Prietenul meu

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

În vremurile astea grele și de încordare e un mare noroc să ai un prieten bun. Iar eu am unul, chiar la mine în apartament. (Ba chiar adesea îl am chiar sub plapumă.) Prietenul meu e un exemplu de purtare demnă și nobilă pentru mine și îmi ridică moralul, atunci cînd acesta alunecă spre zero. Și, spre deosebire de alții, nu mă cicălește și nu mă inspecteză. E suficient să-l simt cînd se lipește de mine. N-am nevoie să mă sfătuiesc cu el ca să știu cum să fac ca să scap de încordare, de îndoieli, de aprehensiuni, de frici. E destul să-i privesc umbletul și căutătura ochilor lui mari.

Prietenul meu e o natură întotdeauna senină și calmă. (Aproape chiar puțin prea placidă.) Asta poate și fiindcă nu ascultă în fiecare zi, la ora 13 fix, buletinul de știri ca să vadă cîți s-au mai infectat cu coronavirus, cîți se chinuie la ATI să respire, cîți au murit. Ba nici măcar nu tremură cînd îmi iau eu obligația să-i comunic sumbru cifrele pandemiei; nu se enervează cînd i le arăt pe știristele incompetente, nici nu-l încurajez cu veștile despre iminența vaccinului anti-COVID, dar nici nu-l fac să dispere cînd îl anunț sfaturile aproape de prisos ale docților și declarațiile politicienilor. În pofida îndemnurilor mele de a fi mai activ în societate, nu-i trece prin cap să se răstească la cei care nu poartă mască, atunci cînd îi povestesc despre nenorociții ăia, deși nici el nu poartă mască. Dar, curios, la el nu se răstește nimeni și nici un polițist nu-l amendează, deși să știți că nici de distanțarea socială nu-i pasă.

Nici măcar nu se isterizează cînd nu vine apa caldă. Are metoda lui autonomă de spălare și, credeți-mă, nu-i făptură mai curată decît el. Altfel, e preocupat doar cînd sună cineva la telefon sau la ușă: asta, fiindcă are o fire ospitalieră și caldă și se bucură de prietenii casei, care ne mai viziteză cîteodată.

N-a fost îngrijorat cînd l-am informat că s-ar putea să avem iarăși carantină. (În carantina trecută s-a îngrășat, de bine ce i-a mers.) Nu-l înfurie Ciolacu și Ponta, nu-l disperă hărțuielile dintre PNL și USR-PLUS. Iar dacă alegerile parlamentare de la noi nu-l preocupă, nici cele americane, despre a căror miză l-am informat cu de-amănuntul, nu l-au făcut să trepideze. Uneori indiferența asta politică a lui mă irită puțin. „Cum poți fi, dragul meu, atît de nesimțitor la politică, la soarta economiei, la viitorul omenirii, la bunăstarea planetei?” Cînd, de pildă, i-am atras atenția asupra posibilității nefericite a realegerii lui Trump, știți ce a făcut în chip de răspuns? S-a scărpinat după ureche!

Ce-l interesează sînt faptele eterne ale naturii: stă mult la geam neclintit și privește, ascultă și miroase enorm. Spre deosebire de mine, a văzut cu adevărat primăvara și vara, acum vede toamna: frunzele sînt frunze adevărate pentru el, ca și vrăbiile și gîndacii. Totul are însemnul autenticului – petele de lumină prin frunziș, norii scuturați de vînt, luna alunecînd printre blocuri, lătratul cîinilor în noapte. Nu vede numai conserve de realitate ca mine și, mă tem, ca și voi, îngropate sub concepte și cuvinte, de obicei înșelătoare, ci vede, simte „lucrul în sine”, pitulat ca un șoarece, de dincolo de vorbăria noastră.

După ce privește un timp, obosește și el, ca omu’, și se culcă. Doarme mult, liniștit și visează, cred, numai lucruri frumoase. Nepretențios, adoarme te miri pe unde – pe dulap, pe covor, pe canapea, pe birou: deunăzi a decis să-și așeze filozofia la căpătîi, adică un volum gros, cartonat, pe care scrie „NOICA – PLATON”. N-am îndrăznit să-l deștept, dar mai tîrziu l-am atenționat, cu o ușoară indignare: „Motan mare și gras ce ești, așa îi tratezi tu, drept pernă, pe marii filozofi, pe cele mai alese spirite naționale și universale? Mai bine te-ai ocupa să înveți ceva folositor de la ei!”.

Mă așteptam să se înfoaie și să-mi spună, cu un îndreptățit orgoliu, că unul ca el, ai cărui strămoși au fost divinizați în Egipt, are tot dreptul ca, în loc să-și pună filozofii în cap, să și-i pună sub cap, dacă așa are chef. Dar bunul meu prieten are o părere proastă despre controverse, considerînd că nu duc nicăieri. Așadar, cu seninătatea pe care n-o ai decît după un somn întremător, al meu Sfinx de apartament a rămas calm. M-a pus totuși în temă asupra părerii lui despre filozofie servindu-mă cu un căscat demn de un zeu fericit.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.