Proştii de noi

1 august 2018
Proştii de noi jpeg

Scandalul provocat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, privitor la comparația sacrificării porcilor bolnavi de pestă porcină cu Holocaustul, a avut și o mică (dar nu neînsemnată, cred) urmare „colaterală”. Într-o postare pe Facebook, o cunoscută militantă de stînga, Victoria Stoiciu – director de programe al Fundației social-democrate „Friedrich Ebert” –, s-a întrebat, inspirată pesemne de lamentațiile ministrului: „De ce ne revoltăm cînd suferința speciei noastre e pusă pe același palier cu aceea a altor specii?” Confruntată cu multe reacții negative, inclusiv cu a mea, dna Stoiciu a precizat mai întîi că nu echivalează deloc moral cele două suferințe (evreii și porcii), iar o zi mai tîrziu a șters postarea inițială. Nu înainte însă – și aici mi se pare partea interesantă a micii povești – de a mă certa pentru că îi scrisesem că postarea ei inițială era o „mizerie”. Merită să citez acest răspuns, care, după părerea mea, aproape că anulează orice retractare:

„Andrei Cornea, de cînd oare a ne chestiona asumpțiile luate de-a gata a devenit mizerie? Dumneavoastră, care vă considerați intelectual, ar trebui să fiți primul care să demonstrați deschidere față de întrebări dificile. Eu am scris – nu știu răspunsul. Dar știu în schimb că un porc are inteligența unui copil de trei ani. Și că poate simți și altceva decît durere fizică.”

Remarc mai întîi că dna Stoiciu pretinde că nu știe răspunsul la întrebarea pe care a pus-o, legată de revolta majorității față de suferința oamenilor și relativa ei lipsă, cînd este vorba despre suferința animalelor. S-ar zice că în chip socratic caută răspunsul și mă acuză că aș avea idei preconcepute și lipsă de deschidere. Să-mi fie rușine, mai ales dacă pretind că sînt intelectual! Apoi însă, deodată, uită de scepticism, abandoneză prudența epistemică și sare la beregata adversarului declarînd dogmatic că știe că un porc are inteligența unui copil de trei ani. Tare de tot! De unde știe? Cine și cu ce argumente susține această teză, altminteri contrafactuală, avînd în vedere că, în general, un copil de trei ani deja vorbește, în timp ce un porc, indiferent de vîrstă, niciodată? (Vreau să spun că un copil posedă deja limbajul dublu-articulat, numit limbă, în timp ce nici un animal – porc, cimpanzeu, delfin etc. – nu are nimic asemănător.) Dar astea-s, poate, detalii.

Grav e altceva: bănuiesc că dna Stoiciu n-a băgat de seamă oroarea reală a echivalenței: căci dacă copilul de trei ani și porcul sînt la fel de inteligenți și de simțitori, nu numai veganii radicali vor fi încurajați să spargă geamurile cîtorva măcelării, dar cine știe ce satrap, ce Irod, ce Hitler, ce terorist, ce dictator va avea liber la ucis copii (nu se va opri la cei de trei ani, firește) cu argumentul că e totuna cu a omorî niște simpli porci! Căci egalitatea, ce să-i faci, e reversibilă: nu doar porcul e ca un copil, ci și copilul e ca un porc.

Dar – va sări poate cineva în apărare – dumneata susții că animalul – porcul, cîinele, calul, cimpanzeul etc. – nu-i inteligent? Nu susțin asta. Dimpotrivă, cred că toate animalele sînt nu doar inteligente, ci foarte inteligente, fiecare în felul lui. Mai mult, ele sînt întotdeauna inteligente, fără ezitare și greș. Omul singur are acest ciudat privilegiu (sau poate cusur) de a nu fi astfel: căci omul, singur printre toate animalele, poate fi și chiar este adesea prost. Animalul niciodată nu-i prost. Nu inteligența, ci prostia – posibilă oricînd și sub forme numeroase și complexe, individuale și sociale, profesionale și spontane – reprezintă elementul diferențiator major al umanității. A putea fi prost oricînd nu-i la latitudinea cimpanzeului ori a cîinelui, dar este la aceea a oricărui om, fie și savant, ministru, militant, intelectual ori copil în etate de trei ani.

Da, omul, acest „rege în exil”, cum l-a denumit Pascal, își poate exila lesne inteligența – lucru cu neputință pentru orice altă viețuitoare, care-i menită să rămînă veșnic inteligentă. Și asta e mizeria omului. Dar o poate și rechema din exil. Iată-i gloria. Sigur, gloria vine mai curînd rar și cu efort. Și totuși, chiar și prin (și în) mizerie rămînem oameni, nu mai puțin decît prin glorie.

În loc de concluzie: în mod ironic, deși vor să netezească diferențele dintre om și animal, obsedați, cum sînt, să combată așa-numitul „specisism”, asimilat de ei unui fel de rasism al speciei umane, relativizînd diferențele reale și legitime și pulverizînd orice esență, militanții stîngiști cu convingeri de felul celor etalate de Victoria Stoiciu nu fac, prin aberațiile lor, decît să șubrezească fundamentul propriilor teze. Într-adevăr, ei dezvăluie involuntar tocmai marea deosebire dintre om și animal la care m-am referit mai sus. De aceea cred că, dacă i-ar auzi, caii perfecți și superinteligenți (ca orice animal) ai lui Jonathan Swift din Călătoriile lui Gulliver ar fi îndreptățiți să se minuneze și să exclame indignați: „Vai cît de proști sînt acești Yahoo!” (Așa-i denumeau ei pe oameni.)

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Kirilo Budanov FOTO EPA EFE jpg
„Mossadul ucrainean” este operațional, afirmă un oficial de rang înalt de la Kiev
„Mossadul ucrainean” este operațional, dar nu vizează ținte politice, a declarat Direcției Principale de Informații (GRU) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov.
ROMANIA Handbal Portarita jpg
România câștigă Trofeul Carpați după o victorie dramatică în fața Spaniei
Prestația naționalei de handbal feminin a României ne dă speranțe înaintea începerii Euro 2022 din noiembrie. Portărița Iulia Dumanska (26 de ani) și inteerul stânga, Sorina Grozav (23 de ani) au jucat fenomenal.
Brățara „Butonul Roşu“ va fi livrat de poștași
Brățara „Butonul Roşu“ va fi livrat de poștași. Cui e destinat serviciul care poate salva vieţi
Poşta Română devine partener în dezvoltarea sistemului de alertă Butonul Roşu, un serviciu complementar celui de urgenţă 112, destinat persoanelor singure, vârstnice, cu risc medical sau aflate în localităţi rurale sau izolate.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.