Probleme de echipă

Publicat în Dilema Veche nr. 564 din 4-10 decembrie 2014
Avanpremieră jpeg

Pe blogul

am publicat, luni, o opinie despre

. În ajun, apăruse în presă textul unui apel semnat de peste 25 de intelectuali (eram printre ei), care avertizau asupra unor eventuale selecţii discutabile pentru echipa de consilieri a noului preşedinte. Aşadar, tot o problemă de cadre. Nu mă voi ocupa, în cele ce urmează, de ecoul mediatic al apelului nostru. Ţin totuşi să observ că titlurile alese de unele gazete m-au iritat. De pildă: „Pleşu, Liiceanu şi Tismăneanu …au făcut şi au dres“. Ştiu că jurnaliştilor le place să facă „rating“ scoţînd în  faţă ceea ce li se pare mai

, dar, mai întîi, scrisoarea cu pricina avea mult mai mulţi semnatari, majoritatea figuri notorii ale scenei publice autohtone. E ofensator să dai impresia că ei pot fi trecuţi la „şi alţii“. Era vorba de un gest colectiv. Apoi, textul nu era nici măcar scris de cei numiţi. Am semnat un text gata făcut şi, după părerea mea, foarte bine făcut. Nu mai vorbesc de glumiţele de cartier, gen: „Liiceanu şi Pleşu îi trag lui Mihalache preşu…“ Las la o parte şi obositele ironii la adresa „intelectualilor“ care se tot bagă în seamă, sau finele exerciţii de psihanaliză din care rezultă că autorii scrisorii se propun pe ei înşişi pentru demnităţile de care se simt văduviţi. Carevasăzică: „Nu-l luaţi pe ăla, luaţi-ne pe noi!“ Noi, ăştia, care fără funcţii nu sîntem nimic, noi, ăştia, care vrem să ne înfruptăm din ciolanul tuturor guvernelor şi al tuturor preşedinţilor. Noi, ăştia, plini de vile, terenuri, automobile de lux, dar încă lacomi să beneficiem de privilegii grase. E un mod de a gîndi greu de extirpat din mintea unor inşi care nu înţeleg veghea civică decît ca manevră de camuflaj pentru interese meschine. Atîta pricep, asta cred, asta ar face dacă s-ar ivi şi pentru ei vreo ocazie. 

Aş vrea să adaug însă cîteva comentarii la textul publicat în revista 22 şi reluat în diferite alte publicaţii. 

1. Ar fi o greşeală să se înţeleagă că ne-am constituit într-un grup de „experţi“, grăbiţi să dea lecţii de eficienţă şi înţelepciune noului preşedinte. Am avut, pur şi simplu, o reacţie promptă faţă de profilul public al unui personaj al cărui CV e incompatibil cu atmosfera de euforie, onestitate şi reînnoire care a dominat străzile şi sufletele în timpul ultimelor alegeri. Versatil în exces, grosolan în atitudine şi limbaj, trecut cu prea mult aplomb prin prea multe obedienţe ideologice indigerabile, personajul în discuţie ar fi creat o penibilă senzaţie de „déjà vu“, într-un moment în care tocmai asta nu trebuie să se întîmple. Nu înseamnă că ne-am instalat într-un dispozitiv dogmatic, gata să dea mereu peste mînă decidenţilor, gata să arate, autoritar, calea cea dreaptă. Credem, dimpotrivă, că preşedintele ales trebuie să se simtă liber şi învestit cu încrederea noastră, după cum credem că trebuie să-şi asume, fără ezitare, opţiunile în care crede. Nu ne erijăm în postura „consilierilor de taină“, chiar dacă ne vom socoti, uneori, îndreptăţiţi să spunem ce credem, cu deplină bună-credinţă. 

2. Dacă sînt întrebat care este propunerea mea concretă pentru echipa prezidenţială, ea sună astfel: ar fi, stilistic şi politic, esenţial ca

, dar absolut

portretele din jurul dlui Iohannis să fie radical

. Portrete ale unor persoane necunoscute de nimeni pînă acum, străini de orice uzură de partid, competenţi fără vedetisme pe domeniul lor, proaspeţi, curajoşi, pe măsura tinerilor care au decis prin votul şi purtarea lor neaşteptata schimbare de direcţie a politicii noastre. E preferabil (şi, de altfel, inevitabil) să faci greşeli alături de oameni nepătaţi, decît să menţii linia de plutire alături de reziduuri ale vechilor complicităţi „executive“, performeri ai tuturor regimurilor. E preferabil să rişti un experiment fără precedent, decît să reiterezi manevre deja compromise. Aş vrea să descopăr profiluri noi, să am surprize plăcute, să trec dincolo de rutină, de previzibilitate, de supa reîncălzită. Ar fi confirmarea unei stări de fapt întremătoare. România nu se reduce la ce-am văzut pînă acum în ziare, în talk-show-uri televizate, în şedinţe parlamentare sau în adunări de partid. România e încă fragedă. Are încă resurse vii, capabile de reconstrucţie. Cu condiţia

ca atare de cine trebuie. De noi înşine. Căci dacă nu aşa stau lucrurile, degeaba ne facem iluzii. Vom rămîne victimele bunului plac al „şefilor“ de adunătură, al demagogilor, al lichelelor calificate. Klaus Iohannis are toate şansele să oprească inerţia acestui fals destin.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.