștri și vocile publice în general pe această temelie trebuie să construiască, nu pe complexe resentimentare și toxice. 

Trebuie, desigur, să ne purtăm eu­ropenește în chestiunea Schengen, cerînd și statelor membre să asigure ținuta europeană a politicii comunitare. Austria are ce aprecia în colaborarea cu noi, iar noi avem ce aprecia în colaborarea cu Austria. Asta, firește, dacă Austria nu e Nehammer și noi nu sîntem George Simion... Cu această condiție putem spera la un reînceput. Punct și de la capăt!

P.S. Nu din fudulie, ci mai curînd din amor nostalgic, îmi amintesc și de șansa care mi s-a acordat, în 2003, de a deschide, printr-o conferință, Festivalul Internațional de la Salzburg. Am vorbit despre bucurie în Est și în Vest. Bună temă, bun proiect!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Fertilizare in vitro FOTO Sebastian Kaulitzki/Getty Images/Science Photo Library RF
Cuplurile infertile care vor să aibă copii ar putea beneficia de un voucher de 15.000 de lei pentru medicamente şi proceduri specifice
Cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate și își doresc să devină părinți ar putea beneficia de un voucher de maximum 15.000 de lei pentru medicamente şi proceduri medicale specifice pe teritoriul României.
Joe Biden FOTO EPA-EFE
Biden, acuzații la adresa lui Trump: „cine credea că Putin se va opri dacă Kievul va ceda teritorii este pur și simplu prost”
În primul său interviu de la plecarea din funcție, fostul președinte american a declarat pentru BBC că se teme pentru relațiile dintre SUA și Europa.
image png
Clienții unui supermarket din Brașov au fost evacuați după ce s-au intoxicat din cauza unui miros înțepător. "Nu puteam să înghit și tușeam"
Situație șocantă într-un supermarket din Brașov! Zeci de clienți au fost evacuați de urgență după ce un miros înțepător și necunoscut a început să se răspândească rapid în magazin, provocând tuse, usturimi în gât și atacuri de panică.
Cabral si Andreea Ibacka, foto Instagram jpg
Superstiția cuplului Cabral și Andreea Ibacka: „Ne umplem de bani”. Actrița a dezvăluit ce le aduce prosperitate
Andreea Ibacka a dezvăluit recent ce anume le-ar putea aduce noroc financiar: „O să ne umplem de bani”, a spus vedeta într-un interviu.
Manfred Weber FOTO AFP
Popularii europeni, revoltați de decizia PSD de a nu susține candidatul pro-european: „Inaceptabil! Nu este loc pentru jocuri politice”
Manfred Weber, președintele grupului PPE, critică decizia PSD de a nu susține singurul candidat pro-european Nicușor Dan la turul doi al alegerilor prezidențiale din România.
banner majda png
Majda, dezvăluiri emoționante despre momentul în care și-a găsit tatăl biologic. Cum s-au reîntâlnit după 25 de ani: „Aflasem că el murise, dar...”
Deși viața ei ar putea fi cu ușurință subiectul unui film, Majda a demonstrat că determinarea poate învinge orice obstacol. Părăsită de tatăl biologic pe când avea doar un an, vedeta a crescut cu ajutorul mamei, care i-a fost mereu alături și a susținut-o pentru a-și găsi tatăl natural.
furtuna Bucuresti 2 jpg
România, sub ape. Sate distruse, acoperișuri smulse și gospodării înghițite de puhoaie. „E apocalipsa"
"Doamne, Dumnezeule! Ia uite ce e aici!" – exclamația unui localnic din Mehedinți rezumă perfect dezastrul care a lovit România în ultimele ore. Furtunile violente au măturat jumătate de țară, lăsând în urmă prăpăd, teamă și neputință.
apa india jpg
Război între două state nucleare. India închide robinetul. Apa nu va mai curge spre Pakistan. Premierul Modi anunță suspendarea tratatului vechi de peste șase decenii
Premierul indian Narendra Modi a declarat marți că apele Indiei vor servi de acum „doar intereselor Indiei”. Fără a menționa explicit Pakistanul, mesajul liderului de la New Delhi este limpede: India va opri scurgerea apei peste granițele internaționale.
image png
George Simion se laudă că a fost felicitat de Georgia Meloni, premierul Italiei. Un apropiat al acesteia neagă
În interviul de la Digi24, George Simion a spus că a primit un mesaj de felicitare de la Georgia Meloni, după scorul obținut în primul tur al alegerilor prezidențiale.