Protest foarte solemn

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Frica lui Putin jpeg

Sîntem supărați pe voi. Pe voi, oamenii. Foarte supărați și, ca atare, protestăm. Fiindcă ne ponegriți, răspîndiți calomnii urîte, minciuni grosolane. Asta, deși sîntem mici, micuți de tot și am merita ceva mai mult respect din parte-vă. De fapt, știți ce a spus un mare om (faptul că noi nu ne născuserăm pe atunci nu e o scuză pentru voi; da, am fost informați și să nu vă închipuiți că nu înțelegem nimic de pe lume din faptul că ne-ați dat un nume care rimează cu „stupid”!): „Să nu mărturisești strîmb împotriva aproapelui tău”. Și cine e mai aproapele vostru decît tocmai noi, care roim pe lîngă nasul vostru clipă de clipă, că nici măcar cu cîrpetul ăla pe care-l puneți pe față nu puteți ține la distanță tribul nostru de nasul vostru?

Cîte ne-ar fi fost dat urechilor să audă de la voi, numai dacă am fi avut urechi! N-avem, ce-i drept, n-avem nici ochi, nici gură, și totuși, iată, muți nu sîntem și nici surzi, nici orbi. Așa că avem posibilitatea acum să ne plîngem, după ce am văzut și am auzit atîtea insulte.

Mai întîi v-ați arogat – unii dintre voi – pretenția ridicolă de a ne fi născut voi pe noi. Cîte aere vă dați! Ce calomnie! După ce că nu ne știți bine părinții, mai și scorniți tot felul de povești pe seama lor, deși știți bine că nu-i frumos să te legi de părinții omului, pardon, ai virusului.

Apoi ați pretins în mod mincinos că sîntem ușor de învins cu vitamina C, cu vitamina D, cu insecticid sau spirt medicinal ingerat. Un președinte al unei mari țări a invocat o chestie cu clor drept leac-minune. Fals, ca mai tot ce spune omul ăla. Apoi ați pretins că le facem felul bătrînilor voștri, cînd voi înșivă, după ce că n-aveați materiale nici de frică, i-ați trimis să-și termine zilele în niște aziluri păcătoase, unde n-au existat protecție, carantină și toate cele. Apoi v-ați plîns că din cauza noastră a trebuit să stați în case două luni și mai bine. În loc să ne fiți recunoscători că v-ați îngrășat stînd la căldura căminului și bînd cafele, că v-ați putut scula chiar și la prînz, dacă aveați poftă, că v-ați făcut că lucrați și ați primit în schimb salariu, că ați stat mai mult cu copiii (după ce ați pretins mereu că de aia ies needucați, că n-aveți timp de ei), ba chiar și că, după statul ăsta acasă, decizia de a divorța de consort/consoartă – ce plutea oricum în aer – abia s-a maturizat și ați trecut la fapte, în plus că n-ați mai murit ca bezmeticii în accidente de circulație, că s-a curățat puțin aerul orașelor voastre, ei bine, cu toate astea voi tot vă văitați: ba că n-aveți deschise restaurantele, ba că nu sînt concerte, ba, aoleu, că unde vă mai duceți în vacanțe – de parcă neam de neamul vostru numai la Costa Brava, Majorca și Creta și-a trecut verile!

Acum calculați înfrigurați că o să se ducă de rîpă economiile și o s-o duceți un pic mai rău. În loc să vă felicitați că ați scăpat cu viață, că v-am scăpat de consoartă, că v-ați cunoscut copiii mai bine, că nu v-a strivit un camion și că, da, o să vă scadă un pic osînza, vă tot jeluiți! De ce nu recunoașteți că ne comportăm generos cu voi? Îi lăsăm în pace pe cei mici, pe tineri îi atingem ușor-ușor, numai ca să ne transporte mai departe, umblînd creanga prin oraș (că dacă ar boli și ei la pat, ne-am curăța și noi), doar pe bătrîni și pe bolnavi îi terminăm mai des. Dar față de genocidurile voastre, e chiar nimica toată. Hai, fiți de acord că nu sînteți chiar așa de nefericiți din cauza asta: vă scăpăm de a-i întreține, de ce nu admiteți deschis? Unii au spus-o, ce-i drept, mai cu fereală.

Nu înțelegem, în general, de ce dați vina pe noi pentru toate tîmpeniile și mîrșăviile voastre: nu v-a plăcut cum au decurs lucrurile cu răspîndirea noastră? Cine v-a pus să vă alegeți niște conducători de rahat? Noi sîntem de vină dacă oamenii ăia de la Soare-Răsare au ascuns adevărul despre noi? Noi sîntem de vină că răspîndiți cele mai nebunești născociri pe rețelele voastre, mult mai repede decît reușim noi înșine să ne răspîndim în plămînii voștri? Da, vedem că ne tot amenințați cu un vaccin. Ei bine, aflați că nu ne e teamă, chiar dacă o să-l aveți luna viitoare: sînt printre voi atîția care s-ar lăsa răstigniți numai să nu fie vaccinați, încît sîntem siguri că, și după ce veți avea mama vaccinului, din cauza lor îl veți folosi atît de prost și de puțin, încît foarte mulți dintre ai noștri vor supraviețui, de o să-ți fie și drag să vezi cîtă lume or să mai prăpădească! Dar nu cumva să dați vina tot pe noi!

Am putea fi totuși prieteni. Însă cu o condiție, una singură, dar esențială: nu ne putem împăca cu voi atîta vreme cît nu renunțați măcar la acea calomnie incredibilă, monstruoasă și mai ales extrem de ofensatoare în ceea ce ne privește și despre care trebuie să recunoașteți că e și cea mai absurdă cu putință: aceea că, în pofida faptului că v-am răscolit cu totul și că am dat toată lumea voastră cu susu-n jos, nici măcar n-am exista. Că noi, ăștia mici, mulți și isteți, cică sîntem neant, ficțiune, zero barat. Adică nimic. Asta e chiar insuportabil, fiindcă-i strigător la cer, cînd nu știi cum să te înțelegi cu celălalt, să pretinzi că nu există! Gîndiți-vă ce-o fi pe sufletul nostru!

Ce-i drept, auzim că din cînd în cînd tot așa spuneți și despre Dumnezeu. Așa că unii dintre noi, mai îngăduitori, zic că am putea să vă iertăm. Mai vedem…

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.