Protest foarte solemn

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Frica lui Putin jpeg

Sîntem supărați pe voi. Pe voi, oamenii. Foarte supărați și, ca atare, protestăm. Fiindcă ne ponegriți, răspîndiți calomnii urîte, minciuni grosolane. Asta, deși sîntem mici, micuți de tot și am merita ceva mai mult respect din parte-vă. De fapt, știți ce a spus un mare om (faptul că noi nu ne născuserăm pe atunci nu e o scuză pentru voi; da, am fost informați și să nu vă închipuiți că nu înțelegem nimic de pe lume din faptul că ne-ați dat un nume care rimează cu „stupid”!): „Să nu mărturisești strîmb împotriva aproapelui tău”. Și cine e mai aproapele vostru decît tocmai noi, care roim pe lîngă nasul vostru clipă de clipă, că nici măcar cu cîrpetul ăla pe care-l puneți pe față nu puteți ține la distanță tribul nostru de nasul vostru?

Cîte ne-ar fi fost dat urechilor să audă de la voi, numai dacă am fi avut urechi! N-avem, ce-i drept, n-avem nici ochi, nici gură, și totuși, iată, muți nu sîntem și nici surzi, nici orbi. Așa că avem posibilitatea acum să ne plîngem, după ce am văzut și am auzit atîtea insulte.

Mai întîi v-ați arogat – unii dintre voi – pretenția ridicolă de a ne fi născut voi pe noi. Cîte aere vă dați! Ce calomnie! După ce că nu ne știți bine părinții, mai și scorniți tot felul de povești pe seama lor, deși știți bine că nu-i frumos să te legi de părinții omului, pardon, ai virusului.

Apoi ați pretins în mod mincinos că sîntem ușor de învins cu vitamina C, cu vitamina D, cu insecticid sau spirt medicinal ingerat. Un președinte al unei mari țări a invocat o chestie cu clor drept leac-minune. Fals, ca mai tot ce spune omul ăla. Apoi ați pretins că le facem felul bătrînilor voștri, cînd voi înșivă, după ce că n-aveați materiale nici de frică, i-ați trimis să-și termine zilele în niște aziluri păcătoase, unde n-au existat protecție, carantină și toate cele. Apoi v-ați plîns că din cauza noastră a trebuit să stați în case două luni și mai bine. În loc să ne fiți recunoscători că v-ați îngrășat stînd la căldura căminului și bînd cafele, că v-ați putut scula chiar și la prînz, dacă aveați poftă, că v-ați făcut că lucrați și ați primit în schimb salariu, că ați stat mai mult cu copiii (după ce ați pretins mereu că de aia ies needucați, că n-aveți timp de ei), ba chiar și că, după statul ăsta acasă, decizia de a divorța de consort/consoartă – ce plutea oricum în aer – abia s-a maturizat și ați trecut la fapte, în plus că n-ați mai murit ca bezmeticii în accidente de circulație, că s-a curățat puțin aerul orașelor voastre, ei bine, cu toate astea voi tot vă văitați: ba că n-aveți deschise restaurantele, ba că nu sînt concerte, ba, aoleu, că unde vă mai duceți în vacanțe – de parcă neam de neamul vostru numai la Costa Brava, Majorca și Creta și-a trecut verile!

Acum calculați înfrigurați că o să se ducă de rîpă economiile și o s-o duceți un pic mai rău. În loc să vă felicitați că ați scăpat cu viață, că v-am scăpat de consoartă, că v-ați cunoscut copiii mai bine, că nu v-a strivit un camion și că, da, o să vă scadă un pic osînza, vă tot jeluiți! De ce nu recunoașteți că ne comportăm generos cu voi? Îi lăsăm în pace pe cei mici, pe tineri îi atingem ușor-ușor, numai ca să ne transporte mai departe, umblînd creanga prin oraș (că dacă ar boli și ei la pat, ne-am curăța și noi), doar pe bătrîni și pe bolnavi îi terminăm mai des. Dar față de genocidurile voastre, e chiar nimica toată. Hai, fiți de acord că nu sînteți chiar așa de nefericiți din cauza asta: vă scăpăm de a-i întreține, de ce nu admiteți deschis? Unii au spus-o, ce-i drept, mai cu fereală.

Nu înțelegem, în general, de ce dați vina pe noi pentru toate tîmpeniile și mîrșăviile voastre: nu v-a plăcut cum au decurs lucrurile cu răspîndirea noastră? Cine v-a pus să vă alegeți niște conducători de rahat? Noi sîntem de vină dacă oamenii ăia de la Soare-Răsare au ascuns adevărul despre noi? Noi sîntem de vină că răspîndiți cele mai nebunești născociri pe rețelele voastre, mult mai repede decît reușim noi înșine să ne răspîndim în plămînii voștri? Da, vedem că ne tot amenințați cu un vaccin. Ei bine, aflați că nu ne e teamă, chiar dacă o să-l aveți luna viitoare: sînt printre voi atîția care s-ar lăsa răstigniți numai să nu fie vaccinați, încît sîntem siguri că, și după ce veți avea mama vaccinului, din cauza lor îl veți folosi atît de prost și de puțin, încît foarte mulți dintre ai noștri vor supraviețui, de o să-ți fie și drag să vezi cîtă lume or să mai prăpădească! Dar nu cumva să dați vina tot pe noi!

Am putea fi totuși prieteni. Însă cu o condiție, una singură, dar esențială: nu ne putem împăca cu voi atîta vreme cît nu renunțați măcar la acea calomnie incredibilă, monstruoasă și mai ales extrem de ofensatoare în ceea ce ne privește și despre care trebuie să recunoașteți că e și cea mai absurdă cu putință: aceea că, în pofida faptului că v-am răscolit cu totul și că am dat toată lumea voastră cu susu-n jos, nici măcar n-am exista. Că noi, ăștia mici, mulți și isteți, cică sîntem neant, ficțiune, zero barat. Adică nimic. Asta e chiar insuportabil, fiindcă-i strigător la cer, cînd nu știi cum să te înțelegi cu celălalt, să pretinzi că nu există! Gîndiți-vă ce-o fi pe sufletul nostru!

Ce-i drept, auzim că din cînd în cînd tot așa spuneți și despre Dumnezeu. Așa că unii dintre noi, mai îngăduitori, zic că am putea să vă iertăm. Mai vedem…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bacalaureat jpg
Școală dimineața, Bacalaureat după-amiaza. Decizia Ministerului Educației aruncă în aer programul elevilor de liceu: „O debandadă”
Ministerul Educației a transmis liceelor care organizează la finalul lunii examenul de Bacalaureat o serie de recomandări prin care să eficientizeze și să simplifice cât mai mult procesul. În realitate însă, mai mult îl încurcă, a declarat pentru „Adevărul” directoarea Colegiului I.L.Caragiale.
image png
Cea mai mare dezamăgire pentru o tânără de 21 de ani: a fost înșelată de iubit cu cea mai bună prietenă. Totul s-a întâmplat de ziua ei de naștere
O tânără de 21 de ani a fost extrem de dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat la petrecerea de ziua ei de naștere. Cea mai bună prietenă și iubitul ei au făcut-o să sufere.
Cele mai bune destinații din lume în 2025 potrivit TripAdvisor Colaj TripAdvisor
Top 10 cele mai bune destinații în 2025. O capitală europeană domină clasamentele în ultimul sfert de secol
TripAdvisor, lider mondial în ghidarea călătoriilor, a lansat prima categorie din cadrul mult așteptatelor Premii Travelers' Choice® 2025: „Cele mai bune destinații din lume” - „Best of the Best Destinations”.
plata cu cardul FOTO SHUTTERSTOCK
Dispar bonurile fiscale pe hârtie la plata cu cardul. Ce probleme majore pot întâmpina clienții
O nouă lege care a modificat Codul Fiscal în decembrie 2024 stabilește că bonurile fiscale nu mai sunt imprimate la plata cu cardul, decât la solicitarea expresă a clienților.
raceala jpg
Din ce motive persistă răceala? Ce putem să facem atunci când suntem răciți, să treacă mai repede
Oricare dintre noi trece prin răceli cel puţin o dată în sezonul rece. Simptomele bolii pot dispărea în mai puţin de 2 zile, însă sunt cazuri în care răceala persistă din cauza acţiunilor noastre sau a lipsei de reacţie. Uite principalele cauze pentru care îmbunătăţirea stării de sănătate întârzie s
deficit bugetar financiar fiscal foto shutterstock
Efectul neașteptat după intrarea României în Schengen. Economist: „Am zâmbit când i-am auzit pe unii că e bine”
România va beneficia de pe urma intrării în Schengen, însă există și unele aspecte care ar putea să fie discutabile. La acestea se referă economistul Radu Georgescu.
SUA versus Iran FOTO SHUTTERSTOCK
Cum ar putea aduce Trump sfârșitul regimului iranian
Teheranul a pierdut Siria și Libanul, e în criză economică și suferă de instabilitate internă, pe lângă faptul că Israelul i-a distrus apărarea antiaeriană. Spectator se așteaptă ca Trump să pună „presiune maximă” pentru a stimula o schimbare de regim din interior.
image png
Locul din Europa unde cerul se unește cu Pământul. Peisajul e de vis, trebuie să ajungi măcar o dată în viață
Meteora este un loc care pare să fie desprins dintr-o poveste cu zei și legende antice, un loc în care cerul se unește cu Pământul într-un dans al stâncilor verticale, ce par să sfideze legile fizicii.
zelenski in romania cu odobescu sursa x jpeg
Europa Centrală se înclină către Moscova. Riscuri pentru aprovizionarea Ucrainei cu arme
Furnizarea de arme și echipamente vitale pentru Ucraina riscă să devină o misiune tot mai dificilă pe măsură ce forțele politice pro-ruse câștigă teren în Europa Centrală.