Profeți, proroci, prezicători

5 mai 2020
Frica lui Putin jpeg

O propoziție pe care o auzim foarte des zilele și săptămînile astea este: „După pandemie nimic nu va mai fi la fel”. Bineînțeles că, în sens strict, propoziția e falsă. Foarte multe lucruri – bune sau rele – vor rămîne la fel: aviditatea unor bogați, ambițiile politicienilor, credulitatea maselor, lipsa de scrupule a escrocilor, pasiunea îndrăgostiților, prostia nerozilor și măreția celor buni. Vom trăi tot pe pămîntul nostru, adesea în competiție cu alte specii pe care le vom mînca, cu riscul de a lua vreun virus de la ele. În continuare ne vom certa pentru lucruri mari și mărunte și ne vom preocupa insistent de vanități. Modele vor continua să conducă lumea.

Pe de altă parte, e clar că unele lucruri se vor schimba. Mulți încearcă deja să ghicească care, cît și în ce sens. Omul nu e împăcat dacă nu se străduiește să privească viitorul fie și prin gaura cheii, uitînd că, dacă ar afla ceva precis despre viitor, acțiunea lui din prezent l-ar modifica pe acela suficient de mult, astfel încît el să fie schimbat pînă la nerecunoaștere. E totuși fascinant cît de mult se chinuie să răspundă diferiții experți la întrebările puse de guvernanți sau de public prin intermediul presei. Ei fac calcule complicate, compun grafice stufoase, compară prezentul cu trecutul și dau răspunsuri ce se vor ferme sau măcar probabile. Aș! Ele nu cuprind mult mai multă certitudine decît zborul vulturilor pe cer sau formațiunile ficatului victimelor pentru auspicii, respectiv haruspicii romani. Însă perseverăm. Vrem să citim și noi în măruntaiele viitorului. Dar certitudinea lipsește, în pofida cohortelor de profeți, proroci și prezicători de toate felurile care își încearcă arta cu pandemia și urmările ei.

Medical-epidemiologic: Se va găsi un vaccin pentru SARS-CoV-2? Da – spun unii, dar alții nu sînt atît de siguri, căci există și viruși care suferă mutații prea rapide ca să poată fi neutralizați printr-un vaccin. Și dacă da, cînd anume? Peste un an, doi? Și cum va putea acest vaccin să fie produs rapid în cantități suficient de mari pentru a imuniza sute de milioane de oameni? Va exista o colaborare internațională sau marile puteri se vor lupta între ele și pe acest front, încercînd să obțină avantaje decisive – cam în felul în care, în timpul Războiului Rece, exista cursa înarmărilor nucleare? Habar n-avem.

Economic: Avînd în vedere că actuala criză economică, determinată de „lockdown”, e fără precedent și imposibil de redus la ceva similar din trecut, pare hazardată orice predicție legată de încheierea ei: va fi ea în V, în U, în W sau poate chiar în L? Și, bineînțeles, dacă va trebui „să conviețuim” cu coronavirusul încă niște ani – cum prezic unii epidemiologi –, ce fel de economii vom avea? Cum se va adapta capitalismul la căderea consumului? Sau nu se va adapta și va muri, spre fericirea unora? Nimeni nu știe.

Politic și geostrategic: Se va modifica echilibrul geostrategic în urma pandemiei? Verosimil, dar nu sigur. Cine va ieși în cîștig? China? Dar are reputația știrbită, inclusiv în Africa, de a fi „rezervorul” mondial de dezastre. A fi făcut din China manufactura mondială s-a dovedit riscant. Statele Unite? Poate, dacă vor scăpa cu această ocazie de Trump – ceea ce nu-i garantat. Uniunea Europeană? Va mai exista ea? Nu s-a arătat deloc unită la început, dar devine mai concordantă în prezent. Dar ce va face Rusia, în prezent tot mai afectată, după ce la început a încercat și ea să braveze? Sau nu se va schimba nimic esențial în mersul lumii? Nu-i imposibil. Globalizarea va fi totuși în declin – ne dau mulți asigurări. Statul național va ieși în avantaj. Ba poate nu, căci lupta împotriva pandemiei a arătat că numai un răspuns global este eficient. Dacă am fi avut un stat mondial, n-am fi avut pandemie. Cine știe?

Dar ce va fi cu libertățile? Vor ieși în profit dictatorii și populiștii locali care, profitînd de pandemie, încearcă să obțină puteri sporite și să juguleze presa? Poate că da, în diferite locuri. Pe de altă parte, s-a văzut că ascunderea adevărului favorizează răspîndirea bolii. Pînă la urmă, cel mai bine s-au descurcat statele democratice, unde există guverne competente și unde populația are încredere în autorități, precum Coreea de Sud și Germania. Așadar, dacă se poate argumenta că pandemia e moașa autoritarismului, se poate argumenta plauzibil și invers, că, pe termen ceva mai lung, ea va fi zîna bună a libertății și a democrației. Dar cît de lung e termenul lung?

Viață cotidiană: Cum vom trăi de acum înainte? Va deveni masca un accesoriu vestimentar cvasi-obligatoriu? Și pentru cît timp? Nu ne vom mai da mîna, cînd ne vom întîlni? Nu ne vom mai îmbrățișa? Sau lucrurile astea vor dura doar cîteva luni, un an, după care vom reveni treptat la vechile obiceiuri? Vom trăi cu frica de infectare de fiecare dată cînd ieșim din casă sau ne vom obișnui și cu asta (cu cîte nu se obișnuiește omul?) și, după un timp, ne vom asuma riscuri fără să ne mai gîndim prea mult la ele? Sau, unii devenind prea „obsedați”, iar alții prea „relaxați”, în final vom avea două „culturi” de masă, fiecare cu portul și comportamentul specific, cu simbolistica ei și cu miturile ei, și care se vor afurisi reciproc? Cine știe?

Istoric: Mă întreb cum vor înțelege istoricii peste zece sau cincizeci de ani perioada asta. Vor observa mai mult ruptura față de tot ceea ce a fost înainte de 2020, în felul în care vedem noi azi Revoluția Franceză sau Primul Război Mondial, sau vor constata mai ales continuitățile, văzînd în pandemie mai curînd revelatorul decît creatorul unei noi lumi și unei noi mentalități? Oricum, un lucru e sigur: istoricii viitorului se vor mira că noi, contemporanii evenimentelor, n-am fost în stare să ne dăm seama ce se întîmpla cu noi, încotro ne îndreptam și că, deși dotați cu atîta știință, am făcut atît de multe predicții false și chiar prostești (cam în felul în care majoritatea politologilor occidentali n-au întrevăzut căderea URSS). Și totuși, vor zice acei istorici, desfășurările și direcțiile principale erau evidente! Cum de au fost orbi oamenii aceia?

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.