Prostie şi dictatură

Publicat în Dilema Veche nr. 431 din 17-23 mai 2012
Ce ştii să faci? jpeg

De cîte ori povestesc, dinaintea unui auditoriu occidental, scene din viaţa cotidiană sub dictatura comunistă, stîrnesc ilaritate. Nu pot reproşa nimănui că percepe în cheie comică ceea ce, în realitate, era sinistru. O fac eu însumi. Rîd zdravăn, cum rîdeam şi înainte de ’89, de aiurelile sistemului, de acel „amestec de I.V. Stalin şi I.L. Caragiale“ (Belu Silber), sub care am trăit decenii întregi. Se poate rîde, la fel, de dictatura nazistă? Cred că nu. Hitler nu merge cu nenea Iancu. (Noica invocase cîndva episodul legionar ca fiind singurul episod din istoria României moderne incompatibil cu caragializarea...).

Există, e drept, Chaplin sau Mel Brooks, dar comicul lor e de tip parodic: e o îngroşare băşcălioasă a lucrurilor. Realitatea comunistă n-avea însă nevoie să fie îngroşată pentru a fi ridicolă. Era parodică, era caricaturală prin ea însăşi. Hazul era gata făcut, drept care simpla relatare a faptelor e suficientă. Nazismul era nemijlocit barbar. Comunismul era nemijlocit absurd. Ambele sînt criminale, dar comunismul combina teroarea cu imense cantităţi de tîmpenie cotidiană. De aceea, după ştiinţa mea, nu există, în spaţiul nazist, o performanţă de tip Ilf şi Petrov. De aceea, poate, e inimaginabil să vorbim despre un nazism „cu faţă umană“. Comunism cu faţă umană, da, se poate. Faţa umană a comunismului e propria lui stupiditate, dacă acceptăm că prostia e unul din chipurile umanităţii... Într-o conferinţă ţinută cu doi ani în urmă la Colegiul Noua Europă, Tony Judt a reuşit să demonstreze că nazismul e un rău mai mare decît comunismul, dar că, pe de altă parte, comunismul e un pericol mai mare decît nazismul. Cred că una din explicaţiile acestui pericol suplimentar e tocmai componenta rizibilă (aşadar benignă în aparenţă) a comunismului. Înşelătoarea lui „faţă umană“. Nu-ţi vine să crezi că ceea ce vezi şi trăieşti e aievea. Rîzi. Mori de rîs. Adică pe măsură ce rîzi eşti lichidat.

Nu se poate spune că prostia lipsea de pe piaţa nazistă. (Dietrich Bonhoeffer are, în însemnările sale din puşcărie, o foarte frumoasă pagină despre prezenţa prostiei în orice formă de dictatură). Dar prostia nazistă era prostia sistematică, arogantă, rece, a fiarei îndoctrinate. Prostia comunistă, la fel de sîngeroasă, era simultan nătîngă şi cinică. Involuntar hilară, rudimentară, incultă, ea stupefia şi amuza înainte de a ucide. Prostia nazistă producea fiori. Prostia comunistă producea, în plus, bancuri.

Dar să nu abuzăm de dihotomii şi să admitem că prostia e un fenomen mult mai cuprinzător decît fenomenul dictaturii. În vreme ce, în Estul european, am fost victimele prostiei totalitare, Vestul ilustra abundent resursele de prostie ale lumii libere... La noi, propaganda comunistă a anilor ’50 şi ’60 descria Occidentul ca pe un univers în stare de putrefacţie. Dar stînga occidentală spunea, apăsat, acelaşi lucru. Şi lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Deunăzi, la un colocviu berlinez, o cercetătoare din Bulgaria inventaria, dinaintea unui public academic internaţional, clişeele criticii comuniste a capitalismului: în capitalism nu sînt cozi, pentru că oferta excesivă a negustorilor venali descurajează cumpărătorul, în capitalism există carne, dar, de fapt, e o carne falsificată, toxică, vopsită în roşu ca să-i amăgească pe proletari, în capitalism politicienii sînt mincinoşi, organizaţi pe grupuri de interese şi finanţaţi de mafii obscure etc. etc... Ei bine, o bună parte din universitarii apuseni prezenţi au căzut de acord, mai în glumă mai în serios, că, în fond, dincolo de oarecari exagerări, toate clişeele amintite comunicau adevăruri incontestabile: da, piaţa capitalistă isterizează consumul, da, alimentele sînt primejdios chimizate, da, politicienii sînt demagogi şi impuri. Un bun amic, sociolog, îmi spune la ureche: „pentru noi, intelectualii din Germania Federală, Germania de Est era «Germania cea bun㻓. Mi-am amintit, brusc, de Mircea Crişan, care imita curajos, în plină dictatură, stilul buletinelor de ştiri autohtone: „La San Francisco – cutremure, la New York – negri fără adăpost, la Glasgow – greve. La Bucureşti au înflorit salcîmii“. Evident, toate aceste ştiri erau adevărate. Ceea ce era fals era efectul juxtapunerii lor, distribuţia tendenţioasă a accentelor, compoziţia. Cînd un asasin spune: „toţi oamenii au, uneori, nemărturisite intenţii asasine“, el are dreptate. Dar pentru că o spune el, n-are. Stînga occidentală nu pare să se fi gîndit vreodată la asta. Şi n-o face nici azi. Să nu ne mirăm, deci, că, în ciuda absurdului lui, a imposibilităţii lui de principiu, comunismul a durat atît de mult...  

Apărut în Dilema veche, nr. 9, 12 martie 2004  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

padure jpg
Animalul periculos, unul dintre cel mai rapid de pe continent, care dă târcoale gospodăriilor din România. E considerat un adevărat prădător, oamenii o iau la goană când îl văd
În ultimele luni, tot mai multe comunități rurale din România au raportat prezența mistreților în apropierea gospodăriilor, stârnind îngrijorare în rândul locuitorilor.
image png
Cum erau prezentați românii în 1867 de „The Times”: „Sunt convinşi pe deplin că ei sunt descendenţii puri ai vechilor stăpâni ai lumii!”
Pe 30 noiembrie 1867, prestigiosul ziar britanic The Times publica un amplu reportaj despre România, aflată la acel moment într-o perioadă de profundă transformare politică și identitară.
Donald Trump FOTO AFP
O veche acuzație se întoarce împotriva lui Trump: ce spunea despre un război cu Iranul când era Obama președinte
O înregistrare din 2011 în care Donald Trump îl acuză pe fostul președinte Barack Obama că ar plănui un război cu Iranul a reapărut în spațiul public, chiar în contextul în care actualul lider de la Casa Albă ia în considerare atacuri împotriva unor ținte iraniene.
tren shutterstock jpg
După 80 de ani, România are primul tren 100% fabricat în țară. Leon se lansează oficial joi la București.FOTO
Trenul Leon, primul automotor DMU (Diesel Multiple Unit) construit în întregime în România după mai bine de opt decenii, va fi lansat joi, 19 iunie, în Gara de Nord din București. Proiectat și fabricat de Electroputere VFU Pașcani, companie membră a Grampet Group
Dieta metabolică te slăbeşte 20 kg în 13 zile  Meniul pe zile e aici jpeg
Dietă care te ajută să slăbești până la 8 kilograme în doar o lună. Ce alimente poți să consumi într-o zi obișnuită
Sezonul estival bate la ușă, iar pentru mulți dintre cei care doresc să își recapete silueta, luna mai este momentul ideal pentru a începe o dietă eficientă, dar ușor de urmat.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Putin: „Noi nu considerăm o reînarmare a NATO ca pe o amenințare la adresa Federației Ruse”
Președintele rus Vladimir Putin susține că Rusia nu se simte amenințată de planurile NATO de reînarmare, întrucât dispune de toate capacitățile necesare pentru a-și apăra teritoriul.
Spitalul Militar Central Carol Davila Bucuresti 5964290 Mediafax Foto Andreea Alexandru jpg
Percheziții DNA la Spitalul Militar „Carol Davila”. Mai mulți medici sunt acuzați că luau șpagă pentru operații
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează percheziții la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București.
image png
Pe cine a iubit nebunește Cella Delavrancea. Relația cu marea ei dragoste a început în timpul ultimei căsnicii
Pianistă, scriitoare, profesoară și martor privilegiat al unui secol de istorie artistică și politică, ea a trăit 104 ani și a fost singurul artist român care a participat la celebrarea propriului centenar.
nicusor dan la intalnirea cu sindicatele de la palatul cotroceni  Foto Presidency jpg
Consultările lui Nicușor Dan cu partidele pentru desemnarea premierului intră în linie dreaptă. Când vom afla numele prim-ministrului
Delegaţiile partidelor parlamentare sunt aşteptate, joi, la Palatul Cotroceni, pentru consultările convocate de preşedintele Nicuşor Dan pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.