Preşedintele şi poporul

Publicat în Dilema Veche nr. 376 din 28 aprilie - 4 mai 2011
Ce ştii să faci? jpeg

De curînd, preşedintele Traian Băsescu şi-a mustrat poporul. E cam neperformant, cam netruditor, mai legat de cîrciumă decît de hectarul din spatele casei. Mărturisesc că nu e zi în care să n-am, la nivelul meu mai modest, gînduri negre despre co-naţionalii mei. Cînd văd cum „se descurcă“ fentînd legile şi fraierindu-şi semenii, cînd văd cum se îmbulzesc la chilipiruri şi moaşte, cînd văd cum se poartă, cum vorbesc, cum circulă (pe jos sau la volan), cum fac rating celor mai cretine emisiuni şi canale de televiziune, cum votează, cum se lasă manipulaţi de orice palavragiu, de orice zvon, de orice intrigă de periferie, am toate motivele să fiu exasperat. Ţărişoara e brambura şi nu mai capătă temenele „sincere“ decît la mitinguri electorale şi la chefuri cu lăutari. Desfid orice român care pretinde că nu-şi blestemă din ce în ce mai des ghinionul de a fi fost paraşutat de ursită pe plaiurile frumoasei, îmbelşugatei şi mult încercatei noastre patrii. Au simţit la fel şi au spus-o unii mai mari decît noi: de-alde Eminescu, de-alde Caragiale, de-alde Cioran. 

Problema, în cazul domnului Băsescu, e însă alta. Domnia sa este preşedintele acestei ţări. Mai mult: Domnia sa a cîştigat capital electoral (şi două-trei alegeri) vorbind de ţară ca de mama şi de popor ca de singurul său aliat. Cînd 322 de parlamentari au vrut să-l debarce, replica lui a fost: „Să ne întoarcem la popor!“. A urmat un referendum victorios. Dl Băsescu recurge frecvent la simbolurile naţionale şi o face, cred, cu convingere autentică. Pe mine personal – am mai scris-o – excesele sale sentimentale cînd e vorba de imn, de drapel şi de uniforme mă irită: denotă o emotivitate standardizată, previzibilă, lăcrămoasă, cu franjuri de populism. Ce e curios e că steagul şi imnul par să fie, pentru dl preşedinte, nişte realităţi în sine, fără legătură cu cei pe care îi reprezintă: un fel de ornamente abstracte, ceva mioritic şi steril. Poporul dindărătul lor e tot mai nesemnificativ. Poporul nu e, care va să zică, la înălţimea emblemelor sale. S-ar zice că stăm bine cu defilarea, dar prost cu producţia. Ca pe vremuri. 

Pe de altă parte, e evident că poporul nostru nu e, acum, altul decît era pe vremea referendumului salvator. Nu era în 2007 mai harnic, mai iubitor de glie, mai străin de şpriţuri decît este acum, în 2011. N-a avut loc o revoluţie genetică. Rezultă că, pentru dl preşedinte, poporul e deştept, performant şi dulce, cînd te alege, şi e leneş şi beţiv, cînd te huiduie. Psihologic, pot înţelege dezamăgirea pe care o trăieşte şeful statului. E o experienţă clasică. După încheierea mandatului, Traian Băsescu va găsi, poate, timp să citească o piesă de Shakespeare (Iulius Cezar), în care acelaşi popor aplaudă pe rînd opinii contrare. Ca politician, trebuia să ştie însă din instinct ceea ce discursurile către romani ale lui Brutus şi Marc Antoniu l-ar fi învăţat, dacă le-ar fi citit: massa e labilă, greu de mulţumit, uşor de manipulat. Azi te ridică în slăvi, mîine te acoperă de injurii. A te bizui orbeşte pe ea e o naivitate făloasă.

Traian Băsescu s-a supărat pe popor. Dar Traian Băsescu nu e totuna cu dumneata şi cu mine. Noi putem bombăni cît vrem. N-am fost aleşi, n-avem răspunderi naţionale supreme. Dînsul e, însă, preşedintele acestui popor. Iar ca preşedinte a făcut două greşeli: mai întîi şi-a ofensat electoratul, tocmai el care, cu ceva timp în urmă, îi certa pe românii care vorbesc urît despre România, şi apoi a dat adversarilor săi o prea la îndemînă ocazie să se profileze ca mari patrioţi. Parcă văd ce discursuri vor debita politicienii din opoziţie şi cîţiva ziarişti zeloşi despre minunatul nostru popor, despre virtuţile strămoşeşti ale neamului nostru oropsit, despre chinurile naţiei sub sceptrul „răului“. E rezultatul unei „ieşiri“ politice necontrolate (a cîta?) şi neproductive. 

Ce-i de făcut? Cred că dacă preşedintele unui popor e nemulţumit de poporul lui, el are de ales între următoarele variante: 1) Să pună biciul pe cei pe care îi conduce (ceea ce ar duce la dictatură). Nu cred că soluţia aceasta e posibilă într-o ţară a Uniunii Europene şi nu cred că Traian Băsescu are visuri de dictator. 2) Să aştepte, trist, încheierea mandatului, abandonînd orice iniţiativă pentru a deveni, din „preşedinte jucător“, un preşedinte dezabuzat şi acru. 3) Să se retragă din funcţie pentru „nepotrivire de caracter“. La ce bun să încerci mereu remodelarea unei materii recalcitrante? 

Sau poate are dl Băsescu o a patra soluţie? 
 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi