Profeți, proroci, prezicători

5 mai 2020
Frica lui Putin jpeg

O propoziție pe care o auzim foarte des zilele și săptămînile astea este: „După pandemie nimic nu va mai fi la fel”. Bineînțeles că, în sens strict, propoziția e falsă. Foarte multe lucruri – bune sau rele – vor rămîne la fel: aviditatea unor bogați, ambițiile politicienilor, credulitatea maselor, lipsa de scrupule a escrocilor, pasiunea îndrăgostiților, prostia nerozilor și măreția celor buni. Vom trăi tot pe pămîntul nostru, adesea în competiție cu alte specii pe care le vom mînca, cu riscul de a lua vreun virus de la ele. În continuare ne vom certa pentru lucruri mari și mărunte și ne vom preocupa insistent de vanități. Modele vor continua să conducă lumea.

Pe de altă parte, e clar că unele lucruri se vor schimba. Mulți încearcă deja să ghicească care, cît și în ce sens. Omul nu e împăcat dacă nu se străduiește să privească viitorul fie și prin gaura cheii, uitînd că, dacă ar afla ceva precis despre viitor, acțiunea lui din prezent l-ar modifica pe acela suficient de mult, astfel încît el să fie schimbat pînă la nerecunoaștere. E totuși fascinant cît de mult se chinuie să răspundă diferiții experți la întrebările puse de guvernanți sau de public prin intermediul presei. Ei fac calcule complicate, compun grafice stufoase, compară prezentul cu trecutul și dau răspunsuri ce se vor ferme sau măcar probabile. Aș! Ele nu cuprind mult mai multă certitudine decît zborul vulturilor pe cer sau formațiunile ficatului victimelor pentru auspicii, respectiv haruspicii romani. Însă perseverăm. Vrem să citim și noi în măruntaiele viitorului. Dar certitudinea lipsește, în pofida cohortelor de profeți, proroci și prezicători de toate felurile care își încearcă arta cu pandemia și urmările ei.

Medical-epidemiologic: Se va găsi un vaccin pentru SARS-CoV-2? Da – spun unii, dar alții nu sînt atît de siguri, căci există și viruși care suferă mutații prea rapide ca să poată fi neutralizați printr-un vaccin. Și dacă da, cînd anume? Peste un an, doi? Și cum va putea acest vaccin să fie produs rapid în cantități suficient de mari pentru a imuniza sute de milioane de oameni? Va exista o colaborare internațională sau marile puteri se vor lupta între ele și pe acest front, încercînd să obțină avantaje decisive – cam în felul în care, în timpul Războiului Rece, exista cursa înarmărilor nucleare? Habar n-avem.

Economic: Avînd în vedere că actuala criză economică, determinată de „lockdown”, e fără precedent și imposibil de redus la ceva similar din trecut, pare hazardată orice predicție legată de încheierea ei: va fi ea în V, în U, în W sau poate chiar în L? Și, bineînțeles, dacă va trebui „să conviețuim” cu coronavirusul încă niște ani – cum prezic unii epidemiologi –, ce fel de economii vom avea? Cum se va adapta capitalismul la căderea consumului? Sau nu se va adapta și va muri, spre fericirea unora? Nimeni nu știe.

Politic și geostrategic: Se va modifica echilibrul geostrategic în urma pandemiei? Verosimil, dar nu sigur. Cine va ieși în cîștig? China? Dar are reputația știrbită, inclusiv în Africa, de a fi „rezervorul” mondial de dezastre. A fi făcut din China manufactura mondială s-a dovedit riscant. Statele Unite? Poate, dacă vor scăpa cu această ocazie de Trump – ceea ce nu-i garantat. Uniunea Europeană? Va mai exista ea? Nu s-a arătat deloc unită la început, dar devine mai concordantă în prezent. Dar ce va face Rusia, în prezent tot mai afectată, după ce la început a încercat și ea să braveze? Sau nu se va schimba nimic esențial în mersul lumii? Nu-i imposibil. Globalizarea va fi totuși în declin – ne dau mulți asigurări. Statul național va ieși în avantaj. Ba poate nu, căci lupta împotriva pandemiei a arătat că numai un răspuns global este eficient. Dacă am fi avut un stat mondial, n-am fi avut pandemie. Cine știe?

Dar ce va fi cu libertățile? Vor ieși în profit dictatorii și populiștii locali care, profitînd de pandemie, încearcă să obțină puteri sporite și să juguleze presa? Poate că da, în diferite locuri. Pe de altă parte, s-a văzut că ascunderea adevărului favorizează răspîndirea bolii. Pînă la urmă, cel mai bine s-au descurcat statele democratice, unde există guverne competente și unde populația are încredere în autorități, precum Coreea de Sud și Germania. Așadar, dacă se poate argumenta că pandemia e moașa autoritarismului, se poate argumenta plauzibil și invers, că, pe termen ceva mai lung, ea va fi zîna bună a libertății și a democrației. Dar cît de lung e termenul lung?

Viață cotidiană: Cum vom trăi de acum înainte? Va deveni masca un accesoriu vestimentar cvasi-obligatoriu? Și pentru cît timp? Nu ne vom mai da mîna, cînd ne vom întîlni? Nu ne vom mai îmbrățișa? Sau lucrurile astea vor dura doar cîteva luni, un an, după care vom reveni treptat la vechile obiceiuri? Vom trăi cu frica de infectare de fiecare dată cînd ieșim din casă sau ne vom obișnui și cu asta (cu cîte nu se obișnuiește omul?) și, după un timp, ne vom asuma riscuri fără să ne mai gîndim prea mult la ele? Sau, unii devenind prea „obsedați”, iar alții prea „relaxați”, în final vom avea două „culturi” de masă, fiecare cu portul și comportamentul specific, cu simbolistica ei și cu miturile ei, și care se vor afurisi reciproc? Cine știe?

Istoric: Mă întreb cum vor înțelege istoricii peste zece sau cincizeci de ani perioada asta. Vor observa mai mult ruptura față de tot ceea ce a fost înainte de 2020, în felul în care vedem noi azi Revoluția Franceză sau Primul Război Mondial, sau vor constata mai ales continuitățile, văzînd în pandemie mai curînd revelatorul decît creatorul unei noi lumi și unei noi mentalități? Oricum, un lucru e sigur: istoricii viitorului se vor mira că noi, contemporanii evenimentelor, n-am fost în stare să ne dăm seama ce se întîmpla cu noi, încotro ne îndreptam și că, deși dotați cu atîta știință, am făcut atît de multe predicții false și chiar prostești (cam în felul în care majoritatea politologilor occidentali n-au întrevăzut căderea URSS). Și totuși, vor zice acei istorici, desfășurările și direcțiile principale erau evidente! Cum de au fost orbi oamenii aceia?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ
Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare.
image
image
Controversele istoriei: s-a împușcat sau nu Hitler la 30 aprilie 1945. Mărturiile naziștilor și rezervele istoricilor VIDEO
La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis la o zi după ce s-au căsătorit. În aceeași zi, Armata Roșie a arborat drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

HIstoria.ro

image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.